Vocabulary 04/11/2018




Directions (1-15): In each of the questions below, there is a word given in bold which is followed by five options. In each of the options, a pair of words is given which is either the pair of synonyms or antonyms or synonym & antonym of the word given in bold. Choose that pair as your answer. 

Q1. ABDICATE
Accept: Besiege
Disown: Spurn
Retire: Alcove
Waive: Aver
None of the Above
Solution:
Abdicate: fail to fulfill or undertake (a responsibility or duty). Disown and Spurn are both synonyms of Abdicate.

Q2. BABBLE
Blab: Avow
Chaff: Twaddle
Connive: Silence
Prattle: Ramble
None of the Above
Solution:
Babble: talk rapidly and continuously in a foolish, excited, or incomprehensible way. Prattle and Ramble are synonyms of babble.

Q3. CAJOLE
Lure: Bully
Flatter: Elegy
Erudite: Blandish
Deplete: Devious
None of the Above
Solution:
Cajole: persuade (someone) to do something by sustained coaxing or flattery. Lure is the synonym and Bully is the antonym for Cajole.

Q4. DEFILE
Tarnish: Forte
Sanctify: Forfeit
Befoul: Fret
Degrade: Purify
None of the Above
Solution:
Defile: damage the purity or appearance of; mar or spoil. Degrade is the synonym and Purify is the Antonym for Defile.

Q5. ENTREAT
Conjure: Gild
Beseech: Futile
Plague: Feud
Command : Demand
None of the Above
Solution:
Entreat: to make a request to (someone) in an earnest or urgent manner. Command and Demand are both antonyms.

Q6. FUTILE
Ineffective: Induct
Doomed: Irate
Vain: Fruitful
Both (b) and (c)
None of the Above
Solution:
Futile: incapable of producing any useful result; pointless. Vain is the synonym and Fruitful is the antonym for Futile.

Q7. GAMUT
Sweep: Extent
Livid: Nexus
Spectrum: Scope
Both (a) and (c)
None of the Above
Solution:
Gamut: the complete range or scope of something. The options in both (a) and (c) are synonyms of Gamut.

Q8. HERESY
Dissension: Blasphemy
Orthodoxy: Prodigal
Idolatry: Pivotal
Outlandish: Myriad
None of the Above
Solution:
Heresy: belief or opinion contrary to orthodox religious (especially Christian) doctrine. Dissension and Blasphemy are synonyms of Heresy.

Q9. INEPT
Unfit: Rebate
Undue: Pry
Reasonable: Sedate
Absurd: Proper
None of the Above
Solution:
Inept: having or showing no skill; clumsy. Absurd is the synonym and Proper is the antonym for Inept.

Q10. JADED
Dulled: Swerve
Fagged: Snare
Weary: Mellow
Activated: Tacit
None of the Above
Solution:
Jaded: physically tired; exhausted. Weary and Mellow are synonyms of Jaded.

Q11. LANGUISH
Informal: Stride
Brood: Casual
Develop: Strengthen
Wither: Rush
None of the Above
Solution:
Languish: fail to make progress or be successful. Develop and Strengthen are antonyms of Languish.

Q12. MALICE
Spleen: Accord
Enmity: Grudge
Sabotage: Prolong
Both (b) and (c)
None of the Above
Solution:
Malice: the desire to harm someone; ill will. Enmity and Grudge are both synonyms of Malice.

Q13. ODIOUS
Dreadful: Recede
Agreeable: Divulgate
Repellent: Charming
Atrocious: Amicable
None of the Above
Solution:
Odious: extremely unpleasant; repulsive. Repellent is the synonym and Charming is the antonym for Odious.

Q14. PERKY
Brisk: Maze
Gloomy: Patent
Jaunty: Entail
Cheerful: Lethargic
None of the Above
Solution:
Perky: cheerful and lively. Cheerful is the synonym and Lethargic is the antonym for Perky.

Q15. PRATTLE
Chatter: Jabber
Burble: Abandon
Ranting: Aversion
Tattling: Animosity
None of the Above
Solution:
Prattle: talk at length in a foolish or inconsequential way. Both Chatter and Jabber are synonyms of Prattle.

               

No comments