Dear Aspirants,

Reasoning Quiz for NIACL Assistant Prelims: 27th August 2018

Reasoning Questions for NIACL ASSISTANT 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming exams like NIACL ASSISTANT is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the study plan and the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.


Directions (1-5): Study the information and answer the given questions: 

Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H live on different floors in the same building. The building has eight floors from 1 to 8 in such a way that ground floor is numbered 1, the above floor is numbered 2 and so on. The top most floor is numbered 8. D does not live on an odd numbered floor. There is only one person who live between the floor on which G and H live. G lives on an even numbered floor below the floor on which D lives. C lives on floor above D but below A. There are only three persons lives between F and E who lives on odd numbered floor above the floor on which G lives. D lives above the floor numbered 5.

Q1. Who among the following lives on topmost floor?
A
B
C
D
None of these
Solution:
From the conditions, D does not live on an odd numbered floor. D lives above the floor numbered 5. G lives on an even numbered floor below the floor on which D lives. C lives on floor above D but below A. There are only one person live between the floor on which G and H live from this condition we find that G and H lives either on 2nd or 4th floor. There are only three persons lives between F and E who lives on odd numbered floor above the floor on which G lives., from this condition the position of E is fixed on 5th floor and F on 1st floor and we get the final solution.


Q2. B lives on which of the following floor?
1st
3rd
4th
5th
None of these
Solution:
From the conditions, D does not live on an odd numbered floor. D lives above the floor numbered 5. G lives on an even numbered floor below the floor on which D lives. C lives on floor above D but below A. There are only one person live between the floor on which G and H live from this condition we find that G and H lives either on 2nd or 4th floor. There are only three persons lives between F and E who lives on odd numbered floor above the floor on which G lives., from this condition the position of E is fixed on 5th floor and F on 1st floor and we get the final solution.

Q3. How many floors are between A’s floor and C’s floor?
Four
None
Three
Two
None of these
Solution:
From the conditions, D does not live on an odd numbered floor. D lives above the floor numbered 5. G lives on an even numbered floor below the floor on which D lives. C lives on floor above D but below A. There are only one person live between the floor on which G and H live from this condition we find that G and H lives either on 2nd or 4th floor. There are only three persons lives between F and E who lives on odd numbered floor above the floor on which G lives., from this condition the position of E is fixed on 5th floor and F on 1st floor and we get the final solution.

Q4. H lives on which floor?
4th
3rd
2nd
1st
Either (a) or (c)
Solution:
From the conditions, D does not live on an odd numbered floor. D lives above the floor numbered 5. G lives on an even numbered floor below the floor on which D lives. C lives on floor above D but below A. There are only one person live between the floor on which G and H live from this condition we find that G and H lives either on 2nd or 4th floor. There are only three persons lives between F and E who lives on odd numbered floor above the floor on which G lives., from this condition the position of E is fixed on 5th floor and F on 1st floor and we get the final solution.

Q5. How many floors are between the one who lives immediately below A and B?
Two
Three
One
Five
No one
Solution:
From the conditions, D does not live on an odd numbered floor. D lives above the floor numbered 5. G lives on an even numbered floor below the floor on which D lives. C lives on floor above D but below A. There are only one person live between the floor on which G and H live from this condition we find that G and H lives either on 2nd or 4th floor. There are only three persons lives between F and E who lives on odd numbered floor above the floor on which G lives., from this condition the position of E is fixed on 5th floor and F on 1st floor and we get the final solution.

Direction (6-10): Study the following information to answer the given questions: In a certain code language 
‘rose alarm mute’ is written as ‘lm ab de’, 
 ‘rose create flue magic shot’ is written as ‘op pq rs ab tu’, 
 ‘real alarm create flue bun’ is written as ‘tu de rs gh hi’ 
 ‘stem create shot’ is written as ‘rt tu pq’. 

 Q6. What is the code for ‘shot’? 
op
rs
pq
ab
tu
Solution:


Q7. ‘stem flue create magic’ could be coded as?
tu rt rs op
rt ab rs gh
de rt rs op
rs ab pq op
None of these
Solution:

Q8. ‘hi’ stands for?
alarm
create
bun
real
Either ‘real’ or ‘bun’
Solution:

Q9. Which of the following may be the code for ‘kept create mute’?
tu lm rs
lm de op
lb lm tu
gh lm ab
None of these
Solution:

Q10. ‘tu op pq’ is the code for?
flue create shot
stem create shot
create magic shot
Can’t be determined
None of these
Solution:

Directions: (11-15): Study the following information carefully to answer the given questions. 

Q11. Statements: M > U > L ≤ N; L ≥ Y > A 
        Conclusions:  I. Y < N        II. Y = N
Both I and II are true
only I is true
Either I or II is true
only II is true
Neither I or II is true
Solution:
I. Y < N(False) II. Y = N(False)

Q12. Statements: J ≥ A > D =E; L < D < M 
         Conclusions:  I. M < J           II. J > L
Both I and II are true
only I is true
Either I or II is true
Only II is true
Neither I or II is true
Solution:
I. M < J(False) II. J > L(True)

Q13. Statements: Y > F ≤ O ≤P; F≥ U < T 
        Conclusions:  I. P ≥ U             II. T < F
Both I and II are true
Only I is true
Either I or II is true
Only II is true
Neither I or II is true
Solution:
I. P ≥ U(True) II. T < F(False)

Q14. Statements: M = H ≤ Y ≤ E < U = Z ≥ R 
         Conclusions:  I. M > R            II. H ≤ R
Both I and II are true
Only I is true
Either I or II is true
Only II is true
Neither I or II is true
Solution:
I. M > R(False) II. H ≤ R(False)

Q15. Statements: P > Q ≤ C ≤ B = M > D 
         Conclusions:  I. M > Q             II. D ≤ Q
Both I and II are true
only I is true
Either I or II is true
only II is true
Neither I or II is true
Solution:
I. M > Q(False) II. D ≤ Q(False)

               


Print Friendly and PDF