29TH AUGUST IBPS PO PRE




Directions (1-5): The following table shows the total number of people who were stuck due to heavy rain in different sectors of Gurugram, Haryana going to their office. Table also shows ratio of male to female in them. Study the table carefully to answer the following questions.

Q1. If 22% males of sector-39, 24% males of sector-40 reached office on regular time of office, then how many males become late from these sectors together?
2,677
2,776
2,676
2,786
1,776
Solution: B

Q2. Find the average number of females who were stuck in different sectors given above. 
820
1,220
1,120
1,040
1,160
Solution: C

Q3. Total number of males who were stuck due to rain in sector-32 and sector-46 together is what percent more or less than the total number of females who were stuck in sector-39 and sector-60 together? 
100/7%
114/7%
99/7%
86/7%
11%
Solution: A

Q4. What is the difference between total males stuck in sector-39, 40 and 46 together and total females who were stuck in sector-32, 46 and 60 together due to heavy rain? 
1,600
1,000
1,200
800
1,400
Solution: A

Q5. Total number of people stuck in sector-32 and 39 together is what percent of total number of people stuck in sector-39 and 40 together due to heavy rain? 
113 ⅓%
213 ⅓%
113 ⅔%
103 ⅓%
93 ⅓%
Solution: A

Q6. A dishonest retailer cheats his wholesaler and customer both. He purchases 19% more from the wholesaler and sells 15% less while selling to its customer. What is profit percentage by selling the goods at cost price? 
36.78%
34%
40%
36.85%
None of these
Solution: C

Q7. There are two vessels A & D. A contains 80 litre of pure milk and D contains 44 litre of pure water. From A 16 litre is taken out and poured into D. Then 10 litre from D is taken out and poured into A. Find the ratio of amount of milk in A to amount of water in D. 
20:13
13:15
19:21
20:11
13: 22
Solution: D

Q8. The distance between two stations A and B is 900 km. A train starts from A and moves towards B at an average speed of 30 km/hr. Another train starts from B, 20 minutes earlier than the train at A, and moves towards A at an average speed of 40 km/hr. How far from A will the two trains meet? 
380 km
320 km
240 km
330 km
420 km
Solution: A

Q9. The average score of Dhoni after 48 innings is 48 and in the 49th innings Dhoni scores 97 runs. In the 50th innings the minimum number of runs required to increase his average score by 2 than it was before the 50th innings: 
99
149
151
can’t be determined
None of these
Solution: B

Q10. What is the probability of getting the sum as a prime number when two dice are thrown? 
13/36
7/18
5/12
4/9
8/13
Solution: C

Directions (Q11-15): The following questions are accompanied by three statements. You have to determine which statement(s) is/are sufficient/necessary to answer the questions and mark your answer accordingly. 
Q11. What is the average age of the six members A, B, C, D, E and F in the family? I. Total age of D and E is 14 yr. II. Average age of A, B, C and F is 50 yr. III. Average age of A, B, D and E is 40 yr. 
I and II
I and III
II and III
All I, II and III
All of the three statements are not sufficient to solve the question but some more information is needed.
Solution: A

Q12. What is the area of the right angled triangle? I. Base of the triangle is X cm. II. Height of the triangle is Y cm. III. Hypotenuse of the triangle is Z cm. 
I and II
Only II
II and III
Any two of three
None of these
Solution: D

Q13. In how many days will B alone complete the work? I. A and B together can complete the work in 8 days. II. B and C together can complete the work in 10 days. III. A and C together can complete the work in 12 days. 
I and II
II and III
All I, II and III
Question cannot be answered even with information in all three statements.
None of the above
Solution: C

Q14. What is the rate of interest per annum? I. An amount doubles itself at simple rate of interest in 10 yr. II. Difference between the compound interest and simple interest on an amount of Rs. 15000 in 2 yr is Rs. 150. III. The compound interest accrued in 8 yr is more than the amount (principal). 
Only I
Only II
II and III
I and III
Only either I or II
Solution: E

Q15. What are the marks scored by Gapplu in English? I. Marks scored by Gapplu in Mathematics are more than his marks in Science by 20. II. Total marks scored by Gapplu in Mathematics, Science and English are 198. III. Marks scored by Gapplu in Science are more than his marks in English by 12. 
Any two of the three
Only II and III
All I, II and III
Question cannot be answered even with the information in all three statements.
None of the above
Solution: C