SBI PO 2015- English Quiz

Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are again printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
Mr. Chamberlain had come to get gift to thirty-five million pounds from South Africa and to win the hearts of Englishmen and Boers. So he gave a ...(1)... shoulder to the Indian deputation. ‘You know’, he said, that the Imperial Government has little control over self-governing colonies. Your grievances seem to be genuine. I shall do what I can, but you must try your ...(2)... to placate the ‘Europeans, if you wish to live in their midst’. The reply cast a chill over the members of the ...(3).… I was also disappointed.

It was an eye opener for us all, and I saw that we should start with our work do novo. I ...(4)... the situation to my colleagues. As a matter of fact there was nothing wrong about Mr. Chamberlain’s reply. It was well that he did not mince ...(5)... He had brought home to us in a rather gentle way the rule of might being ...(6)..., or the law of the sword. But sword we had none. We ...(7)... had the nerve and the muscle even to receive sword-cuts. Mr. Chamberlain had given only a short time to the sub-continent. If Sri Nagar to Cape Comorin is 1,900 miles, Durban to Cape town is not less than 1,100 miles, and Mr. Chamberlain had to cover the long distance at hurricane speed. From Natal he hastened to the Transvaal. I had to prepare the case for the Indians there as well and ...(8)… it to him. But how was I to get to Pretoria? Our people there were not in a position to ...(9)... the necessary legal facilities for my getting to them in time. The war had reduced the Transvaal to a howling wilderness. There were neither provisions nor clothing available. Empty or closed shops were there, waiting to be ...(10)… or opened, but that was a matter of time.
Q 1.[A]Cold
[B]Cool
[C]Hot
[D]Warm
[E]Left
Q 2.[A]Hard
[B]Best
[C]Least
[D]Fate
[E]Hate
Q 3.[A]Reputation
[B]Crowd
[C]Delegate
[D]Leader
[E]Deputation
Q 4.[A]Expressed
[B]Said
[C]Explained
[D]Exclaimed
[E]Denied
Q 5.[A]Lectures
[B]Matter
[C]Topic
[D]Words
[E]Deals
Q 6.[A]Wrong
[B]Right
[C]Rite
[D]Bright
[E]Weak
Q 7.[A]Hardly
[B]Rare
[C]Might
[D]Do
[E]Scarce
Q 8.[A]Through
[B]Permit
[C]Submit
[D]Deposit
[E]Fill
Q 9.[A]Secure
[B]Procure
[C]Pull
[D]Fetch
[E]Buy
Q 10.[A]Replenished
[B]Fed
[C]Booked
[D]Filled
[E]Emptied
Directions (1-5): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.

(A) According to the national Policy of Education, it is 6 percent of the GDP.
(B) India spends a little less than 4 percent, as did countries like South Korea and Japan that achieved high literacy post World War II.
(C) The quality of expenditure is more important than the quantity.
(D) The center spends Rs 1000 per year on a child while in cities like Mumbai; it’s higher than Rs 6300.
(E) Yet independent studies have found that an average four years of schooling generates two years of learning levels across country.
(F) How much government should the government spend on education?
(G) China spends only 2.6 percent.
11.Which one of the following can be the FIRST sentence of the passage in the rearranged sentences?
(A) A                                  
(B) D     
(C) C                                  
(D) F     
(E) G
12.Which one of following can be the SECOND sentence of the passage in rearranged sentences?
(A) A                                  
(B) B     
(C) C                                 
(D) D     
(E) E
13.Which one of the following can be the THIRD sentence of the passage in the rearranged sentences?
(A) A                                 
(2) B     
(C) C                                 
(D) D     
(E) E
14.Which one of the following can be the FOURTH sentence of the passage in the rearranged sentences?
(A) A                                  
(B) B     
(C) C                                  
(D) D     
(E) E
15.Which one of following can be the FIFTH sentence of the passage in the rearranged sentence?
(A) A                                  
(B) B     
(C) C                                  
(D) G     
(E) E
Answers:


1.A
2.B
3.C
4.C
5.D
6.B
7.A
8.C
9.B
10.A
11.E
12.A
13.B
14.D
15.C


About Course:

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

IBPS RRB Mains, IBPS CLERK, IBPS PO, LIC ASSISTANT, IBPS SO, IBPS PO Mains, SBI PO, SBI Clerk, Assistant, IBPS RRB PO Prelims etc. 

Additionally you can crack any private bank job exam with content in this pack.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques and more...

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium

MPN: BA-E-LC-3935

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 6 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
5499 458/month
BUY NOW