SBI PO 2015- Reasoning Quiz

1. Statements: All petals are flowers.
Some Seeds are buds.
Some buds are Branchs.
All Branchs are plants.
Conclusions:
I. Some petals are not buds.
II. Some Seeds are plants.
III. No Seeds is plant.

(a) Only I follows
(b) Either II or III follows
(c) I and II follow
(d) Only III follows
(e) None of the above
2. Statements:
Some pens are Penciles.
Some Penciles are Rubbers.
All Rubbers are cards.
No card is paper.
Conclusions:
I. No Rubbers is paper.
II. Some cards are Penciles.
III. Some Penciles are not paper.
(a) I and II follow
(b) Only I follows
(c) Only II follows
(d) All follow
(e) None follows
3. Statements: Some Pink are green.
All green are Blue.
No Blue is stone.
Some stones are Red.
Conclusions:
I. Some stones are pink
II. Some Red being Blue is a possibility.
III. No stone is pink.
(a) Only I follows
(b) Only II follows
(c) Either I or III follows
(d) I and II follow
(e) None of these
4. Statements: Some Car are Bike.
Some Bike are buildings.
All buildings are Tree.
All Tree are Flower.
Conclusions:
I. All Car being building is a possibility
II. All Tree are not buildings.
III. No Bike is Flower.
(a) None follows
(b) Only I follows
(c) Either I or III follows
(d) II and III follow
(e) Only II follows

5. Statements: All chairs are tables.
All tables are bottles.
Some bottles are jars.
No jar is bucket.

Conclusions:
I. Some tables being jar is a possibility.
II. Some bottles are chairs.
III. Some bottles are not bucket.
(a) Only I follows
(b) I and II follow
(c) All follow
(d) Only II follows
(e) None of these
Directions (Q.1-5) Study the following information and answer the given questions.
Eight Shampoos A, B, C, D, E, F, G and H, contained in eight different bottles, are placed around a circular table in such a manner that the tap fixed to each bottle is directed outward from the centre of the table. Each Shampoo is opf a different colour, viz Blue, Yellow, Orange, White, Green, Violet, Brown and Black, but not necessarily in the same order.

i) shampoo B is placed third to the right of shampoo D.
ii) The Yellow shampoo is placed on the immediate left of shampoo B.
iii) The colour of shampoo B is not white.
iv) shampoo F is placed fourth to the left of shampoo A.
v) Neither shampoo F nor shampoo A is an immediate neighbour of shampoo B.
vi) The colour of shampoo C is violet and is placed third to the left of the Yellow shampoo.
vii) The Green shampoo is placed second to the right of the violet shampoo.
viii) The Brown shampoo is placed second to the right of shampoo B.
ix) H is the Orange shampoo and is placed exactly between shampoo C and shampoo A.
x) The Blue shampoo is placed second to the left of the Orange shampoo.
xi) shampoo G is placed third to the right of shampoo C.
6. Which of the following shampoos is of White colour?
(a) D                             
(b) E                              
(c) G
(d) F                             
(e) None of these
7. What is H’s position with respect to F?
(a) Third to the left
(b) Second to the left
(c) Third to the right
(d) Second to the right
(e) Fourth to the left
8.How many shampoo bottles are placed between shampoo A and G (counted from G clockwise)?
(a) One                          
(b) Two                        
(c) Three
(d) Four                         
(e) None of these
9.Four of the following five are alike in a certain way and hence from a group. Which of the folowing does not belong to that group?
(a) Violet-Brown          
(b) Black-Green                        
(c) Orange-White
(d) Yellow-Blue             
(e) Green -Yellow
10. What is the colour of shampoo B?
(a) Blue                         
(b) Black                       
(c) Yellow
(d) Can’t say                 
(e) None of these
Answers:


1.B
2.D
3.E
4.B
5.C
6.A
7.A
8.B
9.E
10.B

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 27 Months
  3. 9 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW