21ST SEP IBPS CLERK PRE




Q1. In two successive years, 100 and 75 students of a school appeared at final examination. Respectively 75% and 60% of them are passed. The overall percentage of passed students in both the years from the schools is 
68(4/7) %
78%
80%
80 ½%
64(4/7) %
Solution: A

Q2. It costs Rs. 1 to photocopy a sheet of paper. However, 2% discount is allowed on all photocopies done after first 1000 sheets. How much will it cost to do a photocopy of 5000 sheets of paper? 
Rs. 3920
Rs. 3980
Rs. 4900
Rs. 4920
Rs. 3960
Solution: D

Q3. Rita invested 25% more than Sunil. Sunil invested 30% less than Abhinav, who invested Rs. 6000. What is the ratio of the amount that Rita invested to the total amount invested by all of them together? 
35 : 104
35 : 103
101 : 36
13 : 103
None of these
Solution: B

Q4. One-fourth of sixty percent of a number is equal to two-fifths of twenty percent of another number, when is the respective ratio of the first number to the second number? 
4 : 7
5 : 9
8 : 13
8: 15
7: 15
Solution: D

Q5. In a class the number of girls is 20% more than that of the boys. The strength of the class is 66. If 4 more girls are admitted to the class, the ratio of the number of boys to that of the girls is   
1 : 2
1 : 4
3 : 4
3 : 5
2: 3
Solution: C

Directions (6-10): What will come in place of question mark (?) in the following simplification problems? 
Q6. 884697 – 773697 – 102479 = ? 
8251
8512
8521
8531
8441
Solution: C

Q7. 10531 + 4813 – 728 = ? × 87 
168
172
186
212
412
Solution: A

Q8. 1260 ÷ 14 ÷ 9 = ? 
9
10
81
810
640
Solution: B

Q9. 414 × ? × 7 = 127512 
36
40
44
48
64
Solution: C

Q10. (71 × 29 + 27 × 15 + 8 × 4) =? 
2496
3450
3458
3648
3296
Solution: A

Directions (11-15): The following bar graph shows the total no. of employees (in hundred) working in three different blocks of Unitech Cyber Park, Gurugram, Haryana over five different years. Study the graph carefully to answer the following questions. 

Q11. What is the average no. of employees in Block B over all the years? 
1800
2000
2300
1400
1200
Solution: A

Q12. Total no. of employees of which Block is least? 
A
B
C
B and C both
A and B both
Solution: E

Q13. The no. of employees of Block B in year 2016 are what percent more or less than the no. of employees of Block A in same year? 
25% less
25% more
30% more
35% less
None of these
Solution: B

Q14. What is the difference between total no. of employees of Block B and that of Block C overall the years? 
3000
2500
3500
2200
4000
Solution: C

Q15. Find the ratio of total employees of Block A to that of the Block B over all the years: 
3 : 2
3 : 1
2 : 3
1 : 1
4: 5
Solution: D