**1.Water is flowing at the rate of 5 km/h through a pipe of diameter 14 cm into a rectangular tank which is 50 m long. 44 m wide. The time taken, in hours, for the rise in the level of water in the tank to be 7 cm is**

(a)2

(b)1.5

(c)6

(d)2.5

(e)none of these

**2.A boat travels 24 km upstream in 6 hours and 20 km downstream in 4 hours. Then the speed of boat in still water and the speed of water current are respectively **

(a) 4 kmph and 3 kmph

(b) 4.5 kmph and 0.5 kmph

(c) 4 kmph and 2 kmph

(d) 5 kmph and 2 kmph

(e) none of these

**3.A boy can swim in still water at a speed of 10 km/hr. If the speed of the current would have been 5 km/hr, then the boy could swim 60 km. **

(a) upstream in 4 hours

(b) downstream in 12 hours

(c) upstream in 6 hours

(d) downstream in 4 hours

(e) none of these

**4.The ratio of the first and second class fares between two railway stations is 4 : 1 and that of the number of passengers traveling by first and second classes is 1 : 40. If on a day Rs. 1100 are collected as total fare, the amount collected form the first class passengers is **

(a) Rs.315

(b) Rs.315

(c) Rs.137.50

(d) Rs.100

(e) none of these

**5.A and B started a business with initial investments in the ratio 14 : 15 and their annual profits were in the ratio 7 : 6. If A invested the money for 10 months, and B invested his money for x months, then the value of x is **

(a) 6

(b) 7

(c) 8

(d) 9

(e) none of these

**6.A person took a loan of Rs. 6000 for 3 years, at 5% per annum compound interest. He repaid Rs. 2100 in each of the first 2 years. The amount he should pay at the end of 3rd year to clear all his debts is **

(a) Rs.2425.50

(b) Rs.2552.50

(c) Rs.2635.50

(d) Rs. 2745.50

(e) none of these

**7.If a sum of money placed at compound interest, compounded annually, doubles itself in 5 years, then the same amount of money will be 8 times of itself in. **

(a) 25 years

(b) 20 years

(c) 15 years

(d) 10 years

(e) none of these

**8.A man buys three houses, the second one at twice the price of the first and the third one at twice the price of the second. He manages to sell the first and the second both at a profit of 20% but incurs a loss of 10% over selling the third. Overall, he has profit or loss%.**

(a)got a profit less than 3%

(b) incurred a loss of 3%

(c)got a profit more than 3%

(d) incurred a loss less than 3%

(e) none of these

**9.A man buys two chairs for a total cost of Rs. 900. By selling one for 4/5 of its cost and the other for 5/4 of its cost, he makes a profit of Rs. 90 on the whole transaction. The cost of the lower priced chair is **

(a) Rs. 360

(b) Rs. 400

(c) Rs. 420

(d) Rs. 300

(e)none of these

**10.A reduction of 10% in the price of wheat enables a man to buy 50 grams of wheat more for a rupee. How much wheat could originally he had for a rupee? **

(a) 400 grams

(b) 500 grams

(c) 450 grams

(d) 350 grams

(e) none of these

Answers With Explanation:

1.(a) Volume of water

= 5000cm × 4400cm × 7cm = 5000 × 4400 × 7

Volume of water in one hour = 22/7X7X7X5000X100

Required Time== 5000 × 4400 × 7/(22/7X7X7X5000X100)

=2hours

2.(b) The speed downstream = 20/4=5kmph

The speed upstream = 24/6=4kmph

The speed of boat in still water = (5+4)/2=4.5kmph

The speed of current = (5-4)/2=0.5

The speed of boat and water current are 4.5 km/hr. and 0.5 km/hr. respectively.

3.(d) Speed downstream = 10 + 5 = 15 km/hr

Speed upstream = 10 – 5 = 5 km/hr

Time taken to swim 60 km downstream = 60/15=4hour

But time taken to swim 60 km up steam = = 60/5=12 hour

4.(d) Let the first class fare is 4x and second class fare is x Rs.Let the no of passengers travelling by first class is y and by second class is 40y.

total fare of first class=4xy

total fare of second class=40xy

4xy+40xy=1100

xy=25

so amount collected by first class passengers=4xy=4×25=100

5(c) Let the investment of A and B are 14a and 15a

so.(14a*10)/(15a*x)=7/6

x=8 month

6.(a) Amount for first year=6000X105/100=6300

After repaid 2100 the rest amount=6300-2100=4200

Amount for 2nd year=4200X105/100=4410

after repaid 2100 the rest amount=4410-2100=2310

amount for 3rd year=2310×105/100=2425.5

7.(c) in 5 years 2 times Let in n years 8 times=2^3 times

n=5X3=15 years

8(a)According to question

CP1=100,CP2=200 and CP3=400

SO SP1=120,SP2=220 and SP3=360

Total CP=100+200+400=700

total SP=120+220+360=720

Profit=720-700=20

Profit%=20X100/700=2.85%

9.(d) Let CP of first chair =x

CP of 2nd chair=900-x

so,SP of 1st chair=4x/5

and SP of 2nd chair=(900-X)5/4

Profit=SP-Cp

90=4x/5+(900-X)5/4-900

X=300

1st chair CP=300 and 2nd chair=600

10(c).New price of 50 gm=100*10/100=10 paise

so, new Price of 500 gm=100 paise