RBI ‘B’ Possible: English Quiz

Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.



Though much theory has (1) little is really known about the power that lies at the (2) of scientific discoveries. It is true that great scientists and discoverers (3) discovery by employing all the (4) of personality and by fusing feelings, reasons and (5) But, what is the (6) synthesis that joins and (7) these complex parts into scientific invention? A famous scientist of yesteryears had developed one of the (8) and still generally (9) answers to this question. Imaginative (10) he concludes, is a complex process in which the conscious and the unconscious thinking processes jointly operate.
1.
(a) gathered
(b) amassed
(c) collected
(d) especially
(e) accumulated
2. 
(a) climax
(b) heart
(c) foot 
(d) link
(e) helm
3. 
(a) respect 
(b) treat
(c) like
(d) construct
(e) appreciate
4. 
(a) enlightenment
(b) control
(c) exposure
(d) variation
(e) manifestations
5.
(a) intuitions
(b) invention
(c) formation
(d) utcomes
(e) ambition
6. 
(a) scientific 
(b) miraculous
(c) generally
(d) reasoned
(e) linking
7. 
(a) ravage
(b) merges
(c) arranges
(d) deciphers
(e) overstates
8. 
(a) most attractive
(b) simplest
(c) unswerving
(d) best
(e) original
9. 
(a) suggested 
(b) crucial
(c) satisfactory
(d) criticised
(e) concourse
10. 
(a) prognosis
(b) talent
(c) content
(d) discoveries
(e) invention

Answers –
1) b
2) d
3) c
4) a
5) e
6) a 
7) b
8) d
9) c
10) b


To view previous posts: Click Here

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 27 Months
  3. 9 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW