Clerk Reasoning 31/10/2018




Directions (1-5): Study the information and answer the following questions: 

In a certain code language -
‘live life trouble benefits’ is coded as ‘mlp hlt ngi snk’,
‘benefits life in loss’ is coded as ‘hlt sa rtv mlp’,
‘loss trouble sad happy’ is coded as ‘snk rtv lne riy’ and
‘live happy feeling at’ is coded as ‘ngi riy nop hus’.

Q1. “lne” is the code for which of the following word?
live
trouble
sad
loss
happy
Solution:
Live =ngi
Trouble =snk
Life/Benefits =mlp /hlt
In=sa
Loss =rtv
Sad =lne
Happy =riy
Feeling/at =nop/hus

Q2. “riy rtv roi” could be a code for which of the following?
loss above happy
loss benefits happy
at loss happy
trouble loss happy
happy sad loss
Solution:
Live =ngi
Trouble =snk
Life/Benefits =mlp /hlt
In=sa
Loss =rtv
Sad =lne
Happy =riy
Feeling/at =nop/hus

Q3. Which of the following is the code for ‘live’?
nop
rtv
ngi
snk
sa
Solution:
Live =ngi
Trouble =snk
Life/Benefits =mlp /hlt
In=sa
Loss =rtv
Sad =lne
Happy =riy
Feeling/at =nop/hus

Q4. “riy snk mlp” could be a code for which of the following?
problem sad at
happy trouble benefits
trouble benefits at
sad happy live
happy live trouble
Solution:
Live =ngi
Trouble =snk
Life/Benefits =mlp /hlt
In=sa
Loss =rtv
Sad =lne
Happy =riy
Feeling/at =nop/hus

Q5. Which of the following is the code for ‘at’?
riy
nop
ngi
hus
Cannot be determined
Solution:
Live =ngi
Trouble =snk
Life/Benefits =mlp /hlt
In=sa
Loss =rtv
Sad =lne
Happy =riy
Feeling/at =nop/hus

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the question given below- 


There are eight family members i.e. M, N, O, P, Q, R, S and T who have seated around a circular table, facing outside for the lunch purpose. There are three generation and two married couple in the family. 
S is the grandfather of R and sits immediate left of his granddaughter. T has only three children and is the mother of P. O is not neighbor of S. M is the mother of N who is sister of R. O has one daughter and one son. M is daughter in law of T, who sits 3rd right of P. P sits 2nd right of father of O. P and Q are unmarried brothers. R sits immediate left of his uncle Q. Q sits opposite to S. One couple sits together. 

Q6. Who among the following sits 2nd left from the N’s mother?
R
O
M
T
P
Solution:

Q7. Who among the following sits immediate right of P’s brother, who is actually a father of R?
M
N
O
P
None of these
Solution:

Q8. How many person sits between T’s husband and T’s grandson when counted from the right of T’s husband?
Three
One
Two
Four
None of these
Solution:

Q9. Who among the following sits opposite to T?
R
M
O
N
S
Solution:

Q10. How many persons sit between P and Q when counted from the right of P?
Four
Five
Two
Three
One
Solution:

Directions (11-15) : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below : 


Q11. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a vowel and not immediately followed by a symbol?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:
A 5 D, E 7 G

Q12. Which of the following is exactly in the middle of the thirteenth element from the right end and the thirteenth element from the left end?
V
$
7
3
None of these
Solution:
9 $ 3 E 7- middle number is 3

Q13. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a consonant and immediately preceded by a numbers?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:
6 # V

Q14. What should come in place of the question mark(?) in the following series based on the above arrangement? 
 
 
 
 
 

Q15. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a consonant and immediately preceded by a symbol?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:

               

No comments