Cloze Test 22/10/2018




Direction (1-10): In the passage given below there are blanks which are numbered from 1 to 10. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. 

Q1. The Central Bureau of Investigation has ___1___ its second-in-command Rakesh Asthana as an ___2___ in a bribery case along with another agency official and two private ___3___. The case has been ___4___ on the complaint from Satish Sana Babu, a businessman from Hyderabad. More than Rs. 3 crore were paid ___5___ bribes by the ___6___ for getting relief in a case ___7___ meat exporter Moin Qureshi and others, the agency said. The CBI arrested Manoj in the evening of October 16. Searches were also ___8___ on the Investigating Officer’s ___9___ on Saturday. Earlier, despite repeated questions from the media, the agency ___10___ not confirmed the developments.
Make
Detailed
Declare
Named
None of these
Solution:
The most appropriate answer choice here is ‘named’.
Hence, option (d) is the correct answer.

Q2. The Central Bureau of Investigation has ___1___ its second-in-command Rakesh Asthana as an ___2___ in a bribery case along with another agency official and two private ___3___. The case has been ___4___ on the complaint from Satish Sana Babu, a businessman from Hyderabad. More than Rs. 3 crore were paid ___5___ bribes by the ___6___ for getting relief in a case ___7___ meat exporter Moin Qureshi and others, the agency said. The CBI arrested Manoj in the evening of October 16. Searches were also ___8___ on the Investigating Officer’s ___9___ on Saturday. Earlier, despite repeated questions from the media, the agency ___10___ not confirmed the developments.
Corrupt
Assigned
Accused
Party
Acquit
Solution:
In the given blank, very clearly none of the options, except option (c), fits in contextually and makes the sentence meaningful.
Hence, ‘accused’ is the correct answer choice here.

Q3. The Central Bureau of Investigation has ___1___ its second-in-command Rakesh Asthana as an ___2___ in a bribery case along with another agency official and two private ___3___. The case has been ___4___ on the complaint from Satish Sana Babu, a businessman from Hyderabad. More than Rs. 3 crore were paid ___5___ bribes by the ___6___ for getting relief in a case ___7___ meat exporter Moin Qureshi and others, the agency said. The CBI arrested Manoj in the evening of October 16. Searches were also ___8___ on the Investigating Officer’s ___9___ on Saturday. Earlier, despite repeated questions from the media, the agency ___10___ not confirmed the developments.
People
Persons
Individual
Company
None of these
Solution:
Since, just before the blank, ‘two’ is mentioned, hence the noun to be used in the blank must be plural - therefore, (c) & (d) are eliminated. Also, ‘people’ is a general term used for a mass of human beings.
Hence it can also not be fitted in the blank. The correct answer choice here is, option (b).

Q4. The Central Bureau of Investigation has ___1___ its second-in-command Rakesh Asthana as an ___2___ in a bribery case along with another agency official and two private ___3___. The case has been ___4___ on the complaint from Satish Sana Babu, a businessman from Hyderabad. More than Rs. 3 crore were paid ___5___ bribes by the ___6___ for getting relief in a case ___7___ meat exporter Moin Qureshi and others, the agency said. The CBI arrested Manoj in the evening of October 16. Searches were also ___8___ on the Investigating Officer’s ___9___ on Saturday. Earlier, despite repeated questions from the media, the agency ___10___ not confirmed the developments.
File
Accused
Attempted
Registered
None of these
Solution:
Since, ‘has been’ has been used just before the blank, past participle form of a verb must be used. Therefore, (a) cannot be the answer here. Also, (b) & (c) are out of context.
Hence, the correct answer is option (d).

Q5. The Central Bureau of Investigation has ___1___ its second-in-command Rakesh Asthana as an ___2___ in a bribery case along with another agency official and two private ___3___. The case has been ___4___ on the complaint from Satish Sana Babu, a businessman from Hyderabad. More than Rs. 3 crore were paid ___5___ bribes by the ___6___ for getting relief in a case ___7___ meat exporter Moin Qureshi and others, the agency said. The CBI arrested Manoj in the evening of October 16. Searches were also ___8___ on the Investigating Officer’s ___9___ on Saturday. Earlier, despite repeated questions from the media, the agency ___10___ not confirmed the developments.
Give
In
On
At
Of
Solution:
‘paid in bribe’ is the correct phrase.
Hence, option (b) is the correct answer choice here.

Q6. The Central Bureau of Investigation has ___1___ its second-in-command Rakesh Asthana as an ___2___ in a bribery case along with another agency official and two private ___3___. The case has been ___4___ on the complaint from Satish Sana Babu, a businessman from Hyderabad. More than Rs. 3 crore were paid ___5___ bribes by the ___6___ for getting relief in a case ___7___ meat exporter Moin Qureshi and others, the agency said. The CBI arrested Manoj in the evening of October 16. Searches were also ___8___ on the Investigating Officer’s ___9___ on Saturday. Earlier, despite repeated questions from the media, the agency ___10___ not confirmed the developments.
Complainant
Company
Friend
ATM
Credit Card
Solution:
Of all the options given, only option (a) is relevant.
Hence the correct filler for the given blank is ‘complainant’, which means a person, group, or company that makes a complaint, as in a legal action; a person who brings a case against another in a court of law

Q7. The Central Bureau of Investigation has ___1___ its second-in-command Rakesh Asthana as an ___2___ in a bribery case along with another agency official and two private ___3___. The case has been ___4___ on the complaint from Satish Sana Babu, a businessman from Hyderabad. More than Rs. 3 crore were paid ___5___ bribes by the ___6___ for getting relief in a case ___7___ meat exporter Moin Qureshi and others, the agency said. The CBI arrested Manoj in the evening of October 16. Searches were also ___8___ on the Investigating Officer’s ___9___ on Saturday. Earlier, despite repeated questions from the media, the agency ___10___ not confirmed the developments.
Against
For
Defining
Detailed
Described
Solution:
The most appropriate answer choice for the given blank is option (a).

Q8. The Central Bureau of Investigation has ___1___ its second-in-command Rakesh Asthana as an ___2___ in a bribery case along with another agency official and two private ___3___. The case has been ___4___ on the complaint from Satish Sana Babu, a businessman from Hyderabad. More than Rs. 3 crore were paid ___5___ bribes by the ___6___ for getting relief in a case ___7___ meat exporter Moin Qureshi and others, the agency said. The CBI arrested Manoj in the evening of October 16. Searches were also ___8___ on the Investigating Officer’s ___9___ on Saturday. Earlier, despite repeated questions from the media, the agency ___10___ not confirmed the developments.
Confirmed
Held
Conducted
Making
Released
Solution:
A ‘search’ or a ‘raid’ is always conducted.
Hence, the correct answer choice for the given question is option (c).

Q9. The Central Bureau of Investigation has ___1___ its second-in-command Rakesh Asthana as an ___2___ in a bribery case along with another agency official and two private ___3___. The case has been ___4___ on the complaint from Satish Sana Babu, a businessman from Hyderabad. More than Rs. 3 crore were paid ___5___ bribes by the ___6___ for getting relief in a case ___7___ meat exporter Moin Qureshi and others, the agency said. The CBI arrested Manoj in the evening of October 16. Searches were also ___8___ on the Investigating Officer’s ___9___ on Saturday. Earlier, despite repeated questions from the media, the agency ___10___ not confirmed the developments.
Car
Premises
Path
Name
None of these
Solution:
PREMISES - a house or building, together with its land and outbuildings, occupied by a business or considered in an official context.

Q10. The Central Bureau of Investigation has ___1___ its second-in-command Rakesh Asthana as an ___2___ in a bribery case along with another agency official and two private ___3___. The case has been ___4___ on the complaint from Satish Sana Babu, a businessman from Hyderabad. More than Rs. 3 crore were paid ___5___ bribes by the ___6___ for getting relief in a case ___7___ meat exporter Moin Qureshi and others, the agency said. The CBI arrested Manoj in the evening of October 16. Searches were also ___8___ on the Investigating Officer’s ___9___ on Saturday. Earlier, despite repeated questions from the media, the agency ___10___ not confirmed the developments.
Did
Are
Have
Had
Is
Solution:
Since the sentence starts with ‘earlier’, it is very clear that it is in past tense. So, only option (a) and (d) are relevant. Also, with helping verb ‘did’ first form of a verb is used – but in the given sentenced ‘confirmed’ is used.
Hence the correct answer choice here is option (d), which makes the sentence grammatically correct and meaningful.

Direction (11-15): In the passage given below there are blanks which are numbered from 11 to 15. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. 

Q11. Around the world, 1.9 billion adults are overweight and 650 million are obese. There is ___11___ no country on track to meet targets to ___12___ obesity, which is a major risk factor for non-communicable diseases such as cancer, diabetes, cardiovascular and hepatic diseases. ___13___, these count for more than 70% of deaths ___14___. The social stigma of obesity can lead to social isolation, suicidal thoughts and ___15___ of medical care.
Never
Always
Currently
Present
Seems
Solution:
Out of the given options, ‘currently’ is the most suitable one as it makes the sentence meaningful and is grammatically correct.

Q12. Around the world, 1.9 billion adults are overweight and 650 million are obese. There is ___11___ no country on track to meet targets to ___12___ obesity, which is a major risk factor for non-communicable diseases such as cancer, diabetes, cardiovascular and hepatic diseases. ___13___, these count for more than 70% of deaths ___14___. The social stigma of obesity can lead to social isolation, suicidal thoughts and ___15___ of medical care.
Halt
Fault
Dealt
See
Call
Solution:
HALT - bring or come to an abrupt stop; Stop.

Q13. Around the world, 1.9 billion adults are overweight and 650 million are obese. There is ___11___ no country on track to meet targets to ___12___ obesity, which is a major risk factor for non-communicable diseases such as cancer, diabetes, cardiovascular and hepatic diseases. ___13___, these count for more than 70% of deaths ___14___. The social stigma of obesity can lead to social isolation, suicidal thoughts and ___15___ of medical care.
After
In
Together
Alternatively
None of these
Solution:
In the given question, ‘together’ makes the sentence most meaningful and contextually correct. Hence, option (c) is the correct answer choice here.

Q14. Around the world, 1.9 billion adults are overweight and 650 million are obese. There is ___11___ no country on track to meet targets to ___12___ obesity, which is a major risk factor for non-communicable diseases such as cancer, diabetes, cardiovascular and hepatic diseases. ___13___, these count for more than 70% of deaths ___14___. The social stigma of obesity can lead to social isolation, suicidal thoughts and ___15___ of medical care.
Total
World
Across
Worldwide
Solution:
‘Worldwide’ adds meaning to the given sentence and is perfect given the context of the statement as well as the passage.
Hence, option (e) is the correct answer.

Q15. Around the world, 1.9 billion adults are overweight and 650 million are obese. There is ___11___ no country on track to meet targets to ___12___ obesity, which is a major risk factor for non-communicable diseases such as cancer, diabetes, cardiovascular and hepatic diseases. ___13___, these count for more than 70% of deaths ___14___. The social stigma of obesity can lead to social isolation, suicidal thoughts and ___15___ of medical care.
All
Avoidance
Subscribe
Violence
None of these
Solution:
Except option (b) all other are grammatically unfit. Also, since the given sentence talks about the negatives of the social stigma of obesity, use of ‘avoidance’ makes perfect sense here.

               

No comments