TOD




Q1. The amount of KVP can be withdrawn after-
115 months
116 months
117 months
118 months
119 months
Solution:
In KVP, Amount Invested doubles in 118 months (9 years & 10 months).

Q2. According to existing annual branch expansion plans norms, what percentage of new branches have to be opened in rural areas?
10%
15%
25%
35%
none of these
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) has mandated that the small finance banks have to open at least 25 per cent of their branches in unbanked rural areas within one year of their operations.

Q3. Google has appointed _______ as the country head for its cloud business in India.
Mohit Pande
Roopa Thakur
Shilpa Mathur
Nitin Bawankule
None of these
Solution:
Google has appointed Nitin Bawankule as the India country head for Google Cloud.

Q4. Where is the Head Office of The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD)?
Rome
Vienna
Berlin
Geneva
London
Solution:
The European Bank for Reconstruction and Development is an international financial institution founded in 1991. As a multilateral developmental investment bank, the EBRD uses investment as a tool to build market economies. The Head Office of EBRD is in London, UK.

Q5. Name the subsidiary of HDFC Bank that has recently announced the launch of Mutual Funds transactional capabilities on Facebook Messenger through their virtual assistant, Arya.
Gruh Finance Ltd
HDFC Life
HDFC Funds
HDFC Securities
HDFC Holdings Limited
Solution:
HDFC securities announced the launch of Mutual Funds transactional capabilities on Facebook Messenger through their virtual assistant, Arya. A subsidiary of HDFC Bank, HDFC securities rolled out a theme called “The Pace of Innovation” which is structured to innovate and provide intuitive and relevant digital solutions to customers and this effort, is in line with the vision.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below. Eight boxes - A, B, C, D, E, F, G, and H are placed one above the another but not necessarily in the same order. There are three boxes placed between D and B. Two boxes placed between A and H. Box H kept just below box B. There are two boxes between the box B and E. Two boxes are placed between the box C and box G. Box C placed at the bottom. Box F does not place immediately below the box A. 
Q6. Which of the following box is at the top?
A
B
C
F
E
Solution:


Q7. How many boxes between box D and box B?
One
Five
Two
Three
No one
Solution:

Q8. Which of the following box placed fourth from the bottom?
D
E
F
G
A
Solution:

Q9. How many box/es is/are there between D and the box which is placed third from the bottom?
Four
Three
Two
One
No one.
Solution:

Q10. Which of the following box is placed above box F?
D
B
H
C
None
Solution:

Directions (11-15): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each blank is to filled with the same word given below to make the sentence correct. Fill up the sentences with the correct word. 
Q11. (I) He was an .............. man, clinging to a guitar twanging Christianity in the face of public opinion. 
(II) They were quite .............. in their opinions and sneered at my "naivety" in accepting your suggestions.
dominant
submissive
lenient
obstinate
unreliable
Solution:
Obstinate- stubborn

Q12. (I) Thus Christ ............ in the stocks and stones the old evil spirits that tenanted them, and took their place. 
(II) They have been ............ by the more gorgeous looking hybrids, which have been evolved during the past two years.
accept
ousted
harbor
shelter
impel
Solution:
Ousted- to remove or expel

Q13. (I) It is possible to regard the ............... policy dispassionately as an interesting illustration of Jefferson's love of peace. 
(II) He now laid an .............. upon Megara by which the Megarians were forbidden on pain of death to pursue trading operations with any part of the Athenian Empire.
allowance
suffering
embargo
endorsement
agreement
Solution:
Embargo- an official ban

Q14. (I) But he was so handsome, and she so ........... he wanted to go out with her, that she ignored the instincts warning her it would never last. 
(II) He jumped and turned toward her, equally .............. that she had snuck up on him.
incurious
scandalize
amazed
jaded
impassive
Solution:
Amazed- surprised

Q15. (I) We have .............. of cause, of infinity, of good and Flint. 
(II) They would feel bound to disregard their sporadic .............., and act only for reasons that would be clearly set out in black and white.
logic
knowledge
reasonable
ignorance
intuitions
Solution:
Intuitions- immediate cognition without the use of conscious rational processes

Q16. The ratio of the quantities of an acid and water in a mixture is 1 : 3. If 5 litres of acid is further added to the mixture, the new ratio becomes 1 : 2, the quantity of new mixture in litre is:
30
40
35
45
50
Solution:
Let the quantities of acid and water be x litre and 3x litre respectively
(x + 5) : 3x = 1 : 2
 3x × 1 = (x + 5) 2 ⇒ x = 10
The quantity of new mixture = x + 3x + 5 = 4x + 5 = 40 + 5 = 45 litre

Q17. A dairyman pays Rs. 6.40 per litre of milk. He adds water and sells the mixture at Rs. 8 per litre, thereby making 37.5% profit. The proportion of water to milk received by the customer is:
1 : 10
1 : 12
1 : 15
1 : 20
2 : 17
Solution:


Q18. Adam borrowed some money at the rate of 6% per annum for the first two years, at the rate of 9% per annum for the next three years, and at the rate of 14% per annum for the period beyond five years. If he pays a total interest of Rs. 11400 at the end of nine years, how much money did he borrow?
Rs. 13,000
Rs. 12,000
Rs. 11,000
Rs. 12,560
Rs. 14,450
Solution:


Q19. There are three taps of diameters 1 cm, 4/3 cm and 2 cm. The ratio of the water flowing through them is equal to the ratio of the square of their diameters. The biggest tap can fill the tank alone in 61 minutes. If all the taps are opened simultaneously, how long will the tank take to be filled?
44 minutes
45 minutes
177/4 minutes
36 minutes
24 minutes
Solution:


Q20. A group of students prepared stuffed toys as part of their group activity. They spent Rs. 100 on velvet, Rs 5 on thread and needle and Rs. 27 on miscellaneous items. They made 30 toys, 50% of which were purchased by force by some senior students causing them a loss of 50%. At what % profit should they sell the remaining toys so as to gain 50% on their total cost?
100%
150%
75%
60%
65%
Solution:


               

No comments