Quiz Date: 27th February 2020

Directions (1-7): Read the following passage and answer the following questions. Some words are highlighted to help you answer some of the questions.

A group of Australia's top environmental health experts say the entire country should provide real-time air quality reporting, in the wake of summer's unprecedented bushfire season. In a paper published in the Medical Journal of Australia today, the researchers say public access to user-friendly air quality information is essential for managing personal exposure to smoke. Over December and last month, large parts of the country were covered in bushfire smoke, leading to numerous warnings from health authorities about hazardous air quality levels.

Those warnings related to tiny particles known as PM2.5, which, when inhaled, can penetrate deep into the lungs and can even enter the bloodstream. The particles can cause an immune response and inflammation, which can have severe effects on people with conditions including asthma. One of the authors, Associate Professor Fay Johnston, says air quality monitoring systems are good, but they are not developed to monitor bushfire smoke events. "We've now got high pollution going on for long periods, and that's probably the most worrying thing of all," she said.

According to national standards, air quality was considered hazardous when the 24-hour rolling average for PM2.5 reached 200 or more. The head of the Environmental Health group at the Menzies Institute for Medical Research at the University of Tasmania said research shows the health impacts of smoke are felt immediately, particularly for people with pre-existing conditions including asthma and lung disease, so having real-time data was important. "The crucial thing about that is there's no safe lower limit," Associate Professor Johnston said.

"When something is described as hazardous, it doesn't mean it suddenly got bad at that point. It's actually hazardous right from the minute it starts rising. "To protect health, it's more logical to give people real-time information. "Associate Professor Johnston public health advice to stay indoors with windows shut, to use re-circulated air, avoid exercise outdoors in hazardous air and make sure you have a supply of important medications was less effective when the smoke event went for weeks on end.

Professor Clare Murphy from the School of Earth, Atmospheric and Life Sciences at the University of Wollongong said we were in "new territory" and NSW's Department of Planning and Industry and Environment was working on presenting its air quality data in a more user-friendly way.

"These fires have shown us things have changed, and hindsight showed this would be useful," Professor Murphy said.

Professor Murphy said state environment departments had been very reactive, and there was work being done between the CSIRO, the Bureau of Meteorology and other agencies to create a smoke forecast, but they were under-resourced.

"I think if this is going to be the new normal. The government will need to stump up some money and federal funding would be a good idea," she said.

- Q1. Why the health experts in Australia want a real time air quality reporting?
- (a) It can provide safe and affordable health care for all Australians.
- (b) A convenient air quality information system is essential for managing personal exposure to smoke.
- (c) As the cost of healthcare provision is increasing rapidly in all the nations including Australia.
- (d) Life expectancy has increased dramatically in Australia
- (e) None of these.
- Q2. According to the passage what are the ill effects of the bush fire in the December and later part of summer?
- (a) Entire towns have been engulfed in flames, and residents across several states have lost their homes.
- (b) About half a billion animals have been affected by the bush fire every year.
- (c) The poor quality of the PM 2.5 released during the time can cause an immune response and inflammation leading to disease.
- (d) Not only the Australia but also the cities near to Australia also suffer from the fire.
- (e) None of these.
- Q3. What does it imply when something seems to be hazardous?
- (a) Environment departments seem to be very reactive.
- (b) It points out that it got hazardous from the minute it starts rising.
- (c) It gives the information that a large part of the country was covered in bushfire smoke.
- (d) It highlights the ill effects of PM 2.5.
- (e) None of these.
- Q4. Which of the following sentences are incorrect with respect to the passage?
- (a) The fires in Australia reveal that the things have got changed.
- (b) People should be given real-time information so as to protect about health.
- (c) There is no safe lower limit of the smoke.
- (d) The author feels that the present situation is normal during later part of December.
- (e) None of these.
- Q5. What are the advices given by the "Associate Professor Johnston" to protect health?
- (a) Staying Indoors with windows shut
- (b) Using Re-circulated wire
- (c) Avoiding exercise in outdoors in hazardous air
- (d) All the above (a), (b) & (c)
- (e) None of these.
- Q6. Which of the following words is most similar to "**HINDSIGHT**" as highlighted in the above passage?

- (a) Galvanized
- (b) Harangued
- (c) Chastised
- (d) Experience
- (e) Belied
- Q7. Choose the word opposite to "**PENETRATE**" as highlighted in the above passage.
- (a) Prevaricating
- (b) Upbraiding
- (c) Embroiling
- (d) Fix
- (e) Indicting

Directions (8-15): In the following questions, a sentence is given with four highlighted words. Choose the option reflecting the word which is either misspelt or grammatically incorrect. If all the highlighted words are correct, choose option (e) i.e. "all correct" as your answer choice.

Q8. Every **moment** in our life **happens** only once, and **savouring** them fully leads to **fulfillment**.

- (a) moment
- (b) happens
- (c) savouring
- (d) fulfillment
- (e) All correct
- Q9. A natural home is certainly something to aspire to, but it's not always realisitic.
- (a) natural
- (b) certainly
- (c) aspire
- (d) realisitic
- (e) All correct
- Q10. Life has shown me that you don't see how **reliant** you are on being 'strong' until you **acknowledge** your **discomfort** in situations that call on you to **exspress** your need for support.
- (a) reliant
- (b) acknowledge
- (c) discomfort
- (d) exspress
- (e) All correct
- Q11. While essential oils are **compleatly** natural, it is important to remember that they are also **volatile** products that can **seriously** affect your health if used or applied **inappropriately**.
- (a) compleatly
- (b) volatile

- (c) seriously
- (d) inappropriately
- (e) All correct
- Q12. Before your **treatment** begins, your **theerapist** will carry out a full **consultation**, asking questions about your medical history, general health, diet and **lifestyle**.
- (a) treatment
- (b) theerapist
- (c) consultation
- (d) lifestyle
- (e) None of these.
- Q13. The ancient Egyptians made **incense** from wood, herbs and spices to honour their gods, aid health, and as perfume for the body and clothing, while ancient texts from both China and Greece **catalogue** the different **properties** and **medicinal** uses of hundreds of plants
- (a) incense
- (b) catalogue
- (c) properties
- (d) medicinal
- (e) All correct



- Q14. Each essential oil has a unique chemical **composition**, containing tiny but **powerful** molecules that can have a **stimulatating**, balancing or **relaxing** effect on the body and mind.
- (a) composition
- (b) powerful
- (c) stimulatating
- (d) relaxing
- (e) All correct
- Q15. A **thoughhtful** gift for someone who needs to press **pause**, this relaxation **themed** box is all about finding a sense of **calm**.
- (a) thoughhtful
- (b) pause
- (c) themed
- (d) calm
- (e) All correct

Solutions

S1. Ans. (b)

Sol. Referring to the first passage, it is clear that option (b) holds true.

"A group of Australia's top environmental health experts say the entire country should provide real-time air quality reporting, in the wake of summer's unprecedented bushfire

season. In a paper published in the Medical Journal of Australia today, the researchers say public access to user-friendly air quality information is essential for managing personal exposure to smoke."

S2. Ans. (c)

Sol. Referring to the first paragraph, it is clear that option (c) is correct. This can be inferred from the lines of the passage, 'Over December and last month, large parts of the country were covered in bushfire smoke, leading to numerous warnings from health authorities about hazardous air quality levels.

Those warnings related to tiny particles known as PM2.5, which, when inhaled, can penetrate deep into the lungs and can even enter the bloodstream. The particles can cause an immune response and inflammation, which can have severe effects on people with conditions including asthma.' This makes our correct answer (c).

S3. Ans. (b)

S4. Ans. (d)

Sol. Referring to the lines of the passage, it is clear that option (d) is incorrect as the passage talks about the various health issues faced during December. It can be inferred from the lines of the first paragraph, "Over December and last month, large parts of the country were covered in bushfire smoke, leading to numerous warnings from health authorities about hazardous air quality levels".

S5. Ans. (d)

Sol. Referring to the lines of the passage, it is clear that option (d) holds true. This can be inferred from the lines of the passage,

"Associate Professor Johnston public health advice to stay indoors with windows shut, to use re-circulated air, avoid exercise outdoors in hazardous air and make sure you have a supply of important medications was less effective when the smoke event went for weeks on end."

S6. Ans. (d)

Sol. Hindsight means -"understanding of a situation or event only after it has happened or developed. It means same as 'Experience'. Belied: (of an appearance) fail to give a true impression of (something)

Chastised: rebuke or reprimand severely

Harangued: lecture (someone) at length in an aggressive and critical manner

Galvanized: shock or excite (someone) into taking action

S7. Ans. (d)

Sol. Penetrate means -"go into or through (something), especially with force or effort. Since, they are opposite to each other, option (d) is the most suitable answer choice.

Prevaricating: speak or act in an evasive way.

Upbraiding: find fault with (someone); scold

Embroiling: involve (someone) deeply in an argument, conflict, or difficult situation.

Indicting: formally accuse of or charge with a crime.

S8. Ans. (d)

Sol.

Among the highlighted words, given in the statement, "fulfillment" has been incorrectly spelt. Here, "fulfillment" will be replaced with "fulfilment". Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

S9. Ans. (d)

Sol.

Among the highlighted words, given in the statement, "realisitic" has been incorrectly spelt. Here, "realisitic" will be replaced with "realistic". Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

S10. Ans. (d)

Sol.

Among the highlighted words, given in the statement, "exspress" has been incorrectly spelt. Here, "exspress" will be replaced with "express". Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

S11. Ans. (a)

Sol.

Among the highlighted words, given in the statement, "compleatly" has been incorrectly spelt. Here, "compleatly" will be replaced with "completely". Hence, option (a) is the most suitable answer choice.

S12. Ans. (b)

Sol.

Among the highlighted words, given in the statement, "theerapist" has been incorrectly spelt. Here, "theerapist" will be replaced with "therapist". Hence, option (b) is the most suitable answer choice.

S13. Ans. (e)

Sol.

There is nothing incorrect about the words highlighted in the sentences. This makes our correct option (e) our answer.

S14. Ans. (c)

Sol.

Among the highlighted words, given in the statement, "**stimulatating**" has been incorrectly spelt. Here, "**stimulatating**" will be replaced with "stimulating". Hence, option (c) is the most suitable answer choice.

S15. Ans. (a) Sol.

Among the highlighted words, given in the statement, "thoughtful" has been incorrectly spelt. Here, "thoughtful" will be replaced with "thoughtful". Hence, option (a) is the most suitable answer choice.



Solutions