29TH SEP IBPS CLERK PRE




Q1. In what ratio must a grocer mix two varieties of pulses costing Rs. 15 and Rs. 20 per kg respectively so as to get a mixture worth Rs. 16.50 per kg? 
3 : 7
5 : 7
7 : 3
7 : 5
3: 5
Solution: C

Q2. The cost of Type 1 rice is Rs. 15 per kg and Type 2 rice is Rs. 20 per kg. If both Type 1 and Type 2 are mixed in the ratio of 2 : 3, then the price per kg of the mixed variety of rice is 
Rs. 18
Rs. 18.50
Rs. 19
Rs. 19.50
Rs. 21.50
Solution: A

Q3. Two vessels A and B contain milk and water mixed in the ratio 8 : 5 and 5 : 2 respectively. The ratio in which these two mixtures be mixed to get a new mixture containing 693/13% milk, is 
2 : 7
3 : 5
2 : 5
5 : 7
4: 7
Solution: A

Q4. The sum of the ages of Jayant, Prem and Paras is 93 years. Ten years ago, the ratio of their ages was 2 : 3 : 4. What is the present age of Paras ? 
24 years
28 years
32 years
34 years
38 years
Solution: E

Q5. The ratio of a man’s age and his son’s age is 7 : 3 and the product of their ages is 756. The ratio of their ages after 6 years will be 
5 : 2
2 : 1
11 : 7
13 : 9
None of these
Solution: B

Directions (6-10): The pie-chart shown below gives the distribution of land (in degrees) in a village under various food crops. Study the pie-chart carefully and answer the questions that follow: Distribution of areas (in acres) under various food crops 
Q6. Which combination of three crops contribute to 50% of the total area under the food crops ? 
Wheat, Barley and Jowar
Rice, Wheat and Jowar
Rice, Wheat and Barley
Bajra, Maize and Rice
None of these
Solution: C

Q7. If the total area under jowar was 1.5 million acres, then what was the area (in million acres) under rice ? 
6
7.5
9
4.5
8
Solution: A

Q8. If total production of wheat is 6 times that of barley, then what is the ratio between the yield per acre of wheat and barley ? 
3 : 2
3 : 1
12 : 1
2 : 3
10: 1
Solution: B

Q9. If the yield per acre of rice was 50% more than that of barley, then total production of barley is what percent of that of rice? 
30%
100/3%
35%
36%
50/3%
Solution: B

Q10. If the total area goes up by 5%, and the area under wheat production goes up by 12%, then what will be the angle for wheat in the new pie-chart? 
62.4°
76.8°
80.6°
84.2°
68.8°
Solution: B

Directions (11-15): In each of these questions, two equations are given. You have to solve both the equations and give answer 
Q11. (i) 4x² + 14x – 18 = 0 
        (ii) y² + 12y + 35 = 0
if x > y
if x ≥ y
if x < y
if x ≤ y
if x = y or no relation can be established between x and y.
Solution: A

Q12. (i) 4x² + 17x - 42 = 0 
         (ii) y² + 21y + 90 = 0
if x > y
if x ≥ y
if x < y
if x ≤ y
if x = y or no relation can be established between x and y.
Solution: B

Q13. (i) x² - 24x + 128 = 0 
         (ii) y² - 34y + 288 = 0
if x > y
if x ≥ y
if x < y
if x ≤ y
if x = y or no relation can be established between x and y.
Solution: D

Q14. (i) 8x² – 30x + 28 = 0 
        (ii) 5y² – 8y + 3 = 0
if x > y
if x ≥ y
if x < y
if x ≤ y
if x = y or no relation can be established between x and y.
Solution: A

Q15. (i) x² – 31x + 184 = 0 
        (ii) y² – 47y + 552 = 0
if x > y
if x ≥ y
if x < y
if x ≤ y
if x = y or no relation can be established between x and y.
Solution: D

               

No comments