SBI PO 2015: Banking Awareness Quiz

1. Credit risk to the bank is high from which of these cards?  
(A) Debit cards 
(B) Credit cards 
(C) ATM cards 
(D) All the above 
(E) None of these 

2. Depreciation of an asset occurs due to.  
(A) Fire in the unit 
(B) Theft 
(C) Labour Trouble 
(D) Wear and tear 
(E) None of these 
3. Which of the following is NOT a source of funds of a commercial bank?  
(A) Capital 
(B) Borrowings from RBI 
(C) Call money borrowings 
(D) Deposits 
(E) Cash Reserves with RBI 
4. Which one of the following is a Credit Card Association?  
(A) India Card 
(B) Master Card 
(C) SBI Cards 
(D) City Bank Cards 
(E) BOB Card
5. Which one of the following is not an electronic Banking delivery channel?  
(A) Mobile Vans 
(B) Mobile Phone Banking 
(C) Internet Banking 
(D) Tele Banking 
(E) ATM 
6. The Rate at which the domestic currency can be converted into foreign currency and vice-versa is known as the.  
(A) Exchange rate 
(B) MIBOR 
(C) Inter bank Call money rate 
(D) Base rate 
(E) UBOR 
7. Crossing on a cheque can be cancelled by the ________ of the cheque, under his full signature.  
(A) payee 
(B) drawee 
(C) endorser 
(D) holder 
(E) drawer 
8. Bank branches which can undertake foreign exchange business directly are known as in foreign exchange.  
(A) Authorized dealers 
(B) Foreign dealers 
(C) Overseas branches 
(D) Approved dealers 
(E) Exchange branches 
9. Insurance cover for bank deposits in our country is provided by.  
(A) SBI 
(B) Govt. of India 
(C) GIC 
(D) UCI 
(E) DICGC 
10. Loan of very small amounts given to low income groups is called.  
(A) Cash credit 
(B) Micro credit 
(C) Simple overdraft 
(D) No frills loans 
(E) Rural credit 
11. When a banker talks about CDR, what is he talking about?  
(A) Corporate Debt Restructuring 
(B) Corporate Debt Rollover 
(C) Company Debt Rollover 
(D) Corporate Deposit Restructuring 
(E) Company Deposit Restructuring 
12. Expand the term ALM as used in Banking/Finance sector ?  
(A) Asset Liability Management 
(B) Asset Liability Maturity 
(C) Asset Liability Mismatch 
(D) Asset Liability Manpower 
(E) Asset Liability Maintenance 
13. Cash Reserve Ratio (CRR) and Statutory’ Liquidity Ratio (SLR) are terms most closely related to which of the following industries/ markets?  
(A) Capital Market 
(B) Banking industry 
(C) Commodities market 
(D) Money Market 
(E) Mutual fund industry 
14. What is the maximum period for which domestic term deposits are normally accepted by banks in our country?  
(A) 3 years 
(B) 5 years 
(C) 7 years 
(D) 10 years 
(E) 12 years 
15. What does the letter ‘L’ stands for in the term LAF commonly used in financial/economic news?  
(A) Liquidity 
(B) Least 
(C) Liabilities 
(D) Long 
(E) Liquid 

ANSWERS : 
1. (B) 
2. (D) 
3. (A) 
4. (B) 
5. (A) 
6. (A) 
7. (E) 
8. (A) 
9. (E) 
10. (B) 
11. (A) 
12. (A) 
13. (B) 
14. (D) 
15. (A) 

To View Above Quiz in Hindi: Click Here