Friday, 26 May 2017

Test of the Day for Bank of Baroda PO 2017

Dear Readers,
test-of-the-day

We are providing you with test of the day which will help you in upcoming exams like BOB PGDBF,  Dena PGDBF, NICL AO, SBI PO etc. From this you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. Union finance minister Arun Jaitley has tabled the Economic Survey 2016-17 in Parliament budget session. The survey projects the economy to grow in the range of ___________ to __________ in the next fiscal year 2017-18 in the post-demonetisation year.
6.00% to 6.75%
6.25% to 6.50%
6.50% to 7.00%
6.75% to 7.50%
None of the given options is true
Solution:
Union finance minister Arun Jaitley on 31 January 2017 has tabled the Economic Survey 2016-17 in Parliament budget session. The survey projects the economy to grow in the range of 6.75% to 7.50% in the next fiscal year 2017-18 in the post-demonetisation year. The survey prepared by chief economic adviser in the finance ministry Arvind Subramanian stated the adverse impact of demonetisation on GDP growth will be transitional. The Economic Survey 2016-17 advocates the concept of Universal Basic Income (UBI) as an alternative to the various social welfare schemes in an effort to reduce poverty.


Q2. Who among the following has been appointed as the new Police Commissioner of Delhi?
Alok Verma
Amulya Patnaik
Satish Mathur
Javeed Ahmed
BS Bassi
Solution:
Amulya Patnaik has appointed as the new commissioner of Delhi Police on 30th January 2017. Patnaik, a 1985 batch IPS officer of AGMUT cadre, has succeeded Alok Kumar Verma.

Q3. In which among the following city/cities India Post Payments Bank (IPPB) has kicked off its operations by rolling out pilot services recently?
I. Raipur
II. New Delhi
III. Ranchi
IV. Patna
V. Nagpur

Only I and II
Only III
Only IV
Only III and V
Only I and III
Solution:
India Post Payments Bank (IPPB) has kicked off its operations by rolling out pilot services in Raipur, Chhatisgarh and Ranchi, Jharkhand. The bank will offer an interest rate of 4.5% on deposits up to Rs. 25,000; 5% on deposits of Rs. 25,000-50,000 and 5.5% on Rs. 50,000-1,00,000, its Chief Executive Officer A.P. Singh said. The paid up equity of the new bank is Rs.800 crore, of which the government has already infused Rs. 275 crore.

Q4. Quebec City, where several people were killed and wounded in a shooting at a mosque recently, is situated in-
Canada
Syria
Libya
France
Qatar
Solution:
In Quebec City, Canada on 29th January 2017 that was upended when a man walked into a mosque and started shooting, killing six people and wounding eight.

Q5. Vijaya Bank is a medium-sized Public Sector Bank with presence across India. It is one of the nationalised banks in India. What is the tagline of Vijaya Bank?
The Name you can bank upon
Tradition of trust
A friend you can bank upon
The Banker to Every Indian
None of the given options is true
Solution:
Vijaya Bank is a PAN India Institution, serving diverse sectors of the society. The bank has built a network of 2030 branches, 13 Extension Counters and 1865 ATMs as on 31.12.2016 that span across all States and Union Territories in the country. A friend you can bank on is tagline of Vijaya Bank.

Q6. Two workers A and B working together completed a job in 5 days. If A worked twice as efficiently as he actually did and B worked 1/3 as efficiently as he actually did, the work would have completed in 3 days. Find the time for A to complete the job alone.
 
None of these
Solution:

Q7. A shopkeeper bought 150 calculators at the rate of Rs. 250 per calculator. He spent Rs. 2500 on transportation and packing. If the marked price of calculator is Rs. 320 per calculator and the shopkeeper gives a discount of 5% on the marked price then what will be the percentage profit gained by the shopkeeper?
20%
14%
15%
16%
None of these
Solution:

Q8. The average of 8 readings is 24.3, out of which the average of first two is 18.5 and that of next three is 21.2. If the sixth reading is 3 less than seventh and 8 less than eighth, what is the sixth reading?
24.8
26.5
27.6
29.4
None of these
Solution:

Q9. Pooja decided to spend 45% of her salary on shopping. On completion of her shopping, she realised that she had spent only Rs. 11475, which was 60% of what she had decided to spent. How much is Pooja’s salary?
Rs. 29600
Rs. 38800
Rs. 42500
Can’t determined
None of these
Solution:

Q10. Pipe A usually fills a tank in 2 hours. Due to a leak at the bottom of the tank, it takes pipe A 30 minutes more to fill the tank. How long will the leak take to empty a full tank if pipe A is shut ?
12 hrs
15 hrs
5 hrs
10 hrs
None of these
Solution:

Directions (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below: There arenine floor building in the area in which nine persons are living on different floor separately. The ground floor is number 1 and so on. Nine persons are A, B, C, D, E, F, G, H, and I. They also prefer different brands in their life like Reebok, Adidas, Nike, Gucci, Puma, Levis, Pepe, Zara and Spykar but not necessarily in the same order. I is sitting on the even number floor but not on the eight floor. There is gap of two floor between the I and the person who prefers Zara brand. There is gap of two floor between the person who prefer Zara and Adidas brand. The person who prefers Zara brand lives on top floor. The person who prefers Reebok brand lives on the odd number floor. E prefers Reebok brand and he does not live immediately above or below the floor on which I lives. There aregap of two floors between E and D live. D prefers Puma brand. A prefers levis brand and he lives on the even number floor. There aregap of two floors between the A and the person who likes Gucci brand. There is gap of one floor between the person who likes Gucci and Spykar brand. B prefers spykar brand and lives one of the floor above on which the person who prefers Gucci brand lives. C prefers Nike brand and lives on even number of floor but not on the second floor. F does not prefer Pepe and Zara brand. G does not prefer Zara barand. 

Q11. Who lives on floor number 3?
E
A
G
D
F
Solution:
Solutions (11-15):

Q12. Which of the following is correct?
C-Nike-9th floor
I-Adidas-7th floor
E-Reebok-2nd floor
G-Pepe-3rd floor
G-Zara-9th floor

Q13. F is related to Spykar and A is related to Puma , in the same way H is related to?
Gucci
Zara
Nike
Reebok
None of these

Q14. How many floors are between the floor on which persons I and E live?
one
two
three
more than three
None of these

Q15. How many floor below on which D lives?
One
two
more than three
three
None of these

Directions (16-20): In each of the following sentences, five options are given. You are required to identify the best way of writing the sentence in the context of the correct usage of standard written English. While doing so, you have to ensure that the message being conveyed remains the same in all the cases. 

Q16. If he was to decide to go to college, one would recommend that he plan to go to IIM, Ahmedabad.
If he was to decide to go to college, one would recommend that he plan to go to IIM, Ahmedabad.
If he were to decide to go to college, one would recommend that he plan to go to IIM, Ahmedabad.
Had he decided to go to college, one would recommend that plan to go to IIM, Ahmedabad.
In the event that he decides to go to college, one would recommend that plan to go to IIM, Ahmedabad.
Had he decide to go to college, one would recommend that he go to IIM, Ahmedabad.
Solution:
B is the best way of expressing the idea. The is the case of Subjunctive mood.

Q17. Except for you and I, everyone brought a present for the little birthday boy.
Except for his and I, everyone brought a present for the little birthday boy.
With the exception of you and I, everyone brought a present for the little birthday boy.
Except for you and I, everyone had brought a present for the little birthday boy.
Except for you and me, everyone brought a present for the little birthday boy.
Excepting you and I, all brought present for the little boy.
Solution:
The correct answer corrects the incorrect use of subjective pronoun ‘I’ in the other sentences. After ‘except’ we use objective case pronouns.

Q18. When one reads the Hindi literature of the twentieth century, you find a striking contrast between the writings of Munshi Premchand and later day writers of popular Hindi fiction.
When one reads the Hindi literature of the twentieth century, you find a striking contrast between the writings of Munshi Premchand and later day writers of popular Hindi fiction.
When you read the Hindi literature of the twentieth century, one finds a striking contrast between the writings of Munshi Premchand and later day writers of popular Hindi fiction.
When one reads the Hindi literature of the twentieth century, he finds a striking contrast between the writings of Munshi Premchand and later day writers of popular Hindi fiction.
If one reads the Hindi literature of the twentieth century, you find a striking contrast between the writings of Munshi Premchand and later day writers of popular Hindi fiction.
When one reads the Hindi Literature of the twentieth century, one finds a striking contrast between the writings of Munshi Premchand and later day writers of popular Hindi fiction.
Solution:
The improper use of the pronouns ‘one’ and you is corrected in Choice E. pronoun and verb inconsistency in all other sentences except option E. Singular pronoun ‘One’ will follow singular verb ‘finds’.

Q19. Because of his tennis elbow injury, Limba Ram has not and possibly never will be able to pick up the bat again.
Because of his tennis elbow injury, Limba Ram has not and possibly never will be able to pick up the bat again.
Because of his tennis elbow injury, Limba Ram has not and possibly will never be able to pick up the bat again.
Because of his tennis elbow injury, Limba Ram has not been and possibly never would be able to pick up the bat again.
Because of his tennis elbow injury, Limba Ram has not been able to and possibly never will be able to pick up the bat again.
Because of his tennis elbow injury, Limba Ram has not and if possible be never able to pick up the bat again.
Solution:
The omission of the past participle ‘been’ is corrected in Choice D.

Q20. Had he realised how close he was to failing, he would not have gone to the party.
Had he realised how close he was to failing, he would not have gone to the party.
If he would have realised how close he was to failing, he would not have gone to the party.
Had he had realised how close he was to failing, he would not have gone to the party.
When he realized how close he was to failing, he did not go to the party.
If he would realize how close he was to failing, he should not have gone to the party.
Solution:
There is no error in the original sentence. This sentence is the application of third conditional in English grammar.



                                       

You may also like to read:
Study notes of quant for bank exams
More questions for SBI PO Mains 2017
More study notes for upcoming banking exam





CRACK SBI PO 2017



More than 250 Candidates were selected in SBI PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SBI PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment