Word Based English Questions For IBPS PO Mains 2017 (Solution)

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO and Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk, IBPS PO and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS PO.

Directions (1-5): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that are most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer.

Q1. Contumacious: His refusal to make child support payments was contumacious.
(a) decorous
(b) amenable
(c) tractable
(d) subservient
(e) disobedient

S1. Ans.(e)
Sol.Contumacious- insubordinate, rebellious,(especially of a defendant's behaviour) stubbornly or willfully disobedient to authority.

Q2. Truculent: He was truculent and difficult to deal with.
(a) scrummy
(b) aggressive
(c) sample
(d) cooperative
(e) tame

S2. Ans.(b)
Sol.Truculent- aggressiveness, ferocity

Q3. Footloose: When she was 20, she was footloose and fancy-free, with no family or serious career to tie her down.
(a) pledged
(b) immured
(c) easygoing
(d) manacled
(e) attached

S3. Ans.(c)
Sol. Footloose: able to act or move freely: not held back by ties to other people

Q4. Enervate: A lifetime of working in dreary jobs had enervated his very soul
(a) assist
(b) weary
(c) refresh
(d) animate
(e) mobilize

S4. Ans.(b)
Sol. Enervate-weaken, deprive of strength, attenuate.

Q5. Quaint: The writer talks about the quaint customs of the natives.
(a) prosaic
(b) grave
(c) attractive
(d) predictable
(e) standard

S5. Ans.(c)
Sol.Quaint- attractively unusual or old-fashioned.

Directions (6-10): In each question, there is a pair of words/phrases that highlighted. From the highlighted word(s)/phrase(s), select the most appropriate word(s)/phrase(s) to form correct sentences. Then, from the options given, choose the best one.

Q6. 
I.  Use the colander(a)/Calendar(b) to drain the noodles.
II. Lost in the woods, we were happy to find a Cash(a)/cache(b) of food belonging to some hunters
III.Many people in that country are adherence(a)/adherents(b) of the concept of free speech.
(a) bab
(b) aaa
(c) aab
(d) baa
(e) abb

S6. Ans.(e)
Sol. Calendar -Device for showing divisions of time, as in: Mark this date on your calendar. 
Colander-Strainer

Cache- Hidden storage. 
Cash- Money paid at the time of purchase, as in: Will this be cash or charge? 

Adherence -Firm attachment, as in : She demonstrates a strict adherence to the rules. 
Adherents -Advocates or supporters

Q7. 
I.  Be sure to have your passport when you cross the boarder(a)/border(b).
II. The coach was loaded with hundreds of bars of gold bouillon(a)/bullion(b).
III.The winning team went to the restaurant to exult(a)/exalt(b) in their victory
(a) baa
(b) bab
(c) bba
(d) aba
(e) abb

S7. Ans.(c)
Sol. Boarder-A lodger who receives meals regularly at a fixed price, as in: To earn extra money, we took in a boarder. 
Border- Boundary

Bouillon -Clear soup with a strong flavor, as in: For the first course I'll have beef bouillon. 
Bullion -Precious metals, formed into bars

Exalt -Glorify or put much higher, as in: In ancient Egypt, the pharaoh was exalted over his subjects. 
Exult -Rejoice

Q8. 
I.  My next door neighbor is an American immigrate(a)/emigrated(b).
II. My friend and I will have two pints of ale(a)/ail(b), bartender.
III.She devoted her life to charity to try to expiate(a)/ expatiate(b) the wrongs of her youth.
(a) aab
(b) aaa
(c) aba
(d) baa
(e) bba

S8. Ans.(b)
Sol. EMIGRATE – (verb used without object) to leave one country or religion to settle in another; to migrate.
IMMIGRATE – (verb used without object) to come to a country of which one is not a native, to reside permanently.

Ail -To cause trouble or discomfort to
Ale -An alcoholic beverage, stronger than beer

Expatiate -Write or speak in great detail
Expiate -Atone for or make amends for

Q9. 
I.  The antecedents (a)/antecedence(b)of parents to their own children is a fact of life.
II. The embezzlers celebrated their delusion(a)/ elusion (b) of the police a little too soon.
III.I advice(a)/advise(b) you to validate the code on your Web page before you release it to the general public.
(a) aab
(b) abb
(c) bbb
(d) bba
(e) bab

S9. Ans.(c)
Sol. Antecedence -Act of going before in time
Antecedents -Individuals who have gone before

Elusion -Evasion or clever escape
Delusion-Mistaken belief while in a confused state of mind

Advice -Guidance or counsel
Advise -To counsel, recommend, or inform

Q10. 
I.  The ancient Romans awarded laurel wreathe(a)/wreaths(b) to winners of athletic contests.
II. Because they neglected to expend(a)/expand(b) any money or time on marketing their business, they soon went bankrupt.
III.When the flood waters go down, we can excess(a)/assess(b) the damage.
(a) bbb
(b) abb
(c) aab
(d) bab
(e) baa

S10. Ans.(d)
Sol. Expand -Enlarge
Expend -spend or use up (a resource such as money or energy).

WREATH -with no e at the end means ‘arrangement of flowers’
WREATHE -with an e is a verb meaning ‘envelop, surround, or encircle’.

Excess -More than enough
Assess -Evaluate


You May also like to Read:
     
       

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.






No comments