Dear Aspirants,

Reasoning Quiz for IBPS RRB Clerk Prelims: 13th August 2018

Reasoning Questions for NIACL ASSISTANT 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming exams like NIACL ASSISTANT is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the study plan and the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.




Directions (1-5): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer. Give answer- 

Q1. Statements: J > O = B ≥ M, A > Q > J, I ≤ M. 
       Conclusions: I. B = M           II. O > I
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If both conclusions I and II are true.
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor II is true.
Solution:
I. B = M(False) II. O > I (False)

Q2. Statements: S < Z, Q > R ≥ C, Z ≥ Q, C > K. 
       Conclusions: I. S > R           II. K < Z
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If both conclusions I and II are true.
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor II is true
Solution:
I. S > R (False) II. K < Z(True)

Q3. Statements: Q > M ≥ J = R, J > K, M ≤ A 
       Conclusions: I. R < A            II. K < Q
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If both conclusions I and II are true.
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor II is true
Solution:
I. R < A(False) II. K < Q (True)

Q4. Statements: D ≥ M, Z > D ≥ R, C < R 
 Conclusions: I. C < Z            II. C < M
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If both conclusions I and II are true.
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor II is true
Solution:
I. C < Z (True) II. C<M(False)   

Q5. Statements: A ≥ R, J > K>R, B > T ≥ R 
       Conclusions: I. B > R          II. J > R
 If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If both conclusions I and II are true.
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor II is true
Solution:
I. B > R(True) II. J > R(True)

Directions (6-10): In each questions below are given some statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding of the commonly known facts. 

Q6. Statements: 
 All bulbs are tables.
Some bulbs are pots.
Some pots are chair.
Conclusions: 
 I. All pots are tables
II. No pot is table.
Only I follow
Only II follow
Either I or II follow
Neither I or II follow
Both I and II follows
Solution:


Q7. Statements: 
 All rats are bells.
 All bells are cars.
 No car is row.
Conclusions: 
 I. All bells are not rows.
II. Some rows can be rats.
Only I follow
Only II follow
Either I or II follow
Neither I nor II follow
Both I and II follows
Solution:


Q8. Statements: 
All roads are trees.
No tree is soap.
Some soups are soap. 
Conclusions: 
 I. Some soap is Soup.
II. Some soups are not roads.
Only I follow
Only II follow
Either I nor II follow
Neither I nor II follow
Both I and II follows
Solution:


Q9. Statements: 
Some hotels are bricks.
All bananas are bricks.
No banana is Mango.
Conclusions: 
 I. Some mango are hotels.
II. Some mango are not bricks.
Only I follow
Only II follow
Either I nor II follow
Neither I nor II follow
Both I and II follows
Solution:


Q10. Statements: 
Some books are not pens.
All pens are notes.
Some notes are pencils.
Conclusions: 
I. All pens can be books
II. Some books are pencils.
Only I follow
Only II follow
Either I nor II follow
Neither I nor II follow
Both I and II follows
Solution:


Directions (11-15): Study the following information and answer the questions given below:

There are AB axis in such a way that A is north of B. There is XY axis in such a way that X is in west of Y. AB axis and XY axis intersect at a point Q in such a way that AQ is 11m, QB is 10m, QX is 9m, QY is 8 m. Harsh starts from point A and walks 5m in south direction to reach point J and then turns to his left and walks 8m to reach point M. Dheeraj starts from point Y walks towards point M and walks 11m to reach point O and then turns left and walks 17m to reach point N. Swati starts from point X and walks in south direction 7m to reach point P and turns to her left and walks 2m and again turns to her left and walks 4m to reach point R.

Q11. Point M is in which direction with respect to Point B?
south
south-east
south-west
west
north-east
Solution:



Q12. Harsh’s Initial position is in which direction with respect to Swati’s Final position?
north
east
north-east
north-west
southwest
Solution:



Q13. Which of the following points are in straight line with each other?
M, O, J
M, O, A
J, Q, X
A, J, Q
None of these
Solution:



Q14. What is the shortest distance between point M and point Q?
11m
12m
13m
9m
None of these
Solution:



Q15. Dheeraj initial position is in which direction with respect to Harsh initial position?
south
North-west
south-east
South-west
North
Solution:


               

You may also like to read:



Print Friendly and PDF