SBI PO 2015: Reasoning Quiz

Directions:(1-5)A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement. 

Input:  so fo 19 ot 99 27 ca 45

Step 1:  ca so fo 19 ot 99 27 45
Step 2:  ca 99 so fo 19 ot 27 45
Step 3:  ca 99 fo so 19 ot 27 45
Step 4:  ca 99 fo 45 so 19 ot 27
Step 5:  ca 99 fo 45 ot so 19 27
Step 6:  ca 99 fo 45 ot 27 so 19
Step 6 is the last step of the rearrangement of the above input. As per the rules followed in the following questions the appropriate step for the given input.
1.Input : ma ho fo 18 ag 89 21 47
Which of the following will be step 2?
A) ag 89 ho ma fo 18 21 47 
B) ag 89 ma 18 ho fo 21 47
C) ag 89 ma ho fo 18 21 47  
D) Can not be determined
E)None of these
2.Input: bo al 25 57 67 gr ne 39
 Which of the following will be step 4?
A) al 67 bo 57 gr ne 25 39    
B) al 67 bo 57 gr 39 25 ne
C) al 67 bo 57 gr 25 ne 39    
D) Can not be determined
E)None of these
3.Input: on al 36 28 49 sl ma 59
 which of the following will be last?
A) 6     
B) 7
C) 5      
D) 8
E)None of these
4.Step 3 of an input is : be 69 do 19 27 ti fi 39
 which of the following will be last but one?
A) 6      
B) 7
C) 8
D) 5
E) 4
5. Step 2 of an input is : ea 77 39 47 he go 29 mo
 Which of the following is definitely the input?
A) 47 77 39 ea he go 29 mo   
B) 29 39 77 47 he go ea mo
C) he 29 39 77 47 go ea mo     
D) Cannot be determined
E)None of these
Directions (6-10): In each of the following questions two/three statements are given and these statements are followed by two conclusions numbered (1) and (2). You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts. Give answer:
(1) If only (I) conclusion follows           
(2) If only (II) conclusion follows
(3) If either (I) or (II) follows
(4) If neither (I) nor (II) follows
(5) If both (I) and (II) follow
6.   Statements: Some E are C.
All C are B.

Conclusions: I. All E being B is a possibility.
II. Some B are not E.
7. Statements: No T is a S.
Some S are R.
Conclusions: I. No R is a T.
II. Some R are T.
8.   Statements: All physics are chemistry.
No chemistry is biology.
All biology are maths.
Conclusions: I. No maths is chemistry.
II. All physics being maths is a possibility.
For (9-10): 
Statements: All C are A.
No A is an O. All O are M.
9.Conclusions: I. No M is a C.
  II. All A being M is a possibility.
10.Conclusions: I. No C is an O.
  II. All C being M is a possibility.
Directions (11-15): Given below some words are coded in a certain language. Study these information and answer the following questions
Take fresh vegetables – le ra sa
Fresh and pure water – sa mi nu te
Take sweet water – ra mi fi
Safe and pure – nu te ze
11.In this code language what does ‘mi’ stand for-
A) fresh                
B) and            
C) pure                 
D) water                     
E) cannot be determined
12.Which code must be for ‘pure’?
A) sa                     
B) mi              
C) nu                     
D) te               
E) cannot be determined
13.How we can write ‘take safe water’ in this code language?
A) ra ze mi                        
B) ra zi fi        
C) ze mi la                        
D) ra sa nu                 
E) ra nu te
14. In this language ‘go and take’ may be written as:
A) ne te ra                                    
B) te ra fi       
C) nu mi sa                       
D) nu ki ra                  
E) Both A and D
15.  For which word code ‘te’ is used?
A) nu                                 
B) te               
C) sa                                 
D) ra              
E) cannot be determined

Answers:
1. C
2. C
3. C
4. A
5. D
6.A
7.C
8.B
9.B
10.E
11. D: mi ?water
12. E: and  pure ?nu  fe
13. A: Take (ra) safe (ze) water (mi)
14. E: Go (New code)  and (nu/tc) take (ra)(nu ki ra may be possibilities)
15. E: te and /pure

About Course:

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 6 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
6049 504/month
BUY NOW


To view the above post in hindi Click here.