Tod of 28.09.2017




Q1. The Overseas Principal should obtain necessary authorisation from the Reserve Bank of India under the provisions of which Act to commence/ operate a payment system?
Reserve Bank of India Act–1934
Banking Companies (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act– 1970
Banking Regulation (Companies) Rules, 1949
Payment and Settlement Systems Act (PSS Act), 2007
None of the given options is true
Solution:
The Overseas Principal should obtain necessary authorisation from the Department of Payment and Settlement Systems, Reserve Bank of India under the provisions of the Payment and Settlement Systems Act (PSS Act), 2007 to commence/operate a payment system.

Q2. ___________ is a quick and easy way of transferring personal remittances from abroad to beneficiaries in India.
MTSS
NEFT
RTGS
NPCI
SWIFT
Solution:
Money Transfer Service Scheme (MTSS) is a quick and easy way of transferring personal remittances from abroad to beneficiaries in India. Only inward personal remittances into India such as remittances towards family maintenance and remittances favouring foreign tourists visiting India are permissible.

Q3. For which of the following city, Agriculture Ministry signed a Memorandum of Association (MoA) for setting up a regional centre of the global rice research institute IRRI to develop high- yielding rice varieties?
Varanasi
Kolkata
Chennai
Bengaluru
New Delhi
Solution:
The Agriculture Ministry signed a Memorandum of Association (MoA) for setting up a regional centre of the global rice research institute IRRI in Varanasi to develop high- yielding rice varieties.

Q4. A new representative body USISPF is being set up to enhance business relations between India and US. What does 'F' stands for in USISPF?
Factory
Function
Frame
Fund
Forum
Solution:
A new representative body US- India Strategic Partnership Forum (USISPF) is being set up to enhance business relations between India and US.

Q5. Which of the following state government has initiated the process of inducting Indian women team cricketer Harmanpreet Kaur as a DSP in the state police?
Haryana Government
Rajasthan Government
Uttar Pradesh Government
Punjab Government
Odisha Government
Solution:
The Punjab government has initiated the process of inducting Indian women team cricketer Harmanpreet Kaur as a DSP in the state police. Chief Minister Amarinder Singh directed the state Director General of Police (DGP) Suresh Arora to complete the necessary formalities for her appointment as DSP.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.
Input: monkey 29 cat 51 august parrot 88 rinse oil 31 24 
Step 1: 29 monkey cat 51 august parrot 88 rinse oil 31 24
Step 2: 29 31 monkey cat 51 august parrot 88 rinse oil 24
Step 3: 29 31 august monkey cat 51 parrot 88 rinse oil 24
Step 4: 29 31 august oil monkey cat 51 parrot 88 rinse 24
Step 5: 29 31 august oil 51 monkey cat parrot 88 rinse 24
Step 6:29 31 august oil 51 cat monkey parrot 88 rinse 24
Step 7: 29 31 august oil 51 cat monkey parrot rinse 88 24
Step 8: 29 31 august oil 51 cat monkey parrot rinse 24 88
And step 8 is the last step of the above input. As per the rules followed in the above step, find out the appropriate step for the given output.
INPUT: Umbrella girl 11 tree 3 horse 57 umbrellaed 27 arise 62 

Q6. What comes just after ‘girl’ in Step 4?
horse
27
arise
tree
None of these
Solution:
This input output arrangement is done with the help of following some points:
(i) Firstly, it arranges all prime number in increasing order
(ii) After arranging all prime number in a sequence, then that word who starts with vowel arranges in ascending order of alphabetical series
(iii)After Vowel starting word, All odd number arranges in increasing order
(iv) After odd number, All consonant starting word arranges in alphabetical order
(v)At last, Even number is placed in increasing order
INPUT: Umbrella girl 11 tree 3 horse 57 umbrellaed 27 arise 62 
Step 1: 3 Umbrella girl 11 tree horse 57 umbrellaed 27 arise 62
Step 2: 3 11 Umbrella girl tree horse 57 umbrellaed 27 arise 62
Step 3: 3 11 arise Umbrella girl tree horse 57 umbrellaed 27 62
Step 4: 3 11 arise Umbrella umbrellaed girl tree horse 57 27 62
Step 5: 3 11 arise Umbrella umbrellaed 27 girl tree horse 57 62
Step 6: 3 11 arise Umbrella umbrellaed 27 57 girl tree horse 62
Step 7: 3 11 arise Umbrella umbrellaed 27 57 girl horse tree 62

Q7. What is penultimate step of this input?
6th
5th
1st
2nd
8th
Solution:
This input output arrangement is done with the help of following some points:
(i) Firstly, it arranges all prime number in increasing order
(ii) After arranging all prime number in a sequence, then that word who starts with vowel arranges in ascending order of alphabetical series
(iii)After Vowel starting word, All odd number arranges in increasing order
(iv) After odd number, All consonant starting word arranges in alphabetical order
(v)At last, Even number is placed in increasing order
INPUT: Umbrella girl 11 tree 3 horse 57 umbrellaed 27 arise 62 
Step 1: 3 Umbrella girl 11 tree horse 57 umbrellaed 27 arise 62
Step 2: 3 11 Umbrella girl tree horse 57 umbrellaed 27 arise 62
Step 3: 3 11 arise Umbrella girl tree horse 57 umbrellaed 27 62
Step 4: 3 11 arise Umbrella umbrellaed girl tree horse 57 27 62
Step 5: 3 11 arise Umbrella umbrellaed 27 girl tree horse 57 62
Step 6: 3 11 arise Umbrella umbrellaed 27 57 girl tree horse 62
Step 7: 3 11 arise Umbrella umbrellaed 27 57 girl horse tree 62

Q8. What is the 2nd right element of 3rd left of ‘Tree’ in step 5?
27
girl
horse
62
arise
Solution:
This input output arrangement is done with the help of following some points:
(i) Firstly, it arranges all prime number in increasing order
(ii) After arranging all prime number in a sequence, then that word who starts with vowel arranges in ascending order of alphabetical series
(iii)After Vowel starting word, All odd number arranges in increasing order
(iv) After odd number, All consonant starting word arranges in alphabetical order
(v)At last, Even number is placed in increasing order
INPUT: Umbrella girl 11 tree 3 horse 57 umbrellaed 27 arise 62 
Step 1: 3 Umbrella girl 11 tree horse 57 umbrellaed 27 arise 62
Step 2: 3 11 Umbrella girl tree horse 57 umbrellaed 27 arise 62
Step 3: 3 11 arise Umbrella girl tree horse 57 umbrellaed 27 62
Step 4: 3 11 arise Umbrella umbrellaed girl tree horse 57 27 62
Step 5: 3 11 arise Umbrella umbrellaed 27 girl tree horse 57 62
Step 6: 3 11 arise Umbrella umbrellaed 27 57 girl tree horse 62
Step 7: 3 11 arise Umbrella umbrellaed 27 57 girl horse tree 62

Q9. This step ‘3 11 arise Umbrella umbrellaed 27 girl tree horse 57 62’ belongs to which step?
4th
3rd
5th
7th
None of these
Solution:
This input output arrangement is done with the help of following some points:
(i) Firstly, it arranges all prime number in increasing order
(ii) After arranging all prime number in a sequence, then that word who starts with vowel arranges in ascending order of alphabetical series
(iii)After Vowel starting word, All odd number arranges in increasing order
(iv) After odd number, All consonant starting word arranges in alphabetical order
(v)At last, Even number is placed in increasing order
INPUT: Umbrella girl 11 tree 3 horse 57 umbrellaed 27 arise 62 
Step 1: 3 Umbrella girl 11 tree horse 57 umbrellaed 27 arise 62
Step 2: 3 11 Umbrella girl tree horse 57 umbrellaed 27 arise 62
Step 3: 3 11 arise Umbrella girl tree horse 57 umbrellaed 27 62
Step 4: 3 11 arise Umbrella umbrellaed girl tree horse 57 27 62
Step 5: 3 11 arise Umbrella umbrellaed 27 girl tree horse 57 62
Step 6: 3 11 arise Umbrella umbrellaed 27 57 girl tree horse 62
Step 7: 3 11 arise Umbrella umbrellaed 27 57 girl horse tree 62

Q10. How many elements lies between 57 and arise in step 3?
4
7
5
6
8
Solution:
This input output arrangement is done with the help of following some points:
(i) Firstly, it arranges all prime number in increasing order
(ii) After arranging all prime number in a sequence, then that word who starts with vowel arranges in ascending order of alphabetical series
(iii)After Vowel starting word, All odd number arranges in increasing order
(iv) After odd number, All consonant starting word arranges in alphabetical order
(v)At last, Even number is placed in increasing order
INPUT: Umbrella girl 11 tree 3 horse 57 umbrellaed 27 arise 62 
Step 1: 3 Umbrella girl 11 tree horse 57 umbrellaed 27 arise 62
Step 2: 3 11 Umbrella girl tree horse 57 umbrellaed 27 arise 62
Step 3: 3 11 arise Umbrella girl tree horse 57 umbrellaed 27 62
Step 4: 3 11 arise Umbrella umbrellaed girl tree horse 57 27 62
Step 5: 3 11 arise Umbrella umbrellaed 27 girl tree horse 57 62
Step 6: 3 11 arise Umbrella umbrellaed 27 57 girl tree horse 62
Step 7: 3 11 arise Umbrella umbrellaed 27 57 girl horse tree 62

Q11. Anuj has deposited certain amount in the bank to earn compound interest at 10% per annum. The difference in the interest on the amount between the 3rd and 2nd years is Rs. 1,100. What amount has Anujdeposited ?
Rs. 10,000
Rs. 11,000
Rs. 10,500
Data inadequate
None of these
Solution:

Q12. A contractor start the work of digging a canal 12 km long to be completed in 350 days and employs 45 men. After 200 days he found that only 4.5 km of canal has been completed. Find the number of extra men he must employ to finish the work in time.
72 men
55 men
80 men
60 men
None of these
Solution:

Q13. A semi-circular sheet of metal of diameter 28 cm is bent into an open conical cup. The depth of the cup is approximately
11 cm
12 cm
13 cm
14 cm
None of these
Solution:

Q14. Bag P contains six red and four black balls and Bag Q has four red and six black balls. One ball is drawn at random from Bag P and placed in Bag Q. Then one ball is transferred at random from Bag Q to Bag P. If one ball is now drawn at random from Bag P, find the probability that it is red.
32/65
32/55
23/55
56/65
None of these
Solution:

Q15. The loss incurred on selling an article for Rs 270 is as much as the profit made after selling it at 10% profit. The CP of the article is :
Rs 90
Rs 110
Rs 363
Rs 300
None of the above
Solution:

Directions (16-20): In each question below four words which are numbered (a), (b), (c) , (d) and (e) have been printed in bold, of which one word may be wrongly spelled or inappropriate in the context of the sentence. The number of that word is the answer. Q16. An affidavit (A) /was filed by the Cyber law of Indian (B)/government(C)/after the directory (D)/of Court (E).
A
B
C
D
E
Solution:
Here, direction….should be used.

Q17. The economy (A)/will witness further(B)/reforms said the prime minister, promise(C)/such measures(D)/at top speed.(E).
A
B
C
D
E
Solution:
Here, promising (gerund) should be used.

Q18. It is a good(A)/ business which gives (B)/ good cash flow (C)/ and (D)/ profeets (E).
A
B
C
D
E
Solution:
Correct spelling is: profits

Q19. The tea company is plan (A)/to take (B)/ a delegation (C)/to Russia, its single largest (D)/ market.(E).
A
B
C
D
E
Solution:
Present continuous => subject +is/are/am +v(ing) Hence, Planning should be used

Q20. After the explosion (A)/the street was (B)/ full of people (C)/run (D)/ for cover.(E).
A
B
C
D
E
Solution:
Here, Gerund. i.e Running should be used.

               

No comments