Error detection 30/10/2018




Direction (1-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. 

Q1. India and Japan outlined a (A)/ vision for strengthened bilateral (B)/ relations at the 13th annual (C)/ summit here on Monday. (D) / No Error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
There is no error in the given sentence.

Q2. Six different sub-species of tigers exists today, scientists (A)/ confirmed on October 25, amid hopes that (B)/ the findings will boost efforts to save the fewer than 4,000 (C)/ free-range big cats that remain in the world. (D) / No Error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
There is an error in part A here. Six (plural) different sub-species are being discussed here. Hence, ‘exist ’should be used in place of ‘exists’.

Q3. “Today it is time to (A)/ begun a new chapter,” (B)/ she told reporters (C)/ at her party headquarters. (D) / No Error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
The sentence is in present tense; hence usage of ‘begun’ is erroneous here. Instead, ‘begin’ should be used.

Q4. Owing to absence of any (A)/ witness or evidence, neither (B) / of the five accused (C)/ could be convicted. (D) / No Error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
There is an error in part B here. Usage of ‘neither’ is grammatically incorrect as the sentence talks about five (i.e. more than two) people. Therefore, in place of ‘neither’, ‘none’ must be used to make the sentence grammatically correct.

Q5. Payal has been pleading with (A)/ her manager, Miss Swati, to grant (B)/ her a leave on her birthday, (C)/ since one week. (D) / No Error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
In place of ‘since one week’, ‘for one week’ must be used. ‘Since’ is used to denote a point of time, whereas, to denote a period of time, ‘for’ must be used.

Q6. Sheetal said she remembered (A)/ what Sakshi had told (B)/ her about her (C)/ vacation plans. (D) / No Error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
There is no error in the given sentence.

Q7. Kamal uses to watch (A)/ TV till 11 O’ clock (B)/ at night and then (C)/ goes to bed. (D) / No Error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
‘Watches’ should be used in place of ‘uses to watch’. Since a habit is being described in the given sentence, present indefinite tense will be used.

Q8. The city was (A)/ tore by the (B)/ devastating earthquake (C)/ previous year. (D) / No Error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
‘torn’ should be used in place of ‘tore’. Since, in passive voice V3 is used after ‘was/were’

Q9. The ship (A)/ sank and (B)/ everyone (C)/ aboard drowned. (D) / No Error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
‘was’ should be added after aboard. Since, the given sentence is in passive voice, ‘subject + was + V3’ should be followed.
Hence the correct answer choice is option (d).

Q10. I told (A)/ her to do (B) whatever she want (C)/ without any inhibitions. (D) / No Error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
‘wanted’ should be used in place of ‘want’ as past form of verb is used in reported speech if reporting verb is in past tense.

Q11. If Mahatma Gandhi was alive (A)/ today, he would feel ashamed (B)/ of the current political (C)/ class of our country. (D) / No Error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
There is an error in part A of the given sentence. In place of ‘was’, ‘were’ must be used because it is an imaginary sentence.

Q12. Neither tea (A)/ nor coffee (B)/ nor milk nor soda (C)/ is liked by her. (D) / No Error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
There is no error in the given sentence. We can use as many ‘or’ or ‘nor’ with ‘either’ and ‘neither’ respectively, as we like.

Q13. Roger Federer is (A)/ one of the few (B)/ sportsperson who (C)/ have global fan following. (D) / No Error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Error is in part C here. The phrase ‘one of the’ is always followed by plural noun.
Hence, ‘sportspersons’ should be used in place of ‘sportsperson’

Q14. The philosopher said (A)/ that one ought to (B)/ work hard to (C)/ achieve his goal. (D) / No Error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
The correct statement will be -
‘The philosopher said that one ought to work hard to achieve one’s goal.’

Q15. The manager said he was (A)/ very happy with his (B)/ employees coming on time (C)/ to the office. (D) / No Error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
In place of “employees”, “ employees’ ” should be used to make the sentence grammatically correct. Rule – Possessive pronouns/nouns is used before gerund.

               

No comments