# Indian Bank PO Mains 27/10/2018

**Q1. Megha weighs twice as much as Shweta. Shweta’s weight is 60% of Deepika’s weight. Rakesh weighs 50% of Vikas’s weight. Vikas weighs 190% of Megha’s weight. Which of these people weighs the least ?**

Megha

Deepika

Shweta

Rakesh

None of these

**Q2. Two numbers are in the ratio P : Q. When 1 is added to both the numerator and the denominator, the ratio gets changed to R/S. Again, when 1 is added to both the numerator and the denominator, it becomes 1/2. Find the sum of P and Q.**

3

4

5

6

None of these

**Q3. Efficiency of Asha is 25% more than Usha and Usha take 25 days to complete a piece of work. Asha started the work alone and then Usha joined her 5 days before completion of the work. For how many days Asha worked alone ?**

13 days

11 days

10 days

15 days

None of these

**Q4. Several litres of acid were drawn off a 54-litre vessel full of acid and an equal amount of water added. Again the same volume of the mixture was drawn off and replaced by water. As a result, the vessel contained 24 litres of pure acid. How much of the acid was drawn off initially ?**

12 litres

16 litres

18 litres

24 litres

None of these

**Q5. In what time would a cistern be filled by three pipes whose diameters are 2 cm, 3 cm and 4 cm running together, when the largest alone can fill it is 58 minutes ? The amount of water flowing per minute in each pipe is proportional to the square of its diameter:**

36 minutes

32 minutes

23 minutes

28 minutes

None of these

Solution:

Amount of water from three pipes is 4 units, 9 units and 16 units.

Let capacity of cistern be x units.

∴x/58=16 ⇒x=928 units.

In 1minute quantity to be filled by 3 pipes = 29 units

∴ Total time required=928/29=32 minutes

Let capacity of cistern be x units.

∴x/58=16 ⇒x=928 units.

In 1minute quantity to be filled by 3 pipes = 29 units

∴ Total time required=928/29=32 minutes

**Directions (6-10): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer**

**Q6.**

if x>y

if x≥y

if x ≤y

if x = y or no relation can be established between x and y.

**Q7.**

if x>y

if x≥y

if x ≤y

if x = y or no relation can be established between x and y.

**Q8.**

if x>y

if x≥y

if x ≤y

if x = y or no relation can be established between x and y.

**Q9.**

if x>y

if x≥y

if x<y

if x ≤y

if x = y or no relation can be established between x and y.

**Q10.**

if x>y

if x≥y

if x ≤y

if x = y or no relation can be established between x and y.

**Directions (11 - 15): What will come in place of the question mark (?) in the following number series?**

**Q11. 2, 17, 47, ?, 152, 227**

23

92

93

85

89

Solution:

Series is
+15, +30, +45, +60, +75

So, 47 + 45 = 92

So, 47 + 45 = 92

**Q12. 1, 1, 2, 4.5, ? , 30**

10

9

11

12

7

Solution:

Series is
1×0.5+0.5, 1×1+1, 2×1.5+1.5, 4.5×2+2, 11×2.5+2.5

So, 4.5×2+2⇒11

So, 4.5×2+2⇒11

**Q13. 200, 100, 150, 75, 112.5, ?**

48.5

54

90.5

56.25

62.25

Solution:

Series is
÷2, ×1.5, ÷2, ×1.5, ÷2, ×1.5

So, 112.5÷2=56.25

So, 112.5÷2=56.25

**Q14. 180, 189, 214, 263, 344, ?**

389

465

433

553

430

Solution:

Series is
+3², +5², +7², +9², +11²

So, 344+121=465

So, 344+121=465

**Q15. 7, 11, 38, 54, ?, 215**

179

151

125

135

115

Solution:

Series is
+2²,+3³,+4²,+5³,+6²

So, 54 + 5³ = 179

So, 54 + 5³ = 179

## No comments