28th AUGUST IBPS PO PRE




Directions (1-5): Study the following information given below carefully and answer the related questions asked. In Adda247, there are four departments namely Blog, content, support & Video. Out of total employees, 100/3 % are working in blog team and 25% of remaining are working in support team. Number of employees working in content team are 20% more than that in Blog team. 24 employees are working in video team. 40% of employees working in blog team are from Delhi NCR. 60% of employees working in support team are from North-East. 75% of total employees working in content department come from East of India. The employees working in Video department are either from Haryana or from Delhi NCR, and they are in the ratio of 3:5. No employee working in content and support team belongs to Delhi NCR. 

Q1. Total number of employees working in blog team are what percent more or less than the total number of employees working in video team? 
133 ⅓%
233 ⅓%
222 ⅓%
233 ⅔%
None of these
Solution: B



Q2. What is the ratio of employees who comes from Delhi NCR to the total employees working in content team? 
47 : 96
96 : 47
1 : 2
9 : 16
16 : 9
Solution: A

Q3. What is the average of total number of employees working in Blog team, support team and Video team together? 
36
52
48
28
44
Solution: C

Q4. If 12 ½% employee of content team, 16 ⅔% employees of video team and 20% employees of support team are over age for banking exams then find the number of such employees who cannot be a banker. 
28
26
20
24
18
Solution: D

Q5. Total number of employees coming from Delhi NCR who works in blog team and number of employees coming from North-East who works in support team together are how many (in number) more or less than the number of employees coming from East region of India, working in content team?
18
16
14
12
20
Solution: B

Q6. A juice seller if sells pure juice at the rate of Rs. 30/glass he gains a profit of 20%. He mixed a certain amount of water (available at free of cost) in it and sells the juice at the same rate of Rs. 30/glass and hence makes a profit of 25%. Find the quantity of water (in ml) that he mixed. (capacity of glass = 300 ml) 
15 ml
13 ml
12 ml
14 ml
13.75 ml
Solution: C

Q7. There are five boys and six girls to be seated in a row, and there are also a brother and sister among them. In how many ways boys can be seated among girls such that no two boy sit together and brother and sister are always seat at end places? 
2880
2160
720
1440
5040
Solution: D

Q8. A can complete 1/4 of a work in 10 days, B can complete 40% of the same work in 15 days, C completes 1/3 of the same work in 13 days and D can complete 1/6 of same work in 7 days. Who will be able to complete work fastest among them, if they start at same time? 
A
B
C
D
Can’t be determined
Solution: B

Q9. The diameter of a cycle wheel is 70 cm. A cyclist takes 30 hrs to reach a destination at the speed of 22 km/h. How many revolutions will the wheel make during this journey? 
1 lakh
3 lakhs
4 lakhs
5 lakhs
2 lakhs
Solution: B

Q10. P, Q and R enter into a partnership with investment of Rs. 3500, Rs. 4500 and Rs. 5500 respectively. If at the end of six months, total profit is Rs. 405. Find share of P out of the total profit? 
Rs. 200
Rs. 105
Rs. 250
Rs. 151
Rs. 251
Solution: B

Directions (11-15): What will come in place of the question mark (?) in the following questions? Q11. 2.8 × 1.5 + 8% of 250 = ? 
24.2
24.02
242.2
2.42
22.2
Solution: A

Q12.
8/7
9/7
1/7
3/7
(-38)/13
Solution: E

Q13. 3/8 of 4/5 of 2/3 of 730 =? 
86
146
156
93
136
Solution: B

Q14.
10.6
9.6
8.6
6.6
5.6
Solution: D

Q15. 160% of 250 + ? = 120% of 400 
160
40
80
120
60
Solution: C