Current Affairs for Indian Bank PGDBF 2017


Q1. Sunderlal Patwa, who passed away recently, was the former Chief Minister of which state?
Answer: Madhya Pradesh

Q2. Government of India has launched Swachh Swasth Sarvatra initiative, aiming at strengthening health centres in open defecation-free blocks. Who is the present union Health and Family Welfare Minister?
Answer: Jagat Prakash Nadda

Q3. Who has been replaced Najeeb Jung as the next Delhi Lt Governor?
Answer: Anil Baijal

Q4. Which bank has launched Qualified institutional placement (QIP) to raise Rs 599.88 crore recently?
Answer: Lakshmi Vilas Bank

Q5. Which two States of India has signed an agreement to assist it compile a centralised database of its population to ensure efficient and effective implementation of welfare programmes?
Answer: Haryana and Andhra Pradesh

Q6. The government has launched a host of online initiatives including a mobile App ____________ and an ‘Online Consumer Mediation Centre (OCMC)’ to provide speedy redressal of consumer grievances. 
Answer: Smart Consumer

Q7. Name the player, who has honored with No. 1 spot after experiencing a sensational run in 2016 across all the formats of the game by Lord’s Cricket Ground?
Answer: Virat Kohli

Q8. The Department of Consumer Affairs, Ministry of Consumer Affairs Food and Public Distribution has been celebrated the National Consumer Day this year (2016) with the theme _______________ on 24th December, 2016 at Vigyan Bhavan, New Delhi.
Answer: Alternate Consumer Disputes Redressal

Q9. Kuchipudi found a place in the Guinness World Records when a record 6,117 dancers came together to present a show. Kuchipudi is the classical dance of which state?
Answer: Andhra Pradesh

Q10. Name the Prime Minister of France, who has resigned from Prime minister shaft and to declare himself a candidate for the presidency? 
Answer: Manuel Valls

Q11. Which private sector banks has introduced a full-fledged NRI-focused mobile banking application called SIB Mirror+ across major mobile platforms.
Answer: South Indian Bank

Q12. Ana Ivanovic, the former world No.1 and 2008 French Open champion, has been retired from tennis recently. She is belongs to which country? 
Answer: Serbia

Q13. Name the Indian State, which has decided to set up pilot corridor for an innovative concept of ‘Caterpillar Train’?
Answer: Haryana

Q14. Eminent Rajasthani writer _____________ has been chosen for the 26th Bihari Puraskar, 2016 by the K K Birla Foundation.
Answer: Satya Narayan

Q15. Name the North-eastern state, which will host the 2022 National Games coinciding with its 50 years of statehood.
Answer: Meghalaya

Current Affairs for IPPB mains 2017


Q1. India has tested its ___________ intercontinental ballistic missile (ICBM) in its final operational configuration from Wheeler Island off Odisha , paving the way for its eventual induction into the Strategic Forces Command (SFC) after user-trials.
Answer: Agni-V

Q2. Which state has launched 25 bio-diesel buses recently?
Answer: Karnataka


Q3. How much amount the central government has released for the multipurpose  Polavaram irrigation project in Andhra Pradesh?
Answer: Rs.1,982 crore


Q4. Name the city, which is the first to organised Digi Dhan Mela to promote cashless transactions?
Answer: Gurugram, Haryana


Q5. Name the person, who has resigned from the Rajya Sabha citing health issues recently?
Answer: Mithun Chakraborty


Q6. Which bank, with UIDAI and NPCI, has announced the nationwide launch of its Aadhaar Pay, the country’s first Aadhaar-linked cashless merchant solution recently?
Answer: IDFC Bank


Q7. Name the tennis player, who has clinched the ITF Hong Kong F4 Futures in 2016?
Answer: Yuki Bhambri


Q8. Which country has passed a new law to levy environment tax on polluters, especially on heavy industries?
Answer: China


Q9. Actor Salman Khan on Twitter has announced the launch of his app, ___________ on his 51st birthday (27th December 2016). 
Answer: BeingInTouch


Q10. Former __________ prime minister Ratnasiri Wickremanayake has passed away at the age of 83.
Answer: Sri Lanka


Q11. The Centre has approved investments of Rs 266 cr in Delhi under the 2016-17 action plan in AMRUT scheme which is associated with-
Answer: Urban transformation


Q12. Name the State, which has launched Nagar Uday Abhiyan Scheme, recently?
Answer: Madhya Pradesh


Q13. Indian Army has inked an agreement with ______________ to set up a research and development (R&D) cell at the IIT campus to identify problems and possible solutions for the Indian Army. 
Answer: IIT-Gandhinagar


Q14. India has signed an agreement with Bhutan for assistance in green and sustainable construction of infrastructure in the Himalayan kingdom. What is capital of Bhutan?
Answer: Thimphu


Q15. Social networking giant Facebook has received 6,324 requests from Indian government agencies for 8,290 users/accounts in the first half of 2016, this is the second highest after___________  
Answer: USA

Share your RRB INTERVIEW Experience @ Contact@bankersadda.com

Current Affairs for IPPB mains 2017


Q1. Name the village, which has been adopted by SBI for driving the Aadhaar-based merchant payment initiative, recently?
Answer: Shirki village, Maharastra 

Q2. Chief Minister Akhilesh Yadav has inaugurated power projects worth over Rs52,000 crore across in the state. Akhilesh Yadav is the present Chief Minister of which of the following state?
Answer: Uttar Pradesh


Q3. How many companies get approved by the IRDA for the R3 application to open shops in India, recently?
Answer: Five


Q4. Name the player, who has ended the year on a high by bagging the National title in 6-red snooker, the shorter format of the game?
Answer: Pankaj Advani


Q5. Name the co-artist, who was in the team that sketched the national emblem ‘Lion Capital of Ashoka’ and decorated the pages of the Constitution’s manuscript, died at the age of 89 in Indore recently?
Answer: Dinanath Bhargava


Q6. In a relief to farmers hit by demonetisation, the Reserve Bank of India (RBI) has given an additional how many days to repay their crop loans due in November-December, 2016 and prompt repayment would be eligible for the extra 3% interest subsidy?
Answer: 60 Days


Q7. Which state has named the Mega Lift Irrigation Scheme worth Rs.7,600 crore, after the noted freedom fighter and social reformer Parbati Giri as a mark of respect for her immense contribution to the freedom movement and service to the poor and needy?
Answer: Odisha


Q8. Name the scheme, which has been launched by Karnataka Vikas Grameen Bank for employing women in villages to promote and improve the cashless transactions in rural areas?
Answer: Bank Sakhi Scheme


Q9. Which state govt has accepted Nabard funding for 23 irrigation projects in the form of long-term loan which will bring in Rs 7,242.74 cr to the state?
Answer: Maharashtra


Q10. Who has been appointed as the first ever female director of Vatican Museums?
Answer: Dr Barbara Jatta


Q11. Mobile payment and e-commerce platform ____________ has announced a 100-member ‘merchant helpdesk’ and announcing that it will invest Rs 50 crore towards educating merchants on digital payments across the country.
Answer: Paytm


Q12. Name the actor, who has received an honorary doctorate from Maulana Azad National Urdu University (MANUU) in Hyderabad for his extraordinary contribution in promotion of the Urdu language and culture through his films?
Answer: Shahrukh Khan


Q13. Who has been appointed by the Government of India as the deputy governor of the Reserve Bank of India (RBI) recently?
Answer: Viral Acharya


Q14. Pune based public sector lender Bank of Maharashtra, has helped to make the village of Malangaon, in Sangli district, Maharashtra, a completely cashless village. Who is the present Managing Director (MD) & Chief Executive Officer (CEO) of Bank of Maharashtra?
Answer: Ravindra Prabhakar Marathe


Q15. PM Narendra Modi has laid the foundation stone of Char Dham highway development project. Char Dham Yatra is an annual pilgrimage to the shrines of Kedarnath, Badrinath, Gangotri, and Yamunotri in which state?
Answer: Uttarakhand

Share your RRB INTERVIEW Experience @ Contact@bankersadda.com


Current Affairs for IPPB mains 2017


Q1. The Government of India approved cadre review and formation of the IEDS in the Office of the Development Commissioner, Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises. IEDS stands for?
Answer: Indian Enterprise Development Service

Q2. Which country has nationalized the largest private bank of the country “PrivatBank” recently?
Answer: Ukraine


Q3. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed the penalty on how many foreign banks for violating FEMA rules, recently?
Answer: Five


Q4. Delhi Lieutenant Governor __________ has submitted his resignation to the Government of India.
Answer: Najeeb Jung


Q5. Name the nuclear-capable subsonic cruise missile, which has launched by India fired from the Integrated Test Range at Chandipur, Odisha.
Answer: Nirbhay


Q6. Which country will host the fifth edition of the Global Conference on Cyber Space (GCSS) in 2017 in which over 100 countries are expected to participate?
Answer: India


Q7. Government has launched ———- for Consumers and Digi-Dhan Vyapar Yojana for Merchants to promote digital transaction.
Answer: Lucky Grahak Yojana


Q8. Which state has rolled out ‘Atal-Amrit Abhiyan’ health insurance scheme which will provide coverage against several critical illnesses?
Answer: Assam


Q9. The foundation stone for India’s first second generation ethanol bio-refinery to be set up by Hindustan Petroleum Corporation (HPCL) in which city?
Answer: Bathinda, Punjab


Q10. Name the British Pop superstar, who had passed away at the age of 53 from suspected heart failure recently?
Answer: George Michael


Q11. Which country has signed into law the USD 618 billion defence budget for 2017, which enhances security cooperation with India and conditions nearly half of the funding to Pakistan on a certification that it is taking demonstrable steps against the Haqqani Network?
Answer: USA


Q12. Good Governance Day is being observed 25th December every year to mark the birthday of former Prime Minister _________ who has turned 92 on 25th December 2016.
Answer: Atal Bihari Vajpayee


Q13. Which country has unveiled a towering Christmas tree, claiming to have surpassed the world record for the tallest artificial Christmas tree? 
Answer: Sri Lanka


Q14. DRDO has successfully flight tested the Smart Anti-Airfield Weapon (SAAW) at the Integrated Test Range at Chandipur off Odisha coast. DRDO stands for?
Answer: Defence Research and Development Organisation


Q15. Name the company. which in collaboration with Ministry of Consumer Affairs has announced a nationwide ‘Digitally Safe Consumer campaign, as part of a larger effort to help better protect consumer interest online recently? 
Answer: Google India

Current Affairs for RBI assistant Mains Exam 2017


Q1. India and Kyrgyzstan has signed 6 agreements/Memorandums of Understanding (MoUs) to boost bilateral cooperation recently. Who is the present president of Kyrgyzstan?
Answer: Almazbek Atambaye

Q2. The world’s first cloned goat bearing superfine Cashmere wool was born in which country recently?
Answer: China


Q3. The taxi-hailing service Uber has announced a partnership with which phone maker that will help customers book a cab without downloading the application?
Answer: Micromax


Q4. In which place the 12-foot-tall stone statue of renowned Tamil poet and philosopher-saint Thiruvalluvar was inaugurated at Mela Bhawan? 
Answer: Haridwar, Uttarakhand


Q5. Name the country, Which has signed a civil nuclear cooperation agreement with India, Recently?
Answer: Vietnam


Q6. Which country has successfully launched a 26-metre-long rocket named Epsilon-2?
Answer: Japan


Q7. Which country has inked an agreement with the New development bank (NDB) set up by the BRICS approving a 525 million yuan loan for a solar power project in the country?
Answer: China


Q8. Iran’s President ___________ unveiled a landmark Bill of rights guaranteeing freedom of speech, protest, fair trials and privacy.
Answer: Hassan Rouhani


Q9. As per the report published in Forbes magazine, India has overtaken the United Kingdom in terms of the size of the economy, first time in 150 years. India has now become the ________ largest country in terms of the size of the economy.
Answer: Fifth


Q10. Who has won the 2016 IBSF World Billiards?
Answer: Peter Gilchrist


Q11. Name the country, which has won the the FIFA Team of the year 2016 title?
Answer: Argentina


Q12. Name the player, who has been awarded the best footballer of the year by All India Football Federation (AIFF)?
Answer: Jeje Lalpekhlua


Q13. Which country has announced to hold its first ever joint military exercise to begin a new level of bilateral military engagement with China recently? 
Answer: Nepal


Q14. Eminent modern Bengali poet ___________ has been chosen for the prestigious Jnanpith Award for 2016, the literary organisation has announced. 
Answer: Shankha Ghosh


Q15. Odisha Chief Minister _____________ has launched “Biju Sishu Surakshya Yojana” for care and protection of HIV-positive orphan children in the state. 
Answer: Naveen Patnaik

Current Affairs for RBI assistant Mains Exam 2017


Q1. The International Boxing Association or AIBA has unanimously voted to induct the Boxing Federation of India (BFI) as one of its permanent members. Where is the headquarter of AIBA?
Answer: Lausanne, Switzerland

Q2. Minister of State for Development of North Eastern Region Dr Jitendra Singh has announced to provide 207 crore rupees for protection and development of the world heritage island Majuli located along river Brahmaputra in ……?
Answer: Assam


Q3. Name the country, which has comissions it’s first 7-tonne civil helicopter recently?
Answer: China


Q4. A free instant messaging service for work and business environments, Flock has launched world’s first chat operating system”FlockOS”. Who is the present Chief Executive Officer (CEO) of Flock?
Answer: Bhavin Turakhia


Q5. In city the 09th World Confluence of Humanity, Power and Spirituality has been held? 
Answer: New Delhi


Q6. Which state has announced Aerospace and Defence Policy-2016 to attract investment into fields of aerospace and defence design, development and manufacturing in the state recently?
Answer: Gujarat


Q7. Name the player, who capped off a sensational year by being adjudged the ICC Cricketer of the Year to win the prestigious Sir Garfield Sobers Trophy? 
Answer: R Ashwin, India


Q8. Who has been appointed as the new Chief Secretary in Tamil Nadu recently?
Answer: Girija Vaidyanathan


Q9. Finance Ministry has asked Public Sector Banks to restrict fees on payments through Immediate Payment Service (IMPS) and Unified Payments Interface (UPI) to the extent that is applicable for NEFT fund transfer of over 1,000 rupees. NEFT stands for?
Answer: National Electronic Funds Transfer


Q10. In city, ride-hailing service Uber Technologies launched its first fleet of electric cars? 
Answer: Madrid, Spain


Q11. Which country has been opened the world’s first solar road made with 30,000 square feet of solar panels?
Answer: France


Q12. Name the actor, who has become the highest advance taxpaying in 2016 (till December 15, 2016)?
Answer: Hrithik Roshan


Q13. Which country has launched atmospheric CO2-monitoring TanSat satellite, in an effort to curb and monitor greenhouse gas emissions? 
Answer: China


Q14. Which Indian city has emerged as the country’s most well-read city in the fourth consecutive year with Bengaluru and Mumbai taking the second and third spot, according to Annual Reading Trends Report 2016 by Amazon?  
Answer: New Delhi


Q15. Name the bollywood actor/actress, who has been ranked No. 1 on the fifth Forbes India Celebrity 100 List? 
Answer: Salman Khan

Current Affairs for RBI assistant Mains Exam 2017


Q1. Name the state, which has imposed the 10 year maximum jail term against bootleggers, tipplers and unscrupulous officials who help criminals escape raids on liquor dens in the dry state?
Answer: Gujarat

Q2. Name the country, which has successfully test-fired an enhanced version of an indigenously-designed cruise missile that can hit targets at 700km with all kinds of warheads, recently?
Answer: Pakistan


Q3. Which city will be the first residential transgender school in the country?
Answer: Kochi


Q4. Name the countries, which have signed the aggrement for avoidance of double taxation?
Answer: India-Tajikistan


Q5. Which organisation has paused the Indus water treaty between india and pakistan?
Answer: World Bank


Q6. Which bank has tied-up with grocery delivery startup Grofers to deliver up to Rs2,000 cash to customers when they order grocery worth minimum Rs1,000 online recently?
Answer: Yes Bank


Q7. India has signed a Grant Agreement of how much amount with International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) for Additional Financing for Financing Energy Efficiency at MSMEs Project- Programmatic Framework for Energy Efficiency?
Answer: USD 05.19 million


Q8. Prime Minister Narendra Modi has been ranked among the top 10 most powerful people in the world by Forbes. Mr Modi ranks 09th on the list of 74 topped by Russian President ______________ for a fourth straight year.
Answer: Vladimir Putin


Q9. Which country will contribute $500,000 to the UN Central Emergency Response Fund (CERF) for the year 2016-17?
Answer: India


Q10. The Asian Development Bank (ADB) has trimmed its 2016 growth estimate for India to how much percent from 7.4 percent due to weak investment, agricultural slowdown and the government’s recent demonetization recently? 
Answer: 7.0 per cent


Q11. Name the Gujarat-born activist, who led a campaign against low pay for women workers at a UK factory in the 1970s has made it the BBC’s most influential women of the past 70 years list released.
Answer: Jayaben Desai


Q12. Name the economist, who won a Nobel Prize for using game theory to explain nuclear strategy had passed away recently?
Answer: Thomas Schelling


Q13. Sahaj International School in _________ will be the first residential transgender school in the country.
Answer: Kochi, Kerala


Q14. Name the website, which has launched by Railway Minister Suresh Prabhakar Prabhu  to develop the Indian Railways in terms of service in travelling and freight across the country? 
Answer: www.nationalrailplan.in


Q15. Name  the 18th State, which has joined UDAY scheme?
Answer: Madhya Pradesh

Current Affairs for RBI assistant Mains Exam 2017


Q1. Name the actor, who has acted in Bewitched and Titanic movies is died at the age of 89?
Answer: Bernard Fox 

Q2. Name the place, where is the 5th Edition of India-Arab partnership conference held in 2016?
Answer: Oman


Q3. Who has been appointed as the New Indian Institute of Corporate Affairs (IICA) Director General?
Answer: Sunil Arora


Q4. Name the state,  which has record 5% more growth then all over India?
Answer: Andhra Pradesh


Q5. Smriti Mandhana is associated to which sport?
Answer: Cricket


Q6. In which city the five-day India-Nepal Folk Crafts Festival (INCF-2016) has begun? 
Answer: Kathmandu, Nepal


Q7. Who has been appointed as the new Chief Justice of India after President Pranab Mukherjee’s approval?
Answer: Justice J S Khehar


Q8. NTPC Ltd and National Aluminium Company (Nalco) have jointly agreed to set up a coal-based power project, having a production capacity of 2,400 Mw, in which state?
Answer: Odisha


Q9. Who has became the second Indian player to score a triple century in Tests against England held in MA Chidambaram Stadium, Chennai?
Answer: Karun Nair


Q10. Banks in the country have added 46.65 lakh new accounts under the PMJDY during the five weeks after the demonetisation of Rs500 and Rs1,000 currency notes. PMJDY stands for? 
Answer: Pradhan Mantri Jan Dhan Yojna


Q11. Which country has recently signed an Open Skies Agreement with six countries at the International Civil Aviation Negotiations (ICAN), 2016 which were held in Nassau, Bahamas from December 5-9, 2016?
Answer: India


Q12. India has ranked ____________ in the Global Wind Power Installed Capacity index after China, USA and Germany with cumulative installed wind power generation capacity of 28,279 MW in 2016.
Answer: Fourth


Q13. The Ministry of Health and Family Welfare has won gold in the Web Ratna category in the Digital India awards 2016. Who is the present Health and Family Welfare Minister?
Answer: Jagat Prakash Nadda


Q14. Chhattisgarh Chief Minister Raman Singh has launched India’s first cashless bazaar in ___________ This ‘Smart’ bazaar consist of nearly Over 900 shops which are providing the facilities of cashless payments using POS, UPI and other digital systems to its customers. 
Answer: Raipur


Q15. India has received the maximum FDI inflows from Singapore in 2015-16 followed by Mauritius, the US, the Netherlands and Japan. FDI stands for?
Answer: Foreign Direct Investment

Current Affairs for RBI assistant Mains Exam 2017


Q1. Who has been newly appointed deputy Secretary ­General UN?
Answer: Amina Mohammed 

Q2. Who has won the ‘Global Agriculture Leadership Award 2016’?
Answer: Ratan Tata


Q3. Name the 14 Day exercise, which is held between Indian Army & the Maldives National Defence Force conducted on a yearly basis?
Answer: EKUVERIN


Q4. Vijay Diwas observed on which date of every year?
Answer: 16th December


Q5. Name the country, which has topped the 2016 Asia’s Innovation chart Index?
Answer: India


Q6. Name the State, which has launched ‘Whistle Now’ app to fight against corruption? 
Answer: Kerala


Q7. Who has been crowned as the Miss World 2016 at an event held in Maryland, USA?
Answer: Stephanie Del Valle


Q8. Name the private sector bank, which has partnered with Ola, one of the popular mobile apps for transportation, to provide cash-on-demand at customer’s doorstep.
Answer: Yes Bank 


Q9. BJP led Assam government has roped in Bollywood actress ______________ as the brand ambassador of state tourism. 
Answer: Priyanka Chopra


Q10. To conform with the concept of Skill India Campaign, and make India the Skill Capital of the World, Prime Minister Narendra Modi laid down the foundation stone of the first ever “Indian Institute of Skills” at ————-.
Answer: Kanpur, Uttar Pradesh


Q11. Who has won the BBC Sports Personality of the Year award 2016? 
Answer: Andy Murray


Q12. A French court has found Christine Lagarde guilty of negligence. She is the present chief of-
Answer: IMF


Q13. Employee’s Provident Fund Organization (EPFO) has decided to lower the interest on EPF deposits for the current fiscal to __________, from 8.8% provided in 2015-16, for its over four crore subscribers.
Answer: 08.65%


Q14. Name the team, which has regained the Indian Super League (ISL) title by beating Kerala Blasters recently?
Answer: Atletico de Kolkata (ATK)


Q15. Which bank has bagged the SKOCH silver award for attaining the position of number1 channel partner of LIC of India?
Answer: Corporation Bank

Current Affairs for RBI assistant Mains Exam 2017


Q1. Who has been appointed as the New Prime Minister of Italy?
Answer: Paolo Gentiloni 

Q2. Name the country, where the longest rail tunnel opens?
Answer: Switzerland


Q3. Who has won the prestigious Ballon d’Or award for the fourth time?
Answer: Cristiano Ronaldo


Q4. Name the business tycoon, who has been removed from the director and chairman shaft of The Tata Industries?
Answer: Cyrus Mistry


Q5. Who is the newly appointed UN Secretary-General?
Answer: Antonio Guterres


Q6. Who has been appointed as the New Industry Director of Facebook?
Answer: Pulkit Trivedi


Q7. Antonio Guterres, a former Portuguese Prime Minister, was sworn in as the ______ United Nation Secretary-General after succeeding Ban Ki-moon as the chief of the 71-year old world body.
Answer: 09th


Q8. Kerala’s Chief Minister __________  has inaugurated the third edition of the Kochi-Muziris Biennale (KMB) at an inaugural event in Parade Ground, Fort Kochi.
Answer: Pinarayi Vijayan 


Q9. Which Indian Leader has been listed in the Global Thinkers of 2016 List compiled by the Foreign Policy magazine? 
Answer: Sushma Swaraj


Q10. Who has won the Badminton World Federation (BWF) 2016 Most Improved Player of the Year award at the Players’ in Dubai?
Answer: PV Sindhu


Q11. The World Bank Group (WBG) has halted the two concurrent processes initiated by ________________ under the Indus Water Treaty. 
Answer: India and Pakistan


Q12. WPI based inflation for November 2016 came in at a five-month low of 3.15 %, lower than 3.39 % in the october month, 2016. WPI stands for?
Answer: Wholesale Price Index


Q13. A biopic titled “Blond Ambition” has been named the most admired unproduced film script currently in the Hollywood system. It is the biopic of-
Answer: Madonna


Q14. Indo-Russian Bilateral Naval Exercise Indra Navy-2016 was held in December 2016. The first edition of this maritime exercise was held in?
Answer: 2003


Q15. Which company has launched ‘Each one, teach one’ to increase digital inclusion?
Answer: Paytm