SBI PO 2015- Reasoning Quiz

Directions:Q(1-5)- A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement. 
Input: song For 19 other 99 27 came 45 
Step 1 : came song For 19 other 99 27 45 
Step 2 : came 99 song For 19 other 27 45 
Step 3 : came 99 For song 19 other 27 45 
Step 4 : came 99 For 45 song 19 other 27 
Step 5 : came 99 For 45 other song 19 27 
Step 6 : came 99 For 45 other 27 song 19 
Step 6 is the last step of the rearrangement of the above input. As per the rules followed in the following questions the appropriate step for the given input.
1.Input : mathematics hours for 18 against 89 21 47 
Which of the following will be step 2?
A.) against 89 hours mathematics for 18 21 47
B.) against 89 mathematics 18 hours for 21 47
C.) against 89 mathematics hours for 18 21 47
D.) Can not be determined
E) None of these
2.Input: Banks after 25 57 67 greate network 39 
Which of the following will be step 4?
A.) after67 Banks 57 greate network 25 39
B.) after67 Banks 57 greate 39 25 network
C.) after67 Banks 57 greate 25 network 39
D.) Can not be determined
E) None of these
3.Input: one after36 28 49 sleep maths 59 
which of the following will be last?
A.) 6
B.) 7
C.) 5
D.) 8
E) None of these
4.Step 3 of an input is : being 69 doing 19 27 tiger fight 39 
which of the following will be last but one?
A.) 6
B.) 7
C.) 8
D.) 5
E) None of these
5.Step 2 of an input is : elephant 77 39 47 Hate gold 29 more 
Which of the following is definitely the input?
A.) 47 77 39 elephant Hate gold 29 more
B.) 29 39 77 47 Hate gold elephant more
C.) Hate 29 39 77 47 gold elephant more
D.) Cannot be determined
E) None of these
Directions (Q.6-12): Study the following information carefully to answer following questions carefully.
Five friends name – Ajay, Raju, Shivam, Mannu and Nakul have different professions-Actor, Engineer, Doctor, Bank Manager and Lawyer. Each one wears different colours of ties-Yellow, Black, Grey, Green 
and orange though not respectively Shivam is a lawyer but doesn’t wear Black or Orange colored tie. Person wearing green colored tie is neither an Actor nor a Doctor. Ajay and Nakul are not Bank manager and they do not wear Yellow colored tie. Grey colored tie is worn by Mannu, who is neither an Engineer nor a Bank Manager. Bank Manager wears Green colored tie.
Q.6. If the black tie wearer is an engineer, then which of the following is definitely true?
A) Orange tie wearer is an actor
B) Nakul is not an Engineer
C) Ajay wears orange colored tie
D) Mannu is a Doctor
E) None of these
Q.7. Which of the following may be definitely false?
A) Nakul-Engineer-Orange tie
B) Ajay-Actor-Black tie
C) Mannu-Doctor-Grey tie
D) Ajay-Engineer-Green tie
E) None of these
Q.8. Who is Bank Manager?
A) Ajay
B) Raju
C) Mannu
D) Can’t be determined
E) None of these
Q.9. Which of the following statement is definitely true?
A) Mannu-Actor-Grey
B) Ajay-Engineer-Black
C) Nakul-doctor-orange
D) Raju-Engineer-Green
E) None of these
Q.10. Which colored tie does Shivam wear?
A) yellow
B) Green
C) Yellow or Green
D) Black
E) None of these
Q.11. Which colored tie does Raju wear?
A) Yellow
B) Black
C) Grey
D) Green
E) Orange


Q.12. Who is Lawyer?
A) Mannu
B) Nakul
C) Ajay
D) Can’t be determined
E) None of these
Directions(Q.12-15): In the following questions, the symbols @, #, %, $ and * are used with the following meaning as illustrated below.
‘A @ B’ means ‘A Is not smaller than B’
‘A # B’ means ‘A is neither smaller than nor equal to B’
‘A % B’ means ‘A is neither smaller than nor greater than B’
‘A $ B’ means ‘A is not greater than B’
‘A * B’ means ‘A is neither greater than nor equal to B’
Give answer A) : If only conclusion 1 is true
Give answer B) : If only conclusion 2 is true
Give answer C) : If either conclusion 1 or 2 is true
Give answer D) : If neither conclusion 1 nor 2 is true
Give answer E) : If both conclusions 1 and 2 are true
13) Statements : T @ V, V # M, M % F
Conclusions :  1) T # M,
2) T @ F
14) Statements : L $ N, N * F, R % L
Conclusions : 1) F # R, 
2) R $ N
15) Statements :  H # I, I @ J, J $ P
Conclusions : 1) H # J 
2) H # P

Answers:

About Course:

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 6 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
5499 458/month
BUY NOW

1. (C)
2. (C)
3. (C)
4. (A)
5. (D)
6. (E)
7. (D)
8. (B)
9. (E)
10. (A)
11. (D)
12. (E)
13. (A)
14. (E)
15. (A)

To view the above quiz in hindi Click Here