Miscellaneous 02/11/2018




Direction (1-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, mark option (e) as your answer choice. 

Q1. The flight that landed at the Newark (A)/ Liberty International Airport on October 12, (B)/ clock 17 hours and 52 minutes, (C)/ was the world’s longest commercial flight. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
The error is in part C of the statement. Present Participle form of verb, i.e. 'Clocking' must be used in place of 'clock'.

Q2. For those who prefer to working in-flight, (A)/ the business class seat can be converted into an office (B)/ with its adjustable table, reading lights, (C)/ in-seat laptop power supply, and USB and HDMI ports. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Error is in part A. 'To' must be followed by first form of verb here. 'To work' will be correct here.

Q3. Being immobile for a long period of time poses (A)/ health risks, but the airline has provided in-flight (B)/ videos on stretch exercises and (C)/ health tips specific to air travel. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
There is no error in the sentence. The sentence is correct as it is.

Q4. When it comes to trade relations with (A)/ its immediate neighbours, India is strikingly (B)/ different with other (C)/ regionally-dominant major countries. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Error is in part C of the sentence. There is error in the use of preposition. 'from' will be used and not 'with'.

Q5. Indira Gandhi used to make a (A)/ deep impact among people with her (B)/ powerful words during her rallies and (C)/ speeches across the country. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
There is no error in the sentence. The sentence is correct as it is.

Directions (6-10): In each of the following sentences, there is a blank space. Below the sentences, there are five options with one word each. Fill up the sentences with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 

Q6. Someone needs to tell Amanda that no human being is ………………, and she should be nicer to the people that work under her.
serious
underrated
damaged
trivial
Both (b) and (d)
Solution:
'Trivial' means of little value or importance.

Q7. While earlier the honoured word ‘star’ was used only for a selected few, it is now thrown around like……………….
paper
confetti
Both (b) and (d)
kindle
catapult
Solution:
Confetti means small pieces of coloured paper traditionally thrown over a bride and bridegroom by their wedding guests after the marriage ceremony has taken place.

Q8. In the case of Shah Rukh Khan, he will always be the actor who rose from nothing and achieved it all but he will also be the ‘star’ who kept us all ………………..
spellbound
fascination
captivate
enthrall
Both (a) and (d)
Solution:
Spellbound means hold the complete attentions of (someone) as though by magic; fascinate.

Q9. Having lived outside India for the last decade, I routinely …………………….. people telling me how much they would love to visit the country the moment they find out I grew up there.
Both (a) and (d)
surrender
difference
encounter
feature
Solution:
'Encounter' means unexpectedly be faced with or experience (something hostile or difficult).

Q10. Because the pharmacy is closed, Jack is unable to get his pain medicine and is becoming increasingly ……………………….
hostility
belligerent
neutral
Both (b) and (d)
All of the Above
Solution:
'Belligerent' means hostile and aggressive. The blank requires an adjective and so option (b) is the correct choice.

Directions (11-15): In each of the following questions four statements are given as A, B, C and D. Below each question, five options are given that give the rearrangement of the given sentences. Choose the correct rearrangement that makes a contextually correct and meaningful sentence. 

Q11. (A) Room saying, ‘I need to inform you about something urgent 
(B) One of our key customers, Mr. G, is getting out of control 
(C) And I am letting you know I am going to sort him out! 
(D) As I was leaving office one evening, a colleague stormed into my
ABCD
ABDC
DABC
DBCA
None of the Above
Solution:
The correct rearrangement is DABC. As I was leaving office one evening, a colleague stormed into my room saying, ‘I need to inform you about something urgent. One of our key customers, Mr. G, is getting out of control and I am letting you know I am going to sort him out!

Q12. (A) Some looked like the proverbial rebels, as if any time they might stand up 
(B) Some were sitting under the shade of a huge banyan tree like 
(C) Sages in quest of eternal knowledge, eyes downcast, engrossed in the papers lying on their laps 
(D) And lead a protest march there itself
BCAD
ABDC
DABC
DBCA
None of the Above
Solution:
The correct rearrangement is BCAD. Some were sitting under the shade of a huge banyan tree like sages in quest of eternal knowledge, eyes downcast, engrossed in the papers lying on their laps. Some looked like the proverbial rebels, as if any time they might stand up and lead a protest march there itself.

Q13. (A) With a vegetable stew 
(B) A fermented batter of ground rice and lentils 
(C) Well, a decade ago, it was simply the idli 
(D) steamed in little circular moulds, served
ABCD
BDCA
BDAC
CDBA
None of the Above
Solution:
The correct rearrangement is BDAC. A fermented batter of ground rice and lentils, steamed in little circular moulds, served with a vegetable stew. Well, a decade ago, it was simply the idli.

Q14. (A) Technology is global and is revolutionising everything 
(B) Our lives simpler by making useful machines has, 
(C) The pace at which we are progressing to make 
(D) Ironically, put us in a frustrating mess
ABCD
ABDC
ACDB
ACBD
None of the Above
Solution:
The correct rearrangement is ACBD. Technology is global and is revolutionising everything. The pace at which we are progressing to make our lives simpler by making useful machines has, ironically, put us in a frustrating mess.

Q15. (A) Progressed to come up with ingenious inventions 
(B) To alleviate hitches from our habitual existence 
(C) After centuries of work and research, humankind has 
(D) And made noteworthy findings about lifestyle and environment
CABD
CADB
ABCD
BDAC
None of the Above
Solution:
The correct rearrangement is CADB. After centuries of work and research, humankind has progressed to come up with ingenious inventions and made noteworthy findings about lifestyle and environment to alleviate hitches from our habitual existence.

               

No comments