6TH SEP IBPS PO PRE




Directions (1-5): What should come in place of the question mark (?) in the following number series. 
Q1. 2, 10, 30, 68, 130, ? 
212
222
216
220
224
Solution: B

Q2. 25, 30, 50, 100, ?, 440 
195
200
205
210
215
Solution: D

Q3. ?, 10, 20, 45, 110, 300 
2
5
10
2.5
7.5
Solution: C

Q4. 8, 10, 16, 36, 78, ? 
186
188
190
192
195
Solution: B

Q5. 20, 30, 57, 118, 230, ? 
410
400
390
420
415
Solution: A

Directions (6-10): Solve the following equations and mark the correct option. 
Q6. I. 7x² – 23x + 18 = 0 
      II. 4y² – 9y + 5 = 0
if x > y
if x ≥ y
if y > x
if y ≥ x
if x = y or no relation can be established
Solution: A

Q7. I. 10x² - 11x – 6 = 0 
      II. y² + 5y + 6 = 0
if x > y
if x ≥ y
if y > x
if y ≥ x
if x = y or no relation can be established
Solution: A

Q8. I. 13x² – 29x + 16 = 0 
      II. 6y² – 11y + 5 = 0
if x > y
if x ≥ y
if y > x
if y ≥ x
if x = y or no relation can be established
Solution: B

Q9. I. x = √169 
      II. (y –1)^2 = 144
if x > y
if x ≥ y
if y > x
if y ≥ x
if x = y or no relation can be established
Solution: B

Q10. I. 7x + 11y = 29 
        II.11x + 7y = 25
if x > y
if x ≥ y
if y > x
if y ≥ x
if x = y or no relation can be established
Solution: C

Direction (11-15): Bar graph given below shows number of students passed in an exam from school A and B in five different years. Study the bar graph carefully and answer the following questions. 


Q11. In 2016, ratio between boys passed to girls passed from school ‘A’ and School ‘B’ are 8 : 5 and 16 : 11 respectively. Find the ratio between boys passed from school ‘A’ and ‘B’ together in 2016 to girls passed from school ‘A’ and ‘B’ together in 2016. 
23 : 31
32 : 21
29 : 17
25 : 37
3 : 4
Solution: B

Q12. If in 2014, 96% and 85% students passed from school A and B respectively out of total students appeared, then find the average number of failed students from school A and B together in 2014. 
20
60
75
55
55
Solution: D

Q13. Students passed from school ‘A’ in 2013, 2015, 2017 together is how much less than students passed from school B in 2014, 2016, 2017 together. 
50
40
60
70
80
Solution: A

Q14. In 2014, total 600 students appeared from school ‘A’ for exam in which ratio between boys and girls is 7 : 5. If out of total girls appeared in exam 90% of girls passed, then find the number of boys passed from school ‘A’ is what percent of the total number of boys appeared in the exam? 
169/2%
763/8%
510/7%
76%
528/7%
Solution: C

Q15. Find the ratio between total number of students passed from school ‘A’ in 2014 and 2015 together to total number of students appeared from school B in 2016 and 2017 together. 
51 : 49
49 : 51
47 : 45
53 : 48
Cannot be determined
Solution: E