IBPS Clerk Pre Quant 03/11/2018




Directions (1-5): Study the following table carefully and answer the questions: The table represents the different types of shirts sold by company M in 6 different days. 



Q1. Find the total number of casual shirts and Denim shirts together sold by company M?
5000
4450
5250
5005
5025
Solution:
Required total
= (500 + 480 + 175 + 350 + 360 + 645) + (425 + 125 + 620 + 550 + 275 + 500)
= 5,005

Q2. Number of formal shirts sold on Tuesday and Wednesday together is what approximate percent of the number of flannel shirts sold on Monday and Thursday together ?
100%
105%
125%
75%
120%
Solution:

Q3. Find the difference between the total number of shirts sold on Monday and Tuesday together and the number of shirts sold on Thursday ?
1380
1050
1280
1400
1475
Solution:
Total number of shirts sold on Monday and Tuesday
= (500 + 350 + 75 + 125 + 425) + (480 + 50 + 250 + 500 + 125)
= 2880
Total number of shirts sold on Thursday
= (350 + 200 + 190 + 210 + 550)
= 1500
Required difference
= 1380

Q4. Find the ratio of total number of shirts sold on Thursday to the total number of shirts sold on Saturday ?
19 : 15
15 : 38
15 : 19
25 : 19
5 : 7
Solution:
Total number of shirts sold on Thursday
= (350 + 200 + 190 + 210 + 550)
= 1500
Total number of shirts sold on Saturday
= (645 + 321 + 179 + 255 + 500)
= 1900
Required ratio
= 1500 : 1900
= 15 : 19

Q5. Find the difference between the total number of Denim shirts and total number of sleeve shirts sold ?
230
245
280
375
290
Solution:
Total number of Denim shirts
= (425 + 125 + 620 + 550 + 275 + 500)
= 2495
Total number of sleeve shirts
= (125 + 500 + 475 + 210 + 640 + 255)
= 2205
Required difference
= 2495 – 2205
= 290

Q6. A can do a piece of work in 45 days. He works only 10 days and left and then B join the job. He finished the remaining work in 42 days. In how many days B alone can finish the whole work ?
45 days
54 days
63 days
36 days
48 days
Solution:

Q7. A man can cover a distance in 3 hours with running at the speed of 9 kmph. If he goes by bike at the speed of 27 kmph, the man cover the same distance in ? (Answer will be in minute)
40 min
25 min
48 min
60 min
65 min
Solution:
Distance covered by man = 3 × 9 = 27 km
Time (bike) = 27/27 = 1 hour = 60 min

Q8. Rajan can do a piece of work in 12 days and Mohan can do the same work in 18 days. Rajan and Mohan undertake to do it for Rs. 4800. If they completed the same work in 6 days with the help of Sohan. How much is to be paid to Sohan ?
Rs. 800
Rs. 900
Rs. 650
Rs. 600
Rs. 525
Solution:

Q9. What is time taken by a boy to run in a rectangular field around its perimeter of length 16 meters and width 24 meters, if he runs at the speed of 8 km/hr ?
36 sec
40 sec
45 sec
27 sec
30 sec
Solution:

Q10. Some workers can do a work in 80 days. If 20 workers join the work, the same work finished in 60 days. Find the initial number of workers ?
72
60
45
56
63
Solution:
Let the initial number of workers is x
80 × x = (x + 20) 60
8x = 6x + 120
2x = 120
x = 60 workers

Directions (11-15): For the two given equations I and II. Give answer- 

Q11. I. p²+5p+6=0 
        II. q²+3q+2=0
if p is greater than q.
if p is smaller than q.
if p is equal to q.
if p is either equal to or greater than q.
if p is either equal to or smaller than q.
Solution:
I. p² + 5p + 6 = 0
⇒ (p + 2) (p + 3) = 0
⇒ p = –2, –3

II. q² + 3q + 2= 0
⇒ (q+ 1) (q+ 2) = 0
⇒ q= –1, –2
⇒ p≤ q

Q12. I. p²=4 
         II. q²+4q=-4
if p is greater than q.
if p is smaller than q.
if p is equal to q.
if p is either equal to or greater than q.
if p is either equal to or smaller than q.
Solution:
I. p² = 4
⇒ p = 2, –2

II. q² + 4q +4= 0
⇒ (q+ 2) (q+ 2) = 0
⇒ q = –2, –2
⇒ p ≥ q

Q13. I. p²+p=56 
         II. q²-17q+72=0
if p is greater than q.
if p is smaller than q.
if p is equal to q.
if p is either equal to or greater than q.
if p is either equal to or smaller than q.
Solution:
I. p² + p -56 = 0
⇒ (p + 8) (p – 7) = 0
⇒ p = –8, 7

II. q² –17q + 72 = 0
⇒ (q – 9) (q – 8) = 0
⇒ q = 8, 9
⇒ p < q

Q14. I. 3p+2q-58=0 
         II. q+p=23
if p is greater than q.
if p is smaller than q.
if p is equal to q.
if p is either equal to or greater than q.
if p is either equal to or smaller than q.
Solution:
I. 3p + 2q =58
&
II. p + q = 23
Solving I & II we get
P = 12, q = 11
⇒ p > q

Q15. I. 3p²+17p+10=0 
         II. 10q²+9q+2=0
if p is greater than q.
if p is smaller than q.
if p is equal to q.
if p is either equal to or greater than q.
if p is either equal to or smaller than q.
Solution:
I. 3p² + 17p + 10 = 0
⇒ 3p² + 15p + 2p + 10 = 0
⇒ (p + 5) (3p + 2) = 0
⇒ p = –5, -2/3

II. 10q² + 9q+ 2= 0
⇒ 10q² + 5q + 4q+ 2 = 0
⇒ (2q + 1) (5q + 2) = 0
⇒ q=-1/2, -2/5
⇒ p < q

               

No comments