Miscellaneous 01/11/2018




Directions (1-5): In each of the questions below, there is a word given in bold which is followed by three words. In each of the option, a pair of words is given which are either the pair of synonyms or antonyms or synonym & antonym of the word given in bold. Choose that pair as your answer. If all are synonyms, choose option (d) and if all are antonyms, choose option (e). 

Q1. CALLOW 
(I) Inexperienced
(II) Naive
(III) Levity
I-II
II-III
I-III
All are synonyms
All are Antonyms
Solution:
Callow means (of a young person) inexperienced and immature. Both (I) and (II) are synonyms of callow.

Q2. ADDLE 
(I) Baffle
(II) Bewilder
(III) Confuse
I-II
II-III
I-III
All are synonyms
All are Antonyms
Solution:
Addle means make (someone) unable to think clearly; confuse. All are synonyms of addle.

Q3. GOAD 
(I) Block
(II) Ascertain
(III) Restraint
I-II
II-III
I-III
All are synonyms
All are Antonyms
Solution:
Goad means provoke or annoy (someone) so as to stimulate an action or reaction. Both 'Block' and 'restraint' are antonyms of 'goad'.

Q4. EXALT 
(I) Praise
(II) Despise
(III) Bewilder
I-II
II-III
I-III
All are synonyms
All are Antonyms
Solution:
Exalt means think or speak very highly of (someone or something). 'Praise' is the synonym and 'Despise' is antonym for 'Exalt'.

Q5. STAGGER 
(I) Falter
(II) Lurch
(III) Wobble
I-II
II-III
I-III
All are synonyms
All are Antonyms
Solution:
'Stagger' means walk or move unsteadily, as if about to fall. All are synonyms of 'Stagger'.

Directions(6-10): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below: 

A. Rating agency Crisil reckons that the fixed price for sugar at mill gates and the buffer stock will at best help mitigate about 40% of the outstanding arrears to sugarcane farmers.

B. And as production will rise again in the coming season, so will the extent of arrears.

C. All said and done, the Centre’s sweetener for the sector does little to address structural problems and sticks to old-style pricing and stock-holding interventions instead of signalling a shift to market-driven cropping decisions.

D. Over time, this could help to use excess sugar for the manufacture of alcohol or ethanol, but it will not be soon enough to address the present crisis.

E. The rest of the package will take time to materialise, with Rs. 4,440 crore of loans and Rs. 1,332 crore of interest subsidies for greenfield and brownfield distillery capacities.

Q6. Which of the following would be the second sentence after rearrangement?
C
E
D
A
B
Solution:
The correct sequence of the paragraph is ABEDC.
The starting line and hence the opening sentence of the paragraph is [A].This is so because the passage talks about the rating agency Crisil that calculates the fixed price for sugar and helps to reduce about 40 % of the liabilities or dues to sugarcane farmers. The continuation of the first line is given by line [B] as the production will rise again in the coming season, the extent of the dues will rise. The next line that follows is [E].The second last line would be [D].As is mentioned that with time this materialization could help to use excess sugar for the manufacture of alcohol or ethanol but the present crisis could still not be addressed. The concluding sentence is best given by the sentence [C] since the Centre does little to address structural problems as it should signal market driven cropping decisions.

Q7. Which of the following would be the first sentence after rearrangement?
E
D
A
B
C
Solution:
The correct sequence of the paragraph is ABEDC.
The starting line and hence the opening sentence of the paragraph is [A].This is so because the passage talks about the rating agency Crisil that calculates the fixed price for sugar and helps to reduce about 40 % of the liabilities or dues to sugarcane farmers. The continuation of the first line is given by line [B] as the production will rise again in the coming season, the extent of the dues will rise. The next line that follows is [E].The second last line would be [D].As is mentioned that with time this materialization could help to use excess sugar for the manufacture of alcohol or ethanol but the present crisis could still not be addressed. The concluding sentence is best given by the sentence [C] since the Centre does little to address structural problems as it should signal market driven cropping decisions.

Q8. Which of the following would be the last sentence after rearrangement?
D
B
C
E
A
Solution:
The correct sequence of the paragraph is ABEDC.
The starting line and hence the opening sentence of the paragraph is [A].This is so because the passage talks about the rating agency Crisil that calculates the fixed price for sugar and helps to reduce about 40 % of the liabilities or dues to sugarcane farmers. The continuation of the first line is given by line [B] as the production will rise again in the coming season, the extent of the dues will rise. The next line that follows is [E].The second last line would be [D].As is mentioned that with time this materialization could help to use excess sugar for the manufacture of alcohol or ethanol but the present crisis could still not be addressed. The concluding sentence is best given by the sentence [C] since the Centre does little to address structural problems as it should signal market driven cropping decisions.

Q9. Which of the following would be the fourth sentence after rearrangement?
A
C
B
D
E
Solution:
The correct sequence of the paragraph is ABEDC.
The starting line and hence the opening sentence of the paragraph is [A].This is so because the passage talks about the rating agency Crisil that calculates the fixed price for sugar and helps to reduce about 40 % of the liabilities or dues to sugarcane farmers. The continuation of the first line is given by line [B] as the production will rise again in the coming season, the extent of the dues will rise. The next line that follows is [E].The second last line would be [D].As is mentioned that with time this materialization could help to use excess sugar for the manufacture of alcohol or ethanol but the present crisis could still not be addressed. The concluding sentence is best given by the sentence [C] since the Centre does little to address structural problems as it should signal market driven cropping decisions.

Q10. Which of the following would be the third sentence after rearrangement?
B
A
D
C
E
Solution:
The correct sequence of the paragraph is ABEDC.
The starting line and hence the opening sentence of the paragraph is [A].This is so because the passage talks about the rating agency Crisil that calculates the fixed price for sugar and helps to reduce about 40 % of the liabilities or dues to sugarcane farmers. The continuation of the first line is given by line [B] as the production will rise again in the coming season, the extent of the dues will rise. The next line that follows is [E].The second last line would be [D].As is mentioned that with time this materialization could help to use excess sugar for the manufacture of alcohol or ethanol but the present crisis could still not be addressed. The concluding sentence is best given by the sentence [C] since the Centre does little to address structural problems as it should signal market driven cropping decisions.

Directions (11-15): In the question given below, some sentences/phrases are given which have to be arranged in a proper sequence. Select the option which best defines the proper sequence and arranges the sentence in an appropriate way. 

Q11. forever and life was (A)/ not transitory (B)/ if we lived (C)/ appreciate life less or more (D)/ do you think we could (E)/
BCAED
CABED
EDCAB
DCAEB
CAEBD
Solution:
The correct sequence is CABED as it arranges the sentence in the best way as follows: “If we lived forever and life was not transitory, do you think we could appreciate life less or more?”

Q12. augmented menu will (A)/ the restaurant’s (B)/ and increase its profits (C)/ ideally (D)/ expand its customers (E)
DBAEC
BAECD
ABEDC
ECDAB
CBAED
Solution:
The correct sequence is DBAEC as it arranges the sentence properly in the way as follows: “Ideally, the restaurant’s augmented menu will expand its customers and increase its profits.”

Q13. for income tax evasion (A)/ in many illicit activities (B) / ,a relatively minor offence (C)/ he was finally arrested (D) /though he was engaged (E)/
EBCDA
EBDAC
EBACD
ACDBE
ABCED
Solution:
The correct sequence of the statement is EBDAC as it arranges the sentence as follows: “Though he was engaged in many illicit activities, he was finally arrested for income tax evasion, a relatively minor offence.”

Q14. but processed sugar in (A)/ large quantities is equally bad (B)/ smoking is detrimental (C)/ many know that (D)/ to your health (E)
CABDE
EDCBA
BECAD
DCEAB
ADBCE
Solution:
Option (d) provides the correct sequence for the arrangement of the sentence. The proper arranged sentence is as follows: “Many know that smoking is detrimental to your health, but processed sugar in large quantities is equally bad.”

Q15. pertinent to the question of(A)/such monetary figures are not(B)/while the salaries of the players(C)/might draw attention in the media(D)/who plays the best on the field(E)
DCEAB
EABCD
BADEC
CDBAE
ABECD
Solution:
The correct sequence is CDBAE as the sentence can be arranged as follows: “While the salaries of the players might draw attention in the media, such monetary figures are not pertinent to the question of who plays the best on the field.”

               

No comments