24TH AUG IBPS PO PRE




Directions (1-5): The following pie chart shows the percentage distribution of fund donated by various political parties for flood victim of Kerala. Note: some data in the table are in absolute value (in Rs crore) while some are in percentage value. Study the graph carefully to answer the following questions. 
Q1. What is the total donations given by NDP, LJP and AAP together? 
812 crores
912 crores
692 crores
922 crores
962 crores
Solution: B

Q2. Total fund donated by BJP is what percent more or less than the total fund donated by AAP? 
20%
36%
25%
30%
32%
Solution: C

Q3. What is the ratio of funds donated by BJP and INC together to that by CPI and NDP together? 
19 : 18
17 : 16
18 : 17
19 : 15
21 : 17
Solution: A

Q4. 100/3% fund out of total fund donated by CPI is in the form of Rs 2000 and Rs 500 notes and remaining is of other denominations. If ratio of Rs 2000 note to Rs 500 note in it is 3 : 4 then how many Rs 500 notes are there in the money donated by CPI? 
6.4 lakh
7.2 lakh
8.4 lakh
9.6 lakh
10.6 lakh
Solution: D

Q5. What is the difference between fund donated by NDP and CPI together and total fund donated by BJP and AAP together? 
Rs 0 crores
Rs 2 crores
Rs 8 crores
Rs 10 crores
None of these
Solution: A

Q6. The compound interest for two years on a certain sum is equal to the simple interest acrued on the same sum at the rate of 23% for three years. What is the rate of compound interest? 
20%
25%
30%
35%
40%
Solution: C

Q7. A person covers a total distance of 140 km in 15 hours. He covers some part of journey by bus with a speed of 14 km/h and rest part of Journey by cycle with a speed of 7km/h. What distance he covered by cycle? 
80 km
70 km
50 km
60 km
None of these
Solution: B

Q8. The cost price of a certain thing is four times of profit earned on it. A shopkeeper gives 20% discount on the marked price of that thing. If the marked price of thing is Rs. 1,250, then what is the cost price of thing? 
Rs. 600
Rs. 750
Rs. 650
Rs. 800
None of these
Solution: D

Q9. The average weight of the students of a class is 51kg. The ratio of boys and girls is 11:6. If the total no. of girls are 12 and weight of teacher is also included, the average weight increases by one kg. What is the weight of teacher? 
76 kg
82 kg
86 kg
78 kg
None of these
Solution: C

Q10. A merchant marked his goods 25% more than the cost price. He sold three fourth of goods in marked price, one eight at 36% discount and the rest on 20% discount. His total profit would be 
12%
14.5%
16.25%
15%
18%
Solution: C

Directions (11-15): Find the wrong term in the following number series. 
Q11. 2, 5, 14, 41, 125, 365 
5
14
41
125
365
Solution: D

Q12. 1, 3, 8, 19, 42, 91 
42
91
19
8
3
Solution: B

Q13. 23, 30, 21, 32, 19, 35 
23
30
35
19
32
Solution: C

Q14. 10, 17, 26, 37, 50, 64, 82 
17
37
50
82
64
Solution: E

Q15. 16, 4, 8, 2, 6, 1 
6
4
8
2
16
Solution: A