Reasoning : Quiz

In a certain code ’GET  POSITIVE  THINKING  ALWAYS’ is written as ‘NI  GRO  IND  IAN’
‘HAPPY  AND  POSITIVE  THINKING’ is written as ‘AME IAN  CAN GRO’
‘AND  POSITIVE  RESULT  BETTER’ is wriien as ‘SOM  GRO  LIA AME’ 
‘COULD  GET  AND  HAPPY’ is written as ”CAN  AFR  NI  AME”   
1. What is the code for the word “THINKING”?
(a) IND 
(b) NI 
(c) IAN 
(d) CAN 
(e) can not be determined.
   
2. What does “AME” stand for? 
(a) HAPPY
(b) COULD 
(c) POSITIVE 
(d) AND 
(e) RESULT  
3. “AME NI TIK” can be code for _________. 
(a)  AND GET SAD 
(b) GET POSITIVE RESULT 
(c) COULD AND FINE 
(d) THINKING AND HAPPY 
(e) ALWAYS BETTER THINKING
  
4. What is the code for “POSITIVE”? 
(a) NI 
(b) GRO  
(c) SOM 
(d) GRO 
(e) LIA 
  
5. What may be the code of “COULD ALWAYS BETTER”? 
(a) NI CAN AFR 
(b) AME NI GRO 
(c) IAN  GRO  LIA 
(d) AME IND GRO 
(e) None of these
   
6. Find the missing term in the series:   4, 21, 64, 145, 276, ?   
(a)   478 
(b)   469 
(c)   479 
(d)   398  
(e)   405

7. Find the next term in the series:   69, 54, 20, ?   
(a)   0 
(b)   8 
(c)   12 
(d)   14 
(e)   16
  
8. Find the next term:   D7Y, G9V, K16R, P25M, ?   
(a)    S41G 
(b)   V41F 
(c)    V41G 
(d)   S40G 
(e)   T39G 
  
9. If “lizard” can be written as “ilazdr”, then “mumbai” can be written as “_________”.   
(a)    Stpirt 
(b)   Ktmutf 
(c)    Pionms 
(d)   Umbmia 
(e)   Umbcit 
  
10. If “kidney” can be written as “neihlq”, then “brain” can be written as “__________”.   
(a)    Enfcu 
(b)   Etfcu 
(c)    Fecnu 
(d)   Gnfdu 
(e)   Neine 

Direction (Q. 11-15):- Study the following information carefully and answer the question given below:-  
Dilu, Ranu, Manoj, Verma and Lineesh are five friends.Dilu is twice as old as Ranu. Manoj is half the age of Ranu. Dilu is half the age of Lineesh and Manoj is twice the age of Verma. 

11. Who is the youngest?   
(a)    Dilu 
(b)   Ranu 
(c)    Manoj 
(d)   Verma 
(e)   Lineesh 
  
12. Who is the eldest?  
 (a)    Manoj
 (b)   Verma
 (c)    Lineesh
 (d)   Dilu
 (e)   Ranu 
 13.  Dilu is younger than   
(a)    Manoj
(b)   Ranu 
(c)    Lineesh 
(d)   None of these   

14. Which of the following pair of friends are of same age?   
(a)    Ranu and Verma 
(b)   Dilu and Ranu 
(c)    Ranu and Manoj
 (d)   None of these   

15. If Ranu is 24 yrs old, then what is the age of Verma?   
(a)    6 years 
(b)   4 years 
(c)    8 years 
(d)   12 years     

Answers 
1.c
2. d
3. a
4. b
5. c
6. b
7. a
8. c
9. d
10. a
11. d
12. c
13. c
14. d
15. a

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD