SBI PO 2015: English Quiz

Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fills the blanks appropriately. Find out the appropriate word in each case. 
One of the most brutal features of gender inequality takes the form of physical violence against women.The (1) of such violence is remarkably high, not in poorer and less developed economies but also in wealthy and modern societies. Indeed the (2) of battering women even in the richest and most developed economies is (3) high. Turing to India, it must be (4) first that the frequency of assaults on women is high in the country. To that (5) general recognition has to be added the special role of violence connected with particular (6) features, such as dowry and economic settlements. Even though the numbers involved with in violent deaths are (7) by the larger numbers that (8) from (9) of healthcare, the crude and brutal nature of this from gender inequality makes it a particularly severe (10) of the deprivation of women.

1.(a) expectations 
(b) counting
(c) incidence 
(d) acceptance 
(e) responses
2.(a) frequency 
(b) occurrence
(c) event 
(d) chance
(e) blocking
3.(a) relatively 
(b) clearly
(c) surely 
(d) undoubtedly
(e) astonishingly
4.(a) accomplished 
(b) acknowledged
(c) cleared 
(d) understand
(e) assured
5.(a) anxiety 
(b) terrible
(c) surprise 
(d) power
(e) form
6.(a) national 
(b) visible
(c) social 
(d) category
(e) personal
7.(a) fewer 
(b) outshine
(c) lean 
(d) dwarfed
(e) horrible
8.(a) perish 
(b) develop
(c) spoil 
(d) incline
(e) direct
9.(a) omission 
(b) attention
(c) care 
(d) effort
(e) neglect

10.(a) remark 
(b) indication
(c) happening 
(d) manifestation
(e) rise
Directions (11-15): Which of the phrase (a), (b), (c), (d) given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct mark (e) i.e. No correction required as the answer.
11. Long ago, there had no such thing as money and people exchanged the things that they wanted.
(a) was no such thing 
(b) have not such things
(c) had been not things like 
(d) was no such things
(e) No correction required.
12. While playing cricket, I sprained my foot.
(a) Since playing 
(b) Despite played
(c) From playing 
(d) When played
(e) No correction required.
13. Mohanlal looking over himself into the mirror of the waiting room at the railway station.
(a) was looked at himself in 
(b) looked into himself from
(c) looked at himself in 
(d) looks at oneself in
(e) No correction required.
14. The chilly wind hits me the over the face and the rain pounded me.
(a) hit me on face 
(b) hit me in the face
(c) has hit me in the face 
(d) hit me into my face
(e) No correction required
15. I shall make you realize your mistake.
(a) make you to realize 
(b) make you in realizing
(c) made you realize 
(d) make you realized
(e) No correction required. 
Answers:
1). (c) 
2). (a)
3). (e) 
4). (b) 
5). (e) 
6). (c) 
7). (a) 
8). (a) 
9). (e) 
10). (d) 
11). (a)
12). (e)
13). (c)
14). (b)
15). (e)


About Course:

This package Includes IBPS RRB Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

IBPS RRB Mains, IBPS CLERK, IBPS PO, LIC ASSISTANT, IBPS SO, IBPS PO Mains, SBI PO, SBI Clerk, Assistant, IBPS RRB PO Prelims, etc. 

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more...

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 8 Months
  2. 3 Months
  3. 1 Month
16999 1416/month
BUY NOW