Dear Aspirants,

Reasoning Quiz for IBPS RRB PO and Clerk Mains: 9th September 2018
Reasoning Questions for IBPS Clerk Prelims 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams like IBPS Clerk Prelims is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.





Directions (1-5): Study the information carefully and answer the questions given below. 

Ten persons are sitting in a row facing north. If its mentioned that a person is right or left to another person, then it does not necessarily mean immediate right or immediate left. A is immediate left to H, who is not right to B and I. I is 4th from one of the ends. Three persons are sitting between I and E. C is left to both J and D. G is not left to D, who is not left to F. Only one person sits between G and F.B is 3rd right to E. Not more than four persons sit between J and G. 

Q1. How many persons are sitting to the left of C?
Two
One
Three
Four
None of these
Solution:
I is 4th from one of the ends. Three persons are sitting between I and E. B is 3rd right to E. A is immediate left to H, who is not right to B and I. 

C is left to both J and D. G is not left to D, who is not left to F. Only one person sits between G and F.


Not more than four persons sit between J and G. So, case 2 gets eliminated. The final arrangement is:

Q2. Who among the following sits 2nd right to D?
E
F
C
B
no one
Solution:
I is 4th from one of the ends. Three persons are sitting between I and E. B is 3rd right to E. A is immediate left to H, who is not right to B and I. 

C is left to both J and D. G is not left to D, who is not left to F. Only one person sits between G and F.


Not more than four persons sit between J and G. So, case 2 gets eliminated. The final arrangement is:


Q3. What is the position of A with respect to B?
5th to the right
5th to the left
4th to the right
4th to the left
None of these
Solution:
I is 4th from one of the ends. Three persons are sitting between I and E. B is 3rd right to E. A is immediate left to H, who is not right to B and I. 

C is left to both J and D. G is not left to D, who is not left to F. Only one person sits between G and F.


Not more than four persons sit between J and G. So, case 2 gets eliminated. The final arrangement is:


Q4. Which of the following is true according to the arrangement?
E sits at one of the ends
F is immediate right to D
More than three persons sit between G and I
B is 2nd right to C
none of these
Solution:
I is 4th from one of the ends. Three persons are sitting between I and E. B is 3rd right to E. A is immediate left to H, who is not right to B and I. 

C is left to both J and D. G is not left to D, who is not left to F. Only one person sits between G and F.


Not more than four persons sit between J and G. So, case 2 gets eliminated. The final arrangement is:


Q5. Four of the following belongs to a group find the one that does not belong to that group?
J- H
F-E
C-I
A-G
H-D
Solution:
I is 4th from one of the ends. Three persons are sitting between I and E. B is 3rd right to E. A is immediate left to H, who is not right to B and I. 

C is left to both J and D. G is not left to D, who is not left to F. Only one person sits between G and F.


Not more than four persons sit between J and G. So, case 2 gets eliminated. The final arrangement is:


Directions (6-8): Answer these questions referring to the letter sequence given below: 

 N O P Q Y B Z A R S H I J K L M T U V G F E W X D C 

Q6. Which letter will be third to the left of eighteenth letter from the right end?
Z
F
I
L
None of these
Solution:


Q7. Which of the following letter is 3rd to left of 6th from left ?
S
A
I
F
P
Solution:
3rd to left of 6th from left= 6-3= 3rd from left= P

Q8. Which of the following is the fifth to the right of thirteenth letter from your left ?
U
J
S
Z
None of these
Solution:
5th to right of 13th from left= 13+5= 18th from left= U

Directions (9 -12): In each of these questions, relationship between some elements is shown in the statement (s). These statements are followed by two conclusions. Read the statements and give answer:

Q9. Statement: O>F≤L=W ;N≤W;Y<I≤F ;F>R
Conclusions:    I.  F≥N

                              II. O>Y

if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusions I and II follow.
Solution:
I.  F≥N (false)       II. O>Y(true)
 Q10. Statement: B>O≤K=C≤P; R>P ;M>T<O
Conclusions:    I.  O<R
                              II. T<K

if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusions I and II follow.
Solution:
I.  O<R (true)      II. T<K(true)

Q11. Statement: F>I≤N<E ; L≥C>N;I<P
Conclusions:     I.  N>F

                              II. N≤F

if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusions I and II follow.
Solution:
I.  O<R(false)        II. T<K(false)

Q12. Statement: N<T≥R≥J ; J<S; R<C; O>L>T
Conclusions:     I. O>N

                              II. N<C

if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusions I and II follow.
Solution:
I. O>N(true)        II. N<C(false)

Directions (13-15): In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions number I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. 

Q13. Statements: All pit are kit. 
                               All bit are kit. 
                              All kit are sit. 
Conclusions: I. All pit are sit.
                      II. All bit are sit.
                      III. Some sit are kit.
only I and II follow
only I and III follow
only II and III follow
All follows
None of these
Solution:


Q14. Statements: All sits are bit.
                              Some bit are pit. 
                              All pit are kit. 
Conclusions: I. Some kit are bit. 
                      II. Some bit are sits. 
                      III. Some kit are sits.
only I and II follow
only I and III follow
only II and III follow
All I, II and III follow
None of these
Solution:


Q15. Statements: Some bit are sit. 
                              All fit are kit. 
                              All kit are pit.
 Conclusions: I. Some bit are pit. 
                       II. Some bit are kit.
                       III. Some pit are sit.
only I and II follow
only I and III follow
only II and III follow
None follow
None of these
Solution:

               
You may also like to read: