SBI PO 2015: Current affairs Quiz

1.Prime Minister Narendra Modi recently has launched three ambitious social security schemes, relating to the insurance and pension sector and intended at widening the process of financial inclusion.Which of the following is not among those?
A. Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (accident insurance)
B .Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Yojana  (life insurance)
C. Kisan Jeevan Jyoti Yojana (life insurance)
D. Atal Pension Yojana” (Pension)
E. None of these

2.Which Bank has emerged the only Indian company among the world’s 10 biggest consumer financial services firms, after giants like American Express, Visa and Mastercard?
A. State Bank Of India
B. ICICI Bank
C. HDFC Bank
D. IDBI Bank
E. None of these

3.Name the Malaysian woman who has become the world’s oldest women(and also the oldest living person, presently).
A. Nurul Yeoh
B. Yati Musdi
C. Michele Chia
D. Celine Choo
E. None of these
4.Who has been appointed as the new member in the Central Board of Direct Taxes, the apex policy making body of the Income Tax department?
A. S K Ray
B. P K shah
C. Anil Bansal
D. Suraj Kapoor
5.Which political party has expelled the Anupriya Patel, Member of Parliament from all party posts?
A. Apna Dal
B. Janta Dal
C. AAP
D. Bharatiya Janta Party
E. None of these
6.In which country Modi has inaugurated the first Gandhian studies centre at the Fudan University ?
A. Canada
B. Russia
C. South Africa
D. China
E. None of these
7.Book titled ” Unbelievable – Delhi to Islamabad ” is written by 
A. Prof Bhim Singh
B. Sheela Dixit
C. Amrita Sen
D. Ravi Mehta
E. None of these
8.Which country has successfully test-fired Submarine-Launched Ballistic Missile?
A. Russia
B. USA
C. North Korea
D. Japan
E. None of these
9.Name the Indian player who has bagged a silver in boys shot put with a throw of 17.75m in Asian Youth Athletics.
A. Om Prakash Karhana
B. Ashish Bhalothia
C. Inderjeet Singh
D. Ranvijay Singh
E. None of these
10.Sakshi Malik and Lalita bagged ………… medal in Women’s Freestyle 60kg and 55kg categories, respectively in Asian Wrestling Championship.
A. Gold
B. Silver
C. Bronze
D. No Medal
E. None of these
11.Who has won the 62nd National Film Awards as best actress?
A. Kangana Ranaut
B. Priyanka Chopra
C. Usha Jadhav
D. Baljinder Kaur
E. None of these
12.Who was declared man of the tournament in world cup Cricket 2015?
A. Guptil
B. James Faulkner
C. Mitchell Starc
D. AB de Villiers
E. None of these
13.Lee Kuan Yew was recently in news, he is the founder of modern –
A. Thailand
B. Singapore
C. Malaysia
D. Vietnam
E. None of these
14.The highest individual World Cup score made by
A. Rohit Sharma
B. Chris Gayle
C. Martin Guptill
D. AB de Villiers
E. None of these
15.The first CNG train is launched on –
A. Delhi-Agra Section
B. Rohtak-Chandigarh Section
C. Delhi-Chandigarh Section
D. Rewari-Rohtak Section
E. None of these

Answers:
1.C
2.C
3.B
4.A
5.A
6.D
7.A
8.C
9.B
10.C
11.A
12.C
13.B
14.C
15.D


To view the above post in hindi  Click here.