SBI PO: Computer Quiz

Q1. Mostly which of the following device is used to carry user files?
A. Floppy Disk                            
B. Hard Disk
C. RAM                                          
D. CDROM

Q2. Which device is used to backup the data?
A. Floppy Disk                            
B. Tape
C. Network Drive.                      
D. All of the above

Q3. In order to play and hear sound on a computer, one needs:
A. a sound card and speakers      
B. a microphone
C. all of them required                
D. none of them required

Q4. Which of the following are the cheapest memory devices in terms of Cost/Bit?
A. Semiconductor memories        
B. Magnetic Disks
C. Compact Disks                        
D. Magnetic Tapes

Q5. Which of the following are the best units of data on an external storage device?
A. Bits                                        
B. Bytes
C. Hertz                                      
D. Clock cycles

Q6. Which of the following have the fastest access time?
A. Semiconductor Memories      
B. Magnetic Disks
C. Magnetic Tapes                      
D. Compact Disks

Q7. Which of the following is a read only memory storage device?
A. Floppy Disk                          
B. CDROM
C. Hard Disk                                
D. None of these

Q8. Which of the following is a programming language?
A. Lotus                                      
B. Pascal
C. MS-Excel                                
D. Netscape

Q9. What is a compiler?
A. A compiler does a conversion line by line as the program is run
B. A compiler converts the whole of a higher level program code into machine code in one step
C. A compiler is a general purpose language providing very efficient execution
D. None of the above

Q10. What is an interpreter?
A. An interpreter does the conversion line by line as the program is run
B. An interpreter is the representation of the system being designed
C. An interpreter is a general purpose language providing very efficient execution
D. None of the above

Q11. When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into the corresponding bits?
A. ANSI                                      
B. ASCII
C. EBCDIC                                
D. ISO

Q12. A Pixel is ………
A. A computer program that draws picture
B. A picture stored in secondary memory
C. The smallest resolvable part of a picture
D. None of these

Q13. Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment?
A. Keyboard                                
B. Mouse
C. Joystick                                    
D. Track ball

Q14. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?
A. 2                                            
B. 10
C. 16                                            
D. 32

Q15. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?
A. Binary                                    
B. Decimal
C. Hexadecimal                        
D. Octal

Q16. Which of the following is not an output device?
A. Scanner                                  
B. Printer
C. Flat Screen                            
D. Touch Screen

Q17. Which of the following devices have a limitation that we can only store information to it but cannot erase or modify it?
A. Floppy Disk                            
B. Hard Disk
C. Tape Drive                              
D. CDROM

Q18. Which technology is used in Compact disks?
A. Mechanical                            
B. Electrical
C. Electro Magnetic                  
D. Laser

Q19. Which of the following storage devices can store maximum amount of data?
A. Floppy Disk                            
B. Hard Disk
C. Compact Disk                        
D. Magneto Optic Disk

Q20. Which of the following is the largest manufacturer of Hard Disk Drives?
A. IBM                                        
B. Seagate
C. Microsoft                            
D. 3M

Q21. The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as
A. Hardware                                
B. Software
C. Firmware                                
D. ROM ware

Q22. Memory unit is one part of
A. Input device                            
B. Control unit
C. Output device                          
D. Central Processing Unit

Q23.Who built the first Mechanical Calculator
A. Joseph Marie Jacquard            
B. John Mauchly
C. Blaise Pascal                          
D. Howard Aiken

Q24. The earliest calculating devices are
A. Abacus                                    
B. Clock
C. Difference Engine                
D. None of these

ANSWERS:
1. A      13. B
2. D      14. A
3. A      15. A
4. C      16. A
5. B      17. D
6. A      18. D
7. B      19. B
8. B      20. B
9. B      21. C
10. A      22. D
11. B      23. C
12. C      24. A