TOD




Q1. The Indian Council of Agricultural Research (ICAR) is an autonomous organisation under the Department of Agricultural Research and Education (DARE), Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Government of India. Where is the headquarter of ICAR?
Lucknow
New Delhi
Pune
Chennai
Mumbai

Q2. Name the state government for which India and the World Bank signed a $200 million Loan Agreement for the state's Agribusiness and Rural Transformation Project.
Tamil Nadu
Meghalaya
Assam
Tripura
Karnataka
Solution:
The Government of India and the World Bank signed a $200 million Loan Agreement for the Assam Agribusiness and Rural Transformation Project. The Project will support Assam to facilitate agri-business investments, increase agricultural productivity and market access.

Q3. Italian Prime Minister Paolo Gentiloni was recently on the 2-day visit to India. Who was the last Italian Prime Minister to visit India in February 2007?
Matteo Renzi
Romano Prodi
Enrico Letta
Silvio Berlusconi
Giuliano Amato
Solution:
Italian Prime Minister Paolo Gentiloni is on the 2-day visit to India. This is the first visit by an Italian premier in 10 years. Romano Prodi was the last Italian Prime Minister to visit India in February 2007.

Q4. The 17th edition of FIFA U-17 World Cup took place for the first time in India. The official ball for Under-17 football World Cup is called _____________.
Sukrot
Nabrato
Protol
Manora
Krasava
Solution:
The 17th edition of FIFA U-17 World Cup took place for the first time in India. It is a biennial international football tournament of men’s under-17 national teams organized by Federation Internationale de Football Association (FIFA). The official ball for Under-17 football World Cup is called ‘Krasava’.

Q5. Name the Iran's key strategic port that has became operational with the maiden shipment of wheat from India to Afghanistan.
Port of Abadan
Ahvaz Port
Port of Chabahar
Bandar-e Lengeh Port
Sirri island
Solution:
Iran's key strategic port of Chabahar became operational with the maiden shipment of wheat from India to Afghanistan. It was flagged off from Kandla port in Gujarat. This is a major push for India's Afghan outreach bypassing Pakistan for the first time under the 2016 Indo-Afghan-Iran trilateral pact.

Directions (6-10): In each question below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have take the two given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. Give answer 

Q6. Statements: 
No stone is metal.
Some metals are papers.
All papers are glass. 
Conclusions: 
I. No glass is metal.
II. At least some glasses are metals.
if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either I or II follows.
if neither I nor II follows.
if both I and II follow.
Solution:
Q7. Statements: 
No stone is metal.
Some metals are papers.
All papers are glass.
Conclusions:
I. All stones being glass is a possibility.
II. No stone is paper.
if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either I or II follows.
if neither I nor II follows.
if both I and II follow.
Solution:

Q8. Statements: 
All rings are circles.
All squares are rings.
No ellipse is a circle.
Conclusions:
I. Some rings being ellipses is a possibility.
II. At least some circles are squares.
if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either I or II follows.
if neither I nor II follows.
if both I and II follow.
Solution:

Q9. Statements: 
No house is an apartments.
Some bungalows are apartments.
Conclusions: 
I. No house is a bungalow.
II. All bungalows are houses.
if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either I or II follows.
if neither I nor II follows.
if both I and II follow.
Solution:

Q10. Statements: 
Some gases are liquids.
All liquids are water.
Conclusions: 
I. All gases being water is a possibility.
II. All such gases which are not water can never be liquids.
if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either I or II follows.
if neither I nor II follows.
if both I and II follow.
Solution:

Q11. If train runs at 40 Km/h, it reaches its destination late by 11 minutes but if it runs at 50 Km/h it is late by 5 minutes only. The correct time for the train to complete its journey is
13 minutes
15 minutes
19 minutes
21 minutes
16 minutes
Solution:

Q12. Three vessels contain equal mixtures of milk and water in the ratio 6 : 1, 5 : 2 and 3 : 1 respectively. If all the solutions are mixed together, the ratio of milk to water in the final mixture will be:
64 : 65
65 : 64
19 : 65
65 : 19
65:23
Solution:

Q13. 1 year ago, a mother was 4 times older to her son. After 6 years, her age becomes more than double her son’s age by 5 years. The present ratio of mother and son age will be:
13 : 12
3 : 1
11 : 3
25 : 7
7:25
Solution:

Q14. A man divided his share to his sons A and B in such a way that the interest received by A at 15% per annum for 3 years is double the interest received by B at 12% per annum for 5 years. At what ratio was his share divided?
2/3
8/3
3/8
3/2
8/5
Solution:

Q15. A committee of 5 is to be formed from a group of 12 students consisting of 8 boys and 4 girls. In how many ways can the committee be formed if it consists of exactly 3 boys and 2 girls?
436
336
548
256
326
Solution:

Directions (16-20): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer. 

Q16. Pique- A talented youngster who smashes his guitar in a fit of pique finds it magically reassembled just in time for a crucial concert.
priority
major
resentment
outdoor
factor
Solution:
Pique means a feeling of irritation or resentment resulting from a slight, especially to one's pride, arouse (interest or curiosity), feel irritated or resentful. C is the correct choice.

Q17. Limpid: Her limpid prose made even the most recondite subjects accessible to all.
lucid
limp
obscure
vague
strict
Solution:
. Limpid- clarity in terms of expression. Limpid is typically used to describe writing or music.

Q18. Stride: He was standing only a few strides away from me.
miles
distance
steps
days
weeks
Solution:
Stride: walk with long steps

Q19. Expletive: Expletives were deleted from the transcript of their conversation.
meaningful
explanation
Travesty
offensive words
sensible
Solution:
Expletive: meaningless word; interjection; profane oath; swear-word

Q20. Hiatus: The band is making an album again after a five-year hiatus.
controversy
continuity
closing
interval
haggle
Solution:
Hiatus: gap; pause; gap or interruption in space or time; break