SBI PO: Sentence Re-arrangement

In questions below, each passage consist of six sentences. The first and sixth sentence are given in the beginning. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labelled as P, Q, R and S. Find out the proper order for the four sentences.

 
1. S1: The future beckons to us.
P : In fact we have hard work ahead.
Q : Where do we go and what shall be our endeavour?
R : We shall also have to fight and end poverty, ignorance and disease.
S : It will be to bring freedom and opportunity to the common man.
S6: There is no resting for any one of us till we redeem our pledge in full.

The Proper sequence should be:
A. PSRQ
B. QPSR
C. QSRP
D. SRPQ

2. S1: Most of the universities in the country are now facing financial crisis.
P : Cost benefit yardstick thus should not be applied in the case of universities.
Q : The current state of affairs cannot be allowed to continue for long.
R : Universities cannot be equated with commercial enterprises.
S : Proper development of universities and colleges must be ensured.
S6: The Government should realise this before it is too late.

The Proper sequence should be:
A. QRPS
B. QSPR
C. QRSP
D. QPRS

3. S1: While talking to a group, one should feel self-confident and courageous.
P : Nor is it a gift bestowed by providence on only a few.
Q : One should also learn how to think calmly and clearly.
R : It is like the ability to play golf.
S : It is not as difficult as most men imagine.
S6: Any man can develop his capacity if he has the desire to do so.

The Proper sequence should be:
A. SQPR
B. QSPR
C. QRSP
D. RSQP

4. S1: A ceiling on urban property.
P : No mill-owner could own factories or mills or plants.
Q : And mass circulation papers
R : Would mean that
S : No press magnate could own printing presses.
S6: since their value would exceed the ceiling fixed by the government.

The Proper sequence should be:
A. QSRP
B. RPSQ
C. SRPQ
D. QPSR

5. S1: The art of growing old is one which the passage of time has forced upon my attention.
P : One of these is undue absorption in the past.
Q : One’s thought must be directed to the future and to things about which there is something to be done.
R : Psychologically, there are two dangers to be guarded against in old age.
S : It does not do to live in memories, in regrets for the good old days, or in sadness about friend who are dead.
S6: This is not always easy one’s own past is gradually increasing weight.

The Proper sequence should be:
A. QSRP
B. RPQS
C. RPSQ
D. QPRS

6. S1: I keep on flapping my big ears all day.
P : They also fear that I will flip them all away.
Q : But children wonder why I flap them so.
R : I flap them so to make sure they are safely there on either side of my head.
S : But I know what I am doing.
S6: Am I not a smart, intelligent elephant?

The Proper sequence should be:
A. SRQP
B. QPSR
C. QPRS
D. PSRQ

7. S1: Once King Shantnu met a young and beautiful fisher girl.
P : He went to the fisherman and asked him for her asked him for her hand in marriage.
Q : The King was extremely sad and returned to his palace.
R : He fell in love with the fisher girl.
S : The fisherman agreed to it condition that the son of his daughter should be heir to the throne of Hastinapur.
S6: Devavrata, the King’s son, asked him the reason of his sadness.

The Proper sequence should be:
A. PQRS
B. RPSQ
C. QSPR
D. PSQR

8. S1: Religion is not a matter of mere dogmatic conformity.
P : It is not merely going through the ritual prescribed to us.
Q : It is not a question of ceremonial piety.
R : Unless that kind of transformation occurs, you are not an authentically religious man.
S : It is the remarking of your own self, the transformation of your nature.
S6: A man of that character is free from fear, free from hatred.

The Proper sequence should be:
A. SPRQ
B. QPSR
C. PSRQ
D. SPQR

9. S1: We speak today of self-determination in politics.
P : So long as one is conscious of a restraint, it is possible to resist it or to near it as a necessary evil and to keep free in spirit.
Q : Slavery begins when one ceases to feel that restraint and it depends on if the evil is accepted as good.
R : There is, however, a subtler domination exercised in the sphere of ideas by one culture to another.
S : Political subjection primarily means restraint on the outer life of people.
S6: Cultural subjection is ordinarily of an unconscious character and it implies slavery from the very start.

The Proper sequence should be:
A. SPRQ
B. RSQP
C. SPQR
D. RSPQ

10. S1: Once upon a time an ant lived on the bank of river.
P : The dove saw the ant struggling in water in a helpless condition.
Q : All its efforts to come up is failed.
R : One day it suddenly slipped in to water.
S : A dove lived in the tree on the bank not far from the spot.
S6: She was touched.

The Proper sequence should be:
A. RQSP
B. QRPS
C. SRPQ
D. PQRS

11. S1: The December dance and music season in Madras is like the annual tropical cyclone.
P : A few among the new aspirants dazzle with  the colour of youth, like fresh saplings.
Q : It rains an abundance of music for over a fortnight.
R : Thick clouds expectation charge the atmosphere with voluminous advertisements.
S : At the end of it one is left with the feeling that the music of only those artists seasoned by careful nurturing, stands tall like well-routed trees.
S6: Many a hastily planed shrub gets washed away in the storm.

The Proper sequence should be:
A. RQPS
B. QRPS
C. RQSP
D. QRSP

12. S1: There is a touching story of Professor Hardy visiting Ramanujan as he lay desperately ill in hospital at Putney.
P : ‘No Hardy, that is not a dull number in the very least.
Q : Hardy, who was a very shy man, could not find the words for his distress.
R : It was 1729.
S : The best he could do, as he got to the beside was “I say Ramanujan, I thought the number of taxi I came down in was a very dull number”
S6: It is the lowest number that can be expressed in two different ways as the sum of two cubes.

The Proper sequence should be:
A. PRSQ
B. QSRP
C. QSPR
D. SQRP

13. S1: Politeness is not a quality possessed by only one nation or race.
P : One may observe that a man of one nation will remove his hat or fold his hands by way of greetings when he meets someone he knows.
Q : A man of another country will not to do so.
R : It is a quality to be found among all peoples and nations in every corner of the earth.
S : Obviously, each person follows the custom of his particular country.
S6: In any case, we should not mock at others habits.

The Proper sequence should be:
A. RPQS
B. RPSQ
C. PRQS
D. QPRS

14. S1: Throughout history man has used energy from the sun.
P : Today, when we burn wood or use electric current we are drawing an energy.
Q : However we now have a new supply of energy.
R : All our ordinary life depends on sun.
S : This has come from the sun.
S6: This energy comes from inside atoms.

The Proper sequence should be:
A. SQPR
B. RQPS
C. QSRP
D. PSRQ

15. S1: This weather-vane often tops a church spire, tower or high building.
P : They are only wind-vanes.
Q : Neither alone can tell us what the weather will be.
R : They are designed to point to direction from which the wind is coming.
S : Just as the barometer only tells us the pressure of air, the weather-vane tells us the direction of wind.
S6: The weather-vane can, however give us some indication of other.

The Proper sequence should be:
A. PQRS
B. PSRQ
C. PRSQ
D. SRQP

ANSWERS:

1. C
2. A
3. B
4. B
5. C
6. B
7. B
8. B
9. C
10. A
11. B
12. B
13. B
14. D
15. D