Saturday, 22 July 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. Minister of Housing and Urban Poverty Alleviation has recently launched 352 projects in 53 cities in 17 States across the country to build 2,03,851 affordable houses. Who is the Union Minister of Housing and Urban Poverty Alleviation in India?
Kalraj Mishra
M Venkaiah Naidu
Ramdas Athawale
Hansraj Gangaram Ahir
Prakash Javadekar
Solution:
Minister of Housing and Urban Poverty Alleviation M Venkaiah Naidu has launched 352 projects in 53 cities in 17 States across the country with an investment of Rs 38,003-cr to build 2,03,851 affordable houses.

Q2. Who is the governor of Karnataka?
V.P. Singh Badnore
Vajubhai Vala
Chennamaneni Vidyasagar Rao
S. C. Jamir
V. Shanmuganthan
Solution:
Vajubhai Rudabhai Vala is an Indian politician and the incumbent Governor of Karnataka, a state of India, since September 2014. He served as the Speaker of the Gujarat Legislative Assembly from 2012 to 2014. He served as a Cabinet Minister in the Government of Gujarat, holding various portfolios, such as Finance, Labour and Employment, from 1997 to 2012.

Q3. Who is current Consumer Affairs, Food and Public Distribution Minister in Narendra Modi government?
Ananthkumar
Kalraj Mishra
Anant Geete
Ravi Shankar Prasad
Ramvilas Paswan
Solution:
Ram Vilas Paswan is an Indian politician, from Bihar and the current Union Minister of Food and Public Distribution. Paswan is also the president of the Lok Janshakti Party, eight time Lok Sabha member and former Rajya Sabha MP.

Q4. Capital of Denmark is-
Tbilisi
Copenhagen
Conakry
Djibouti
Roseau
Solution:
Denmark is a Scandinavian country comprising the Jutland Peninsula and numerous islands. Copenhagen, Denmark’s capital, sits on the coastal islands of Zealand and Amager. It’s linked to Malmo in southern Sweden by the Ă–resund Bridge. Currency of Denmark is Krone.

Q5. What is the maximum period for which a term deposit can be normally opened?
8 years
7 years
9 years
10 years
12 years
Solution:
The tenure of an Fixed Deposit or Term Deposit can vary from 7, 15 or 45 days to 1.5 years and can be as high as 10 years.

Directions (6-10): ABC Ltd Company wants to recruit Trainee Officers in its IT department. Following are the criteria for selection: 
The candidate must
(i) be an engineering graduate in IT or Computer Science or Electronics or Electronics and Telecommunication with minimum of 60% marks. 
(ii) have secured at least 75% marks in Secondary (SSC) and at least 80% marks in Higher Secondary (HSC) examination. 
(iii) be not less than 21 years and not more than 26 years of age as on 1.7.2007. 
(iv) have cleared the selection test with at least 50% marks.
(v) have scored at least 45% marks in interview. 
However, if a candidate satisfies all the above mentioned criteria 
EXCEPT— 
(A) at (ii) above, but has scored at least 70% marks in engineering, his/her case may be referred to GM–IT. 
(B) at (v) above, but has scored at least 40% marks in interview and 60% marks in selection test, his/her case may be referred to the VP. 
 In each question below, details of one candidate is provided. You have to take an appropriate decision based on the information provided and the criteria indicated above and mark your answer as one of the choices given below. You are not to assume anything other than the information provided in each question. All these cases are given to you as on 1.7.2007. 

 Q6. Neha Singh is an Engineering graduate in Computer Science who passed out in 2005 at the age of 22 years with 66% marks. She had scored 82% marks in SSC and 87% marks in HSC. She had fared well in the selection test and scored 68% marks. Her score in interview was 42%.
if the candidate is to be selected.
if the candidate is not to be selected.
if the case is to be referred to GM-IT.
if the case is to be referred to VP.
if the data provided are inadequate to take a decision.
Solution:
(6-10)

Q7. Mangal Pandey is a 23–year–old boy working as a Trainee Engineer in an Engineering firm that he joined recently. He has done BE Electronics with 73% marks. His scores in SSC and HSC were 78% and 82% respectively. He cleared the selection test with 56% marks and his score in inter–view was 44%.
if the candidate is to be selected.
if the candidate is not to be selected.
if the case is to be referred to GM-IT.
if the case is to be referred to VP.
if the data provided are inadequate to take a decision.

Q8. Mohit Bisht is an IT Engineer who passed with 68% marks in 2006. He had secured more than 85% marks both in SSC and HSC. His scores in selection test as well as interview are more than 60%.
if the candidate is to be selected.
if the candidate is not to be selected.
if the case is to be referred to GM-IT.
if the case is to be referred to VP.
if the data provided are inadequate to take a decision.

Q9. Prakash has passed BE in Electronics with 63% marks, SSC with 78% marks and HSC with 84% marks. His date of birth is 10th July 1982. He has scored 54% marks in selection test and 56% marks in interview.
if the candidate is to be selected.
if the candidate is not to be selected.
if the case is to be referred to GM-IT.
if the case is to be referred to VP.
if the data provided are inadequate to take a decision.

Q10. Poonam passed IT Engineering degree with 76% marks in 2005. She had scored 78% marks both in SSC and HSC. She completed 25 years of age on 16th June 2007. She has performed well in the selection test and interview and secured more than 60% marks at both the stages.
if the candidate is to be selected.
if the candidate is not to be selected.
if the case is to be referred to GM-IT.
if the case is to be referred to VP.
if the data provided are inadequate to take a decision.

Q11. A bag contains 3 red balls, 4 green balls and 3 yellow balls. Three balls are randomly selected, find the probability that all the three balls are not of the same colour.
1/20
19/20
1/10
1/2
None of these
Solution:

Q12. A box contains 10 balls out of which 3 are red and the rest are blue. In how many ways can a random sample of 6 balls be drawn from the bag so that at the most 2 red balls are included in the sample and no sample has all the 6 balls of the same colour?
105
168
189
120
None of these
Solution:

Q13. A large solid metallic cylinder whose radius and height are equal to each other is to be melted and 48 identical solid balls are to be recast from the liquid metal so formed. What is the ratio of the radius of a ball to the radius of the cylinder?
1 : 16
1 : 12
1 : 8
1 : 4
None of these
Solution:

Q14. Q is as much younger than R as he is older than T. If the sum of the ages of R and T is 50 years, what is the difference between R and Q’s age?
1 year
2 years
25 years
Data inadequate
None of these
Solution:

Q15. 10 men can complete a piece of work in 15 days and 15 women can complete the same work in 12 days. If all the 10 men and 15 women work together, in how many days will the work get completed?
6
None of these
Solution:

Directions (16-20): Select the phrase/connector from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences. 

 Q16. The GST, as it is rolling, is an outcome of a political process in which 29 States and seven Union Territories agreed to give up their right to impose sales tax on goods (VAT) and the Centre gave up its right to impose excise and services taxes. 
a) The GST, as it being rolled 
b) The GST, as it is rolling 
c) The GST, as it’s being rolled out 
Pick out the option which when used to start a sentence combines both the above sentences in one.
Only a
Only b
Only c
Only a and c
None of the above
Solution:
The GST, as it’s being rolled out.
Rolled out: to introduce (something, such as a new product) especially for widespread sale to the public.

Q17. Among the tens of thousand who has committed suicide out of despair,, perhaps most were Peasants. Their despair must be read and respected in the larger picture of visionless development. The loans they had failed to repay were minor by urban standards. Their distress reminds us that India has become morally blind. 
a) Among the ten of thousand who have committed suicide out of despair, 
b) Among the tens of thousands who have committed suicide out of despair, 
c) Among the tens of thousand who has committed suicide out of despair, 
Pick out the option which when used to start a sentence combines both the above sentences in one.
Only a
Only b
Only c
Only a and c
None of the above
Solution:
Among the tens of thousands, who have committed suicide out of despair,

Q18. Education could had been a means of integration the rural in the largest political community symbolized by the nation. This did not happen for several reasons. To begin with, schools in rural areas remained neglected and attempts to improve them never gained momentum. 
a) Education could have been a means of integrating the rural into the larger political community 
b) Education must has been a means of integrating the rural into the larger political community 
c) Education could had been a means of integration the rural in the largest political community 
Pick out the option which when used to start a sentence combines both the above sentences in one.
Only a
Only b
Only c
Only a and c
None of the above
Solution:
Education could have been a means of integrating the rural into the larger political community

Q19.How would future climate change affects the poors and how does one address both poverty and climate change? This is a conundrum faced by policy-makers in India and other developing countries.
 a) How will future climate change affected the poors 
b) How would future climate change affects the poors 
c) How will future climate change affects the poor 
 Pick out the option which when used to start a sentence combines both the above sentences in one.
Only a
Only b
Only c
Only a and c
None of the above
Solution:
How will future climate change affects the poor

Q20.The killing of Amarnath pilgrims, in a terror attack, will be shocking. Clearly, militants will be going too far in their sinister plot of unleashing violence and terror. The State government and the Centre must act together to crush these dangerous designs and anti-national activities; there can be no soft pedaling and complacency here. While talks and attempts at reconciliation can keep going on, those indulging in violence, terrorism and instigating anti-national elements should be quelled. The message should be loud and clear. 
a) The killing of Amarnath pilgrims, in a terror attack, was shocking. Clearly, militants were going too far in their sinister plot of unleashing violence and terror. 
b) The killing of Amarnath pilgrims, in a terror attack, is shocking. Clearly, militants are going too far in their sinister plot of unleashing violence and terror. 
c) The killing of Amarnath pilgrims, in a terror attack, will be shocking. Clearly, militants will be going too far in their sinister plot of unleashing violence and terror 
 Pick out the option which when used to start a sentence combines both the above sentences in one.
Only a
Only b
Only c
Only a and c
None of the above
Solution:
The killing of Amarnath pilgrims, in a terror attack, is shocking. Clearly, militants are going too far in their sinister plot of unleashing violence and terror.

                                       

You may also like to Read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment