Clerk Reasoning 05/11/2018




Directions (1-5): Study the following alphanumeric series carefully and answer the questions given below: 

9 6 5 @ K # F 3 $ 4 O % L * B 5 M 2 G T

Q1. How many letters are there between the elements which is 9th from both the ends?
one
Three
two
Five
More than five

Q2. Which among the following are the element which are eighth position from the left end and sixth position from the right end respectively?
3G
B3
B4
3B
None of these

Q3. How many symbols are immediately followed and preceded by numbers in the above series?
one
Three
Four
Five
None

Q4. How many numbers are there which are immediately followed and preceded by numbers in the above series?
one
Three
Two
Four
None of these

Q5. How many numbers are there which are immediately followed by symbol and immediately preceded letters?
Two
Three
Four
None
One

Direction (6-10): In the following questions, the symbols @, $, ©, % and # are used with the following meanings as illustrated below: 

‘A @ B’ means A is not greater than B 
‘A % B’ means A is neither smaller than nor greater than B. 
‘A © B’ means A is neither greater than not equal to B 
‘A $ B’ means A is neither smaller than nor equal to B 
‘A # B’ means A is not smaller than B 
In each of the following questions, assuming the given statements to be true, find out which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true. 

Q6. Statements: U # N © W @ R % D 
Conclusions: 
I. U # W
II. D # W
III. N © R
IV. U © D
Only I is true
Only II and III are true.
Only I and III are true
None is true.
None of these
Solution:
I. U#W(FALSE)
II. D#W(TRUE)
III. N©R(TRUE)
IV. U©D(FALSE)

Q7. Statements: E © H, E @ L © P, B % H 
Conclusions:
I. B © P
II. P $ E 
III. H $ L 
IV. E % B
Only I is true.
Only II is true.
Only III and IV are true.
All are true.
None of these
Solution:
I. B©P(FALSE)
II. P$E(TRUE)
III. H$L(FALSE)
IV. E%B(FALSE)

Q8. Statements: M © T # J $ K % Q 
Conclusions:
I. T $ Q 
II. J $ Q 
III. T # K 
IV. M © Q
Only I and II are true.
Only III are IV are true.
Only II and III are true.
Only I is true.
All are true.
Solution:
I. T$Q(TRUE)
II. J$Q(TRUE)
III. T#K(FALSE)
IV. M©Q(FALSE)

Q9. Statements: R © D # L @ M © P 
Conclusions:
I. M $ R 
II. D # P 
III. L © P 
IV. D % M
Only I is true
Only II and IV are true.
Only III is true.
None is true.
All are true
Solution:
I. M$R(FALSE)
II. D#P(FALSE)
III. L©P(TRUE)
IV. D%M(FALSE)

Q10. Statements: W @ F $ M © D @ T 
Conclusions:
I. F $ D 
II. T $ W 
III. M © W 
IV. T $ M
Only I, II and III are true
Only II and III are true.
Only II is true.
Only IV is true.
All are true.
Solution:
I. F$D(FALSE)
II. T$W (FALSE)
III. M©W(FALSE)
IV. T$M(TRUE)

Directions (11-12): Study the following information carefully and answer the questions which follow– 

‘S @ T’ means ‘S is father of T’
‘S % T’ means ‘S is son of T’
‘S # T’ means ‘S is wife of T’
‘S $ T’ means ‘S is mother of T’
‘S = T’ means ‘S is brother of T’

Q11. If expression ‘I % B # L and U # C @ L’ is true then how is C related to I?
grand-father
nephew
grand-son
aunt
son
Solution:

Q12. If expression ‘B $ O = W @ L % R’ is true then how is L related to B?
grand mother
grand daughter
daughter
grand father
None of these
Solution:

Directions (13-15): Study the given information carefully and answer the given questions. 

Among six people – A, B, C, D, E and F each of a different age, A is elder than only B. Only three people are younger than C. E is younger than F. F is not the eldest.

Q13. Who amongst the following is the youngest?
B
A
E
C
None of these
Solution:
D> F>C>E >A>B

Q14. If E's age is 16 years, then which of the following may be B's age?
19 years
22 years
18 years
17 years
12 years
Solution:
D> F>C>E >A>B

Q15. How many people are younger than E?
One
Two
Three
Four
More than four
Solution:
D> F>C>E >A>B

               

No comments