TOD




Directions (1-5): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below. 
B 5 R 1 @ E K 4 F 7 © D A M 2 P 3 % 9 H I W 8 * 6 U J $ V Q # 
Q1. Which of the following element is exactly in the middle between K and 9 in the above arrangement?
%
H
A
3
F
Solution:
A

Q2. Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
4FK
©D7
@E1
5RB
A2D
Solution:
A2D

Q3. How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a consonant?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:
6UJ

Q4. How many such vowel is there in the above arrangement each of which is immediately followed by vowel but not immediately preceded by a symbol?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:
None

Q5. If all the symbols are deleted from the above arrangements then which of the following element is 4th to right of 12th from right end?
9
W
I
H
8
Solution:
I

Q6. The 2018 World Robot Conference (WRC) will be held in __________ in August 2018.
Tokyo
Beijing
Hong Kong
New Delhi
Shanghai
Solution:
The 2018 World Robot Conference (WRC) will be held in Beijing in August 2018.

Q7. Who will settle the grievances of customers of banks?
Reserve Bank of India
State Bank of India
Local Courts
Banking Ombudsman
Governor of RBI
Solution:
The Banking Ombudsman Scheme is an expeditious and inexpensive forum for bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks.

Q8. Which movie has won the Best Picture Award at the International Indian Film Academy (IIFA) awards 2018?
Tumhari Sulu
Hindi Medium
Mom
Newton
Blackmail
Solution:
“Tumhari Sulu”, a movie about a housewife who lands a job as a radio jockey, won the Best Picture Award at the International Indian Film Academy Awards 2018 in Bangkok.

Q9. Who authored the book “The Ivory Throne : Chronicles of the House of Travancore”?
Kamala Singh
Manu S Pillai
Manu Sharma
Manu Kumar
Shashi Singh
Solution:
Manu S. Pillai has authored the book ” The Ivory Throne : Chronicles of the House of Travancore” , a critically acclaimed 700-page history of Kerala focused on the last woman Maharajah of Travancore.

Q10. PACS are outside the purview of the _________________ and hence not regulated by the Reserve Bank of India.
The Societies Registration Act, 1860
National Bank for Agriculture and Rural Development Act, 1981
Securities and Exchange Board of India Act, 1992
Reserve Bank of India Act, 1934
Banking Regulation Act, 1949
Solution:
The rural co-operative credit system in India is primarily mandated to ensure flow of credit to the agriculture sector. It comprises short-term and long-term co-operative credit structures. The short-term co-operative credit structure operates with a three-tier system - Primary Agricultural Credit Societies (PACS) at the village level, Central Cooperative Banks (CCBs) at the district level and State Cooperative Banks (StCBs) at the State level. PACS are outside the purview of the Banking Regulation Act, 1949 and hence not regulated by the Reserve Bank of India. StCBs/DCCBs are registered under the provisions of State Cooperative Societies Act of the State concerned and are regulated by the Reserve Bank. Powers have been delegated to National Bank for Agricultural and Rural Development (NABARD) under Sec 35 A of the Banking Regulation Act (As Applicable to Cooperative Societies) to conduct inspection of State and Central Cooperative Banks.

Directions (11-15): Find the missing term in following number series. 
Q11. 100, 121, 144, 169, 196, ?
225
230
235
240
245
Solution:

Q12. 6, 3, 3, 4.5, 9, ?
23.5
20
22.5
21.5
24
Solution:


Q13. 3, 4, 10, 33, 136, ?
685
695
775
705
675
Solution:


Q14. 441, 484, 529, 576, 625, ?
676
678
680
682
684
Solution:


Q15. 1, 6, 21, 66, 201, ?
627
609
618
606
636
Solution:


Directions (16-20): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? 
Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer. 
Q16. With heavy rains in Bhagamandala, which is the source of the Cauvery, the volume of flow in the river is expected to maintain the inflow to the reservoirs in the downstream.
is hoped to reach and accelerate
is expected to decrease and decline
is estimated to be fell
is expected to increase and augment
No correction required
Solution:
‘is expected to increase and augment’ as the context of the sentence talks about the heavy rains which means there will definitely be expectations of increment of the level of the inflow to the reservoirs

Q17. The defense counsel argued that the documents submitted by the prosecution were fabricated by the authorities. The letters are unambiguously submitted. The veracity of their contents and authorship are yet to be proven.
are an empty slogan
are a vague submission
are incomplete
are offensive
No correction required
Solution:
‘are a vague submission’ as the negative tone of the sentence says that the documents were fabricated , thus they were definitely be the vague submission

Q18. While the Fisheries Department and Marine Enforcement will make all arrangements at the Azheekkal harbour to implement the ban, the Harbour Engineering Department will sharpen the amenities at the harbour.
would ameliorate the facilities
will degrade the amenities
will upgrade the amenities
will however elevate the amenities
No correction required
Solution:
‘will upgrade the amenities’ is the best suited alternative that should replace the bold part in the sentence

Q19. Another demand of traditional fishermen is extension of trawling ban to 90 days and prohibition of mechanized crafts with ring seine nets in coastal waters during the ban. Fishermen who become jobless during the time will be given financial assistance and free ration.
will be given sufficient nutrition
will be given adequate employment
will be given proper equipments
will be provided with complete amenities
No correction required
Solution:
No correction required

Q20. According to the police, a quarrel broke up among the friends over a trivial issue and it subsequently resulted in stabbing, outside Ajanta Hotel near the railway station.
a quarrel broke in
a quarrel broke away
a quarrel broke off
a quarrel broke out
No correction required
Solution:
‘a quarrel broke out’ is the only option that makes contextual and grammatical sense