Bank English 31/10/2018




Directions (1-5): Against each question number, an incomplete statement is provided. In the column above, there are fillers denoted by (A), (B), (C), (D), (E), (F), (G), (H) and (I). You have to find out which one, two or more of these can grammatically and meaningfully complete the incomplete statement provided against the question number. Accordingly, mark your answer where answer choices are provided against question number.

(A) he had to pay what the vendor had insisted on.
(B) yet, he seldom wins any easy bargain.
(C) yet, he somehow manages to maintain a win-win situation.
(D) and therefore, always has an edge over others.
(E) still, he rarely succeeds in being a beneficiary.
(F) but the refrains from seeking any benefits out of that strength.
(G) and people are carried away by his perceived personality.
(H) he uses it for the society and not for self
(I) how can one expect him to benefit?

Q1. His misunderstanding is that he has acquired a good trick of the trade —
 D only
Either D or E
G only
 I only
None of these
Solution:
D only complete the sentence meaningfully.

Q2. He projects himself as a likeable person without really being so —
E only
 C only
 G only
A only
Either C or A
Solution:
Only G completes the sentence meaningfully.

Q3. His persuasive skills are of a higher order —
I only
A only
C only
G only
None of these
Solution:
None of these

Q4. Despite being good at negotiations —
 Either A or B
B only
Either A or C
 A only
Either B or C
Solution:
Only A makes the sentence contextually correct and meaningful. B and C are incorrect as ‘despite’ and ‘yet’ do not form a correct pair of conjunctions. 

Q5. He has serious limitations in convincing others —
E only
A only
C only
D only
Either D or E
Solution:
C only is the correct choice here.

Directions (6-15): In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case. 

Q6. The latest official figures of 2010 on (6) say this: “A typical Indian worker is male, (7) working in his mid-twenties, is presumably better educated than before, (8) most likely to find work as casual labour – the(9) secure of jobs. He is also more likely to (10) a job, less likely to be interested in one, and will surely earn better money. His wife is less likely to work”. This is just the sort of (11) that the government cautions observers not to paint, pointing to the formidable armies of the self–employed — those who (12) your shoes, sell you roadside tea, and build a dhaba or a mechanic’s shop inthe workforce. But be it the “casual” workers or the self-employed, these are not the big, sweeping (13) that one expects to see 20 years after a big country starts liberalizing. (14), the proportion of Indians in manufacturing jobs hasn’t changed significantly (15) the 90’s.
development
economy
employment
education
statistics
Solution:
'employment' is the correct choice as the latter part of sentence talks about 'worker'.

Q7. The latest official figures of 2010 on (6) say this: “A typical Indian worker is male, (7) working in his mid-twenties, is presumably better educated than before, (8) most likely to find work as casual labour – the(9) secure of jobs. He is also more likely to (10) a job, less likely to be interested in one, and will surely earn better money. His wife is less likely to work”. This is just the sort of (11) that the government cautions observers not to paint, pointing to the formidable armies of the self–employed — those who (12) your shoes, sell you roadside tea, and build a dhaba or a mechanic’s shop inthe workforce. But be it the “casual” workers or the self-employed, these are not the big, sweeping (13) that one expects to see 20 years after a big country starts liberalizing. (14), the proportion of Indians in manufacturing jobs hasn’t changed significantly (15) the 90’s.
decides
starts
neglects
avoids
pretends
Solution:
'starts' makes the sentence contextually correct and meaningful.

Q8. The latest official figures of 2010 on (6) say this: “A typical Indian worker is male, (7) working in his mid-twenties, is presumably better educated than before, (8) most likely to find work as casual labour – the(9) secure of jobs. He is also more likely to (10) a job, less likely to be interested in one, and will surely earn better money. His wife is less likely to work”. This is just the sort of (11) that the government cautions observers not to paint, pointing to the formidable armies of the self–employed — those who (12) your shoes, sell you roadside tea, and build a dhaba or a mechanic’s shop inthe workforce. But be it the “casual” workers or the self-employed, these are not the big, sweeping (13) that one expects to see 20 years after a big country starts liberalizing. (14), the proportion of Indians in manufacturing jobs hasn’t changed significantly (15) the 90’s.
 but
hence
obviously
and
 yet
Solution:
'yet' is the most appropriate choice amongst all and makes the sentence contextually correct and meaningful.

Q9. The latest official figures of 2010 on (6) say this: “A typical Indian worker is male, (7) working in his mid-twenties, is presumably better educated than before, (8) most likely to find work as casual labour – the(9) secure of jobs. He is also more likely to (10) a job, less likely to be interested in one, and will surely earn better money. His wife is less likely to work”. This is just the sort of (11) that the government cautions observers not to paint, pointing to the formidable armies of the self–employed — those who (12) your shoes, sell you roadside tea, and build a dhaba or a mechanic’s shop inthe workforce. But be it the “casual” workers or the self-employed, these are not the big, sweeping (13) that one expects to see 20 years after a big country starts liberalizing. (14), the proportion of Indians in manufacturing jobs hasn’t changed significantly (15) the 90’s.
financially
more
certainly
least
better
Solution:
'least' is the correct choice here as being a casual labour is the least secure job.

Q10. The latest official figures of 2010 on (6) say this: “A typical Indian worker is male, (7) working in his mid-twenties, is presumably better educated than before, (8) most likely to find work as casual labour – the(9) secure of jobs. He is also more likely to (10) a job, less likely to be interested in one, and will surely earn better money. His wife is less likely to work”. This is just the sort of (11) that the government cautions observers not to paint, pointing to the formidable armies of the self–employed — those who (12) your shoes, sell you roadside tea, and build a dhaba or a mechanic’s shop inthe workforce. But be it the “casual” workers or the self-employed, these are not the big, sweeping (13) that one expects to see 20 years after a big country starts liberalizing. (14), the proportion of Indians in manufacturing jobs hasn’t changed significantly (15) the 90’s.
assign
seek
create
get
delegate
Solution:
'seek' means attempt to find (something).Hence, it is the correct choice.

Q11. The latest official figures of 2010 on (6) say this: “A typical Indian worker is male, (7) working in his mid-twenties, is presumably better educated than before, (8) most likely to find work as casual labour – the(9) secure of jobs. He is also more likely to (10) a job, less likely to be interested in one, and will surely earn better money. His wife is less likely to work”. This is just the sort of (11) that the government cautions observers not to paint, pointing to the formidable armies of the self–employed — those who (12) your shoes, sell you roadside tea, and build a dhaba or a mechanic’s shop inthe workforce. But be it the “casual” workers or the self-employed, these are not the big, sweeping (13) that one expects to see 20 years after a big country starts liberalizing. (14), the proportion of Indians in manufacturing jobs hasn’t changed significantly (15) the 90’s.
image
guess
riddle
happening
forecast
Solution:
'image' makes the sentence contextually correct and meaningful.

Q12. The latest official figures of 2010 on (6) say this: “A typical Indian worker is male, (7) working in his mid-twenties, is presumably better educated than before, (8) most likely to find work as casual labour – the(9) secure of jobs. He is also more likely to (10) a job, less likely to be interested in one, and will surely earn better money. His wife is less likely to work”. This is just the sort of (11) that the government cautions observers not to paint, pointing to the formidable armies of the self–employed — those who (12) your shoes, sell you roadside tea, and build a dhaba or a mechanic’s shop inthe workforce. But be it the “casual” workers or the self-employed, these are not the big, sweeping (13) that one expects to see 20 years after a big country starts liberalizing. (14), the proportion of Indians in manufacturing jobs hasn’t changed significantly (15) the 90’s.
wear
polish
handle
sell
steal
Solution:
'polish' is correct as per the context of shoes.

Q13. The latest official figures of 2010 on (6) say this: “A typical Indian worker is male, (7) working in his mid-twenties, is presumably better educated than before, (8) most likely to find work as casual labour – the(9) secure of jobs. He is also more likely to (10) a job, less likely to be interested in one, and will surely earn better money. His wife is less likely to work”. This is just the sort of (11) that the government cautions observers not to paint, pointing to the formidable armies of the self–employed — those who (12) your shoes, sell you roadside tea, and build a dhaba or a mechanic’s shop inthe workforce. But be it the “casual” workers or the self-employed, these are not the big, sweeping (13) that one expects to see 20 years after a big country starts liberalizing. (14), the proportion of Indians in manufacturing jobs hasn’t changed significantly (15) the 90’s.
realities
tones
alarms
events
changes
Solution:
'realities' makes the sentence contextually correct and meaningful.

Q14. The latest official figures of 2010 on (6) say this: “A typical Indian worker is male, (7) working in his mid-twenties, is presumably better educated than before, (8) most likely to find work as casual labour – the(9) secure of jobs. He is also more likely to (10) a job, less likely to be interested in one, and will surely earn better money. His wife is less likely to work”. This is just the sort of (11) that the government cautions observers not to paint, pointing to the formidable armies of the self–employed — those who (12) your shoes, sell you roadside tea, and build a dhaba or a mechanic’s shop inthe workforce. But be it the “casual” workers or the self-employed, these are not the big, sweeping (13) that one expects to see 20 years after a big country starts liberalizing. (14), the proportion of Indians in manufacturing jobs hasn’t changed significantly (15) the 90’s.
Hence
Liberally
Subsequently
Luckily
Sadly
Solution:
'Sadly' is the correct choice as there is no increase in proportion of Indians in manufacturing jobs over a long period of time.

Q15. The latest official figures of 2010 on (6) say this: “A typical Indian worker is male, (7) working in his mid-twenties, is presumably better educated than before, (8) most likely to find work as casual labour – the(9) secure of jobs. He is also more likely to (10) a job, less likely to be interested in one, and will surely earn better money. His wife is less likely to work”. This is just the sort of (11) that the government cautions observers not to paint, pointing to the formidable armies of the self–employed — those who (12) your shoes, sell you roadside tea, and build a dhaba or a mechanic’s shop inthe workforce. But be it the “casual” workers or the self-employed, these are not the big, sweeping (13) that one expects to see 20 years after a big country starts liberalizing. (14), the proportion of Indians in manufacturing jobs hasn’t changed significantly (15) the 90’s.
before
in
since
during
over
Solution:
'since' is used to show point of time and is the correct choice here.

               

No comments