TOD




Q1. Which of the following is not a Features and Benefits of RuPay Card?
Earn Cashback time after time
24X7 Concierge Services
Complimentary Lounge Access Program– Domestic & International
Not any Comprehensive Insurance Cover
Exclusive Merchant Offers
Solution:
Features and Benefits of RuPay Card
1. Complimentary Lounge Access Program – Domestic & International
2. 24X7 Concierge Services
3. Earn Cashback time after time
4. Comprehensive Insurance Cover
5. Exclusive Merchant Offers

Q2. _______________ developed RuPay Contactless specifications are open standards, interoperable and scalable and can be adopted by all card schemes.
RBI
NPCI
SBI
NABARD
SEBI
Solution:
NPCI is the country’s only national scheme in retail payment which caters to the domestic market requirements and launches products as per their needs. NPCI’s vision is to bring standardisation in technology and processes associated with the payments industry in India. NPCI developed RuPay Contactless specifications are open standards, interoperable and scalable and can be adopted by all card schemes.

Q3. Former Prime Minister Manmohan Singh released a book titled ‘My Journey from Marxism-Leninism to Nehruvian Socialism’. Name the author of this book _____________.
Jagdish Bhagwati
C H Hanumantha Rao
Amartya Sen
Arvind Subramanian
Bimal Jalan
Solution:
Former Prime Minister Manmohan Singh released a book titled ‘My Journey from Marxism-Leninism to Nehruvian Socialism’ by former Planning Commission and Finance Commission member C H Hanumantha Rao.

Q4. Name the team that has clinched the La Liga title 2018 for the seventh time in 10 years and the 25th time in their history.
Deportivo
Real Madrid
Barcelona
Liverpool
Manchester City
Solution:
Five-time Ballon d'Or winner Lionel Messi netted a hat-trick as Barcelona defeated Deportivo to clinch the La Liga for the seventh time in 10 years and the 25th time in their history.

Q5. Name the player who has won his 11th Barcelona Open title on clay after defeating Greek Stefanos Tsitsipas to clinch the title.
Rafael Nadal
Roger Federer
Andy Murray
Novak Djokov
Stan Wawrinka
Solution:
Rafael Nadal has won his 11th Barcelona Open title on clay. He defeated the 19-year-old Greek Stefanos Tsitsipas to clinch the title. Nadal who also won his 11th Monte Carlos Masters title recently. This was his 55th title on clay - and the 77th overall in his illustrious career.

Directions (6-10): In each of the questions below are given some statements followed by some Conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the Conclusions and then decide which of the given Conclusions logically follows from the given statements. 

 Q6. Statements: 
Some R are Q. 
No E is Q. 
All R are S. 
Conclusions: 
I. Some S are not E. 
II. Only E are R is a possibility
Only I follows
Only II follows
Either I or II follows
Both follows
None follows
Solution:

Q7. Statements: 
Some J are N 
Some T are M 
No M is N 
Conclusions: 
I. Some N are T is a possibility 
II. Some J are not M is a possibility
Only I follows
Only II and I follow
Only II follows
Either I or II follows
None of these
Solution:


Q8. Statements: 
Some Z are X 
Some V are U 
Some X are not U 
Conclusions: 
I. All V are X is a possibility 
II. All V are Z 
Only I and II follow
Only II follows
Only I follows
None follows
None of these
Solution:


Q9. Statements: 
No E is F 
Some A are B 
All B are E 
Conclusions: 
I. Some B are not A 
II. Some B are not F is a possibility
Only I follows
Only II follows
None follows
Either I or II follows
None of these
Solution:


Q10. Statements: 
Some Y are O 
Some Q are J 
Some O are J 
Conclusions: 
I. Some Y are not J is a possibility 
II. Some O are Q is a possibility
Only I follows
Only II follows
Only I and II follow
None follows
None of these
Solution:


Directions (11-15): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer. 

Q11. Officials of the Union Ministry of Health & Family Welfare have got know that hearts are taken away from brain-dead patients were given to foreign nationals, bypassing Indian patients on the waiting list.
had discovered that hearts stolen
have found that hearts irrigated
have found that hearts snatched
have found that hearts harvested
No correction required
Solution:
'have found that hearts harvested' means that they have found that the hearts have been collected. That is, the officials have found that the hearts have been collected from the brain-dead patients and were given to the foreign nationals.

Q12. The protocol is that an organ should first be offered to an Indian. If no Indian is available, an NRI should be considered. The question of an international patient arises only when both win an organ offer.
when both accept an organ proposal
when both miss an organ offer
when both decline an organ offer
when both reject an organic offer
No correction required
Solution:
'when both decline an organ offer' as the hearts are given to the foreign patients only after an Indian or an NRI declines the offer.

Q13. This project includes not only painting the walls and roofs of houses to change the way people look at this city and its slums but also providing them with sustainable roofing that is durable and reduces indoor temperatures by 3-4 degrees.
to interchange the positions people have in this city
to change the way people respond to this city
to somehow change the standard of living
to change the living pattern of this city
No correction required
Solution:
No correction required

Q14. We want to motivate the locals to be optimistic by installing colorful bins around the slum, in the hopes that they themselves will realize the importance of it.
to keep their home decorated completely
to keep their home as clean as possible
to remain intact to their houses while pollution
to stay inside the home
No correction required
Solution:
'to keep their home as clean as possible' as the installation of bins has been talked about in the context of the sentence.

Q15. As the two leaders strolled around the grounds where they are having their first-ever historic summit, they walked up to the eight-ton bulletproof limousine.
As the two leaders rolled down the grounds
As the two of them strolling down the lanes
As the two leaders danced around the floors
As the two of them standing on the ground
No correction required
Solution:
No correction required.

Directions (16-20): Study the following graph carefully to answer the questions that follow: Cost of three different fruits (in rupees per kg.) in five different cities. 



Q16. In which city is the difference between the cost of one kg. of Mango and cost of one kg. of Orange second lowest?
Kanpur
Bhagalpur or Mumbai
Indore
Raipur
Kanpur or Raipur
Solution:
From the graph it is clear that 2nd lowest difference is in Indore (Rs.40 per kg).

Q17. Cost of one kg. of Orange in Kanpur is approximately what percent of the cost of two kgs. Of Cheeku in Mumbai?
66
24
28
33
58
Solution:


Q18. Total cost of Mango in all the five cities together is how much percent more than total cost of orange in all the five cities together?
90%
82.5%
87.5%
75%
85%
Solution:


Q19. Ravinder had to purchase 45 kgs. of Cheeku from Bhagalpur. Shopkeeper gave him discount of 4% per kg. What amount did he pay to the shopkeeper after the discount?
Rs 8,208
Rs 8,104
Rs 8340
Rs 8,550
Rs 8,410
Solution:
Q20. What is the respective ratio between the cost of 5/2 kg. of Cheeku from Raipur and the cost of 3/2 kg. of Mango from Kanpur?
3 : 2
2 : 3
5 : 11
4 : 9
5 : 3
Solution:
               

No comments