4TH SEP IBPS PO PRE




Directions (1-5): Study the following pie chart and table carefully to answer the following questions that follow: Percentage break up of MLAs in parliaments of various states of India and the ratio of men to women in them. 
Total Number of MLAs = 3500

Q1. What is the number of Male MLAs in the parliaments of UP and Bihar together? 
1320
1190
1265
1894
1694
Solution: B

Q2. The number of female MLAs in the parliament of Maharashtra forms what percent of the total no. of MLAs in the parliaments of all states together? 
7
5
8
15
10
Solution: C

Q3. What is the respective ratio of the number of female MLAs in the parliament of Gujrat and the no. of male MLAs in the parliament of MP? 
3 : 4
2 : 5
2 : 9
6 : 7
5: 7
Solution: D

Q4. What is the approximate average no of male MLAs in the parliaments of the states MP, Bihar and Maharashtra together?
362
350
368
374
378
Solution: A

Q5. The number of male MLAs in the state Gujrat are what percent more or less than the no. of female MLAs in the parliament of MP? 
50% less
50% more
64% more
48% less
None of these
Solution: B

Q6. A number is first decreased by 20%. The decreased number is then increased by 20%. The resulting number is less than the original number by 20. Then the original number is 
200
400
500
600
300
Solution: C

Q7. From a class of 24 boys, a boy, aged 10 years, leaves the class and in his place a new boy is admitted. As a result, the average age of the class is increased by 2 months. What is the age of the new boy? 
12 years
15 years
14 years
13 years
18 years
Solution: C

Q8. X and Y are partners in a business. They invest in the ratio 5 : 6. At the end of 8 months X withdraws his capital. If they receive profits in the ratio of 5 : 9, Find how long Y’s investment was used ? 
12 months
10 months
15 months
14 months
8 months
Solution: A

Q9. Veer purchased a TV set at 20% discount on its marked price of Rs. 12,000. He spent Rs 250 on transport and Rs 550 on installation. At what price should it be sold so that he can earn 25% profit? 
14000
13500
13000
12560
12000
Solution: C

Q10. 16 men and 12 women can complete a work in 8 days. If 20 men can complete the same work in 16 days, in how many days 20 women can complete the same price of work? 
10 days
8 days
12 days
6 days
14 days
Solution: B

Directions (11-15): What will come in place of question mark (?) in the following questions? Q11. 
12
18
14
10
8
Solution: D

Q12. 36% of 420 – 56% of 350 = ? – 94 
48.2
49.2
–138.8
–158.8
38.2
Solution: B

Q13. 36 × 15 – 56 × 784 ÷ 112 = ? 
138
238
158
258
148
Solution: E

Q14. (8792 – 4136) ÷ ? = 145.5 
38
32
42
36
48
Solution: B

Q15. 7365 + (5.4) ² + √(?) = 7437.16 
1894
1681
1764
2025
1849
Solution: E