Dear Aspirants,

Reasoning Quiz for IBPS RRB PO and Clerk Mains: 24th September 2018
Reasoning Questions for IBPS Clerk Prelims 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams like IBPS Clerk Prelims is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.





Directions (1-5): Study the information carefully and answer the question given below. 

There are eight persons A, B, C, D, E, F, G and H living on six-floor building (Ground floor is numbered 1 and topmost floor is number 6) but not necessary in the same order. There are two floors between C and F, who lives below C. D lives immediately above B, who does not live adjacent to the doubly occupied floor. D and B both live in a singly occupied floor. E lives on one of the floors above A. The number of persons living between A and D are less than three and H is not among them. There are two floors between H and G, which lives below the floor on which C lives but not ground floor.

Q1. On which of the following floor H lives?
4th
5th
6th
3rd
2nd
Solution:
There are two floors between C and F, who lives below C. D lives immediately above B, who does not live adjacent to the doubly occupied floor.  D and B both live in a singly occupied floor.


There are two floors between H and G, which lives below the floor on which C lives but not ground floor, from this condition case 1,2,3 and 5 gets eliminated. E lives on one of the floors above A. The number of persons living between A and D are less than three and H is not among them. Hence, the final arrangement is:



Q2. How many persons live between D and C? 
One
Two
Three
Four
None
Solution:
There are two floors between C and F, who lives below C. D lives immediately above B, who does not live adjacent to the doubly occupied floor.  D and B both live in a singly occupied floor.


There are two floors between H and G, which lives below the floor on which C lives but not ground floor, from this condition case 1,2,3 and 5 gets eliminated. E lives on one of the floors above A. The number of persons living between A and D are less than three and H is not among them. Hence, the final arrangement is:



Q3. Which of the following floor represents the doubly occupied floor?
4th
5th
6th
1st
2nd
Solution:
There are two floors between C and F, who lives below C. D lives immediately above B, who does not live adjacent to the doubly occupied floor.  D and B both live in a singly occupied floor.


There are two floors between H and G, which lives below the floor on which C lives but not ground floor, from this condition case 1,2,3 and 5 gets eliminated. E lives on one of the floors above A. The number of persons living between A and D are less than three and H is not among them. Hence, the final arrangement is:



Q4. Four of the following five are alike in a certain way based on their arrangement find the one which does not belong to that group?
B
A
H
C
D
Solution:
There are two floors between C and F, who lives below C. D lives immediately above B, who does not live adjacent to the doubly occupied floor.  D and B both live in a singly occupied floor.


There are two floors between H and G, which lives below the floor on which C lives but not ground floor, from this condition case 1,2,3 and 5 gets eliminated. E lives on one of the floors above A. The number of persons living between A and D are less than three and H is not among them. Hence, the final arrangement is:



Q5. If E is related to F in the same way H is related to A, then following the same pattern, F is related to?
B
A
C
H
None of these
Solution:
There are two floors between C and F, who lives below C. D lives immediately above B, who does not live adjacent to the doubly occupied floor.  D and B both live in a singly occupied floor.


There are two floors between H and G, which lives below the floor on which C lives but not ground floor, from this condition case 1,2,3 and 5 gets eliminated. E lives on one of the floors above A. The number of persons living between A and D are less than three and H is not among them. Hence, the final arrangement is:



Directions (6-10): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below—

 C ? 1 K X 6 U 3 ★ 9 5 $ R + Z 4 @ G A T # E 7 S © 3 

 Q6. How many such prime numbers are there in the given arrangement each of which is immediately followed by a symbol and preceded by a consonant?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:
6

Q7. Which of the following element is 9th to the left of the element which is seventh from the right end?
G
5
4
Z
None of these
Solution:
7

Q8. Which of the following is the seventh element to the left of ©? 
U
Z
G
X
None of these
Solution:
8

Q9. If all the symbols are removed from the above series, then which element is 4th to the right of the element which is 4th from the left end?
T
9
3
5
None of these
Solution:
9

Q10. If all the numbers are removed from the above series, then which element is 4th to the right of the element which is 8th from the right end?
#
T
7
E
None of these
Solution:
10

Directions (11-15): Study the following information to answer the given questions: 
‘lend me money’ is written as ‘ve ka ro’,
 ‘money for him' is written as ‘se ve di’, 
‘for various matters’ is written as ‘ba di la’ 
 ‘matters to me’ is written as ‘ro ba yo’ 

 Q11. What is the code for ‘various’?
ba
di
la
yo
Cannot be determined


Q12. What does the ‘ro’ stand for? 
me
matters
money
lend
Either ‘to’ or ‘lend’
Solution:


Q13. What is the code for ‘to’?
ba
di
la
yo
none of these
Solution:

Q14. What does the ‘ve’ stand for?
me
matters
money
lend
Either ‘to’ or ‘lend’
Solution:

Q15. What may be the code for ‘various lend her’? 
ba la ka
di la ka
la ka vo
yo la di
Cannot be determined
Solution:


               



No comments