Dear Aspirants,

Reasoning Quiz for IBPS RRB PO and Clerk Mains: 9th September 2018

Reasoning Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams like IBPS RRB PO and Clerk is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.




Directions (1-5): Study the given information carefully to answer the given question. 

M, N, O, P, Y, R and S are seven friends live on seven different floors of a building, lower most floor of the building is numbered as 1, and topmost floor is numbered as 7, Also they belong to different countries i.e. Poland, Australia, India, Hawaii, Mangolia, China, and Malaysia (not necessarily in the same order). Y lives on an even numbered floor. Two people live between Y and R, who doesn’t belong to Australia. The one who lives just above Y belongs to Hawaii. The one, who belongs to Poland, lives on an even numbered floor. Only one person lives between the ones who belong to Hawaii and P. R doesn’t live on 7th floor. The one who is from Hawaii is not N and neither lives on 1st and topmost floor. S belongs to India and lives just above N, who doesn’t live on 2nd floor. O belongs to Mangolia. The one, who belongs to China, lives on an even numbered floor below N. M doesn’t live below O’s floor.

Q1. Who among the following belongs to Australia?
O
N
M
P
None of these
Solution:


Q2. Which of the following combinations is true with respect to the given arrangement?
Malaysia – O
China– R
Poland – S
Australia – P
None of these
Solution:



Q3. N belongs to which city?
Australia
Hawaii
Poland
Mangolia
India
Solution:



Q4. Which of the following statements is true with respect to the given arrangement?
M belongs to China
Y lives on 3rd floor
R belongs to Malaysia
Only one people lives above S
None of these
Solution:



Q5. Who amongst the following lives on the floor numbered 2?
M
S
None of these
N
The one, who belongs to Mangolia
Solution:



Directions (6-10): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions: 

Q6. Statements: K≥Q, U>V=I, K >J≤V, U<S
Conclusion: 
I. J<S
II. Q<U
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusion I and II follow.
Solution:
I. J<S (True)  II. Q<U (False)

Q7. Statements: D≥Q, P>J, O>Q>J, T>D 
Conclusion: 
I. D>J
II. T>P
If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusion I and II follow.
Solution:
I. D>J (True)     II. T>P (False)

Q8. Statements: Z<W=V, Y≥W, Z≥U, X≤V
Conclusion:
I. Y>U
II. Y≥X
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If Neither conclusion I Nor II follows.
If both conclusion I and II follow.
Solution:
I. Y>U (True)    II. Y≥X (True)

Q9. Statements: A≥U, C=B<U, D≥A>O
Conclusion: 
I. Y>U
II. Y≥X
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If Neither conclusion I Nor II follows.
If both conclusion I and II follow.
Solution:
I. B<O (False)     II. D≥U (True)

Q10. Statements: Q=B, K>E≥B, J≥E, R≤Q 
Conclusion: 
I. J>R
II. R=J
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If Neither conclusion I Nor II follows.
If both conclusion I and II follow.
Solution:
I. J>R (False) II. R=J (False)

Directions (11-15): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I, II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.

Q11. Who is tallest among five friends A, B, C, D and E? 
I. D is taller than C but just shorter than E. 
II. E is shorter than A and B is shorter than E. 
If statements I is sufficient to answer the question, but statement II by itself is not sufficient to answer the question.
If statement II by itself is sufficient to answer the question, but statement I alone is not sufficient to answer the question.
If statement either I or II is sufficient to answer the question.
If both the statements I and II taken together are not sufficient to answer the question.
If both the statements I and II taken together are sufficient to answer the question.
Solution:
Using both statements together, A is the tallest person.
From Statement I- E>D>C
From statement II- A>E>B
From both statements- A>E>D>C/B>C/B

Q12. How is B related to A? 
I. A is B’s father’s only sister. 
II. S is mother B who is the daughter of C.
If statements I is sufficient to answer the question, but statement II by itself is not sufficient to answer the question.
If statement II by itself is sufficient to answer the question, but statement I alone is not sufficient to answer the question.
If statement either I or II is sufficient to answer the question.
If both the statements I and II taken together are not sufficient to answer the question.
If both the statements I and II taken together are sufficient to answer the question.
Solution:


Q13. How is ‘M’ written in a code language? 
I. “COME” is written as “3245” and “MONKEY” is written as “427150” in that language. 
II. “HEMA” is written as “6423” and “MOHIT” is written as 21675.
If statements I is sufficient to answer the question, but statement II by itself is not sufficient to answer the question.
If statement II by itself is sufficient to answer the question, but statement I alone is not sufficient to answer the question.
If statement either I or II is sufficient to answer the question.
If both the statements I and II taken together are not sufficient to answer the question.
If both the statements I and II taken together are sufficient to answer the question.
Solution:
If we analyze the code of M in both the statement , we can’t find exactly since in both statement , Only M is not common in those particular words. But according to position of M in 1st statement, ‘Come’ having the 3rd position whose code is 4 and ‘Monkey’ having the 1st position of M, so code is 4.
Similarly in 2nd statement, according to position of M, tells that the code is 2. So, both are either sufficient.

Q14. What will be the day on 9th December of a year? 
I. 9th March of the same year is Monday 
II. 9th February of the same year is Monday
If statements I is sufficient to answer the question, but statement II by itself is not sufficient to answer the question.
If statement II by itself is sufficient to answer the question, but statement I alone is not sufficient to answer the question.
If statement either I or II is sufficient to answer the question.
If both the statements I and II taken together are not sufficient to answer the question.
If both the statements I and II taken together are sufficient to answer the question.
Solution:
Using statement I alone, the day on 9th December will be Wednesday. Using statement II, we cannot find the exact day as it will depend on whether the year is leap year or not. So, there will be two possibilities and the day on 9th December will be either Wednesday or Thursday.

Q15. On which day book A was sold? 
I. Book A was sold one of the days after Tuesday but before Sunday. 
II. Book A was sold one of the days before Saturday but after Wednesday.
If statements I is sufficient to answer the question, but statement II by itself is not sufficient to answer the question.
If statement II by itself is sufficient to answer the question, but statement I alone is not sufficient to answer the question.
If statement either I or II is sufficient to answer the question.
If both the statements I and II taken together are not sufficient to answer the question.
If both the statements I and II taken together are sufficient to answer the question.
Solution:
Using statement I alone, Book A was sold on Wednesday /Thursday/Friday /Saturday. Using statement II alone, Book A was sold on Thursday/ Friday. By combining both the statements we cannot find the answer.

               


You may also like to read:



Print Friendly and PDF