Saturday, 3 June 2017

Test of the Day for Dena Bank PO 2017

Dear Readers,

test-of-the-day

We are providing you with test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBFNICL AO, SBI PO etc. From this you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. Who has took charge as the UN Secretary General, making a strong appeal to the international community to strive for peace in 2017 at a time when millions of people are caught up in conflict and threat of global terrorism affects all?
Roberto Azevedo
John F Kennedy
Ban Ki-moon
Antonio Guterres
Other than the given options


Solution:
Antonio Guterres took charge as the UN Secretary General, making a strong appeal to the international community to strive for peace in 2017 at a time when millions of people are caught up in conflict and threat of global terrorism affects all. 67-year-old Guterres, who succeeded Ban Ki-moon as the world’s top diplomat.

Q2. Days after its launch, government's online payments app BHIM has become the most popular Android app in the country. BHIM stands for?
Bharat Interface for Money
Bharat Initial for Money
Bill Interface for Mobile
Bharat Interface for Management
Bharat International for Mobile
Solution:
Days after its launch, government's online payments app Bharat Interface for Money (BHIM) has become the most popular Android app in the country. The app is topping the charts on Google's Play Store in India. NITI Aayog CEO Amitabh Kant said, since the launch the app was downloaded in 3 million times.

Q3. Which among the following states India's first laser technology-based advanced AVMS RTO is installed?
Kerala
Madhya Pradesh
West Bengal
Telangana
Gujarat
Solution:
Gujarat chief minister Vijay Rupani has dedicated India's first laser technology-based advanced AVMS RTO check-post at Shamlaji of Aravalli district . The check-post is equipped with advanced ray technology with a cost of Rs 4.72 crore. Along with this programme, Rupani also laid foundation stones of various developmental works worth Rs 30 crore in tribal area of Aravalli district.

Q4. World famous 11-day gala festival Bargarh Dhanua Jatra has been begun on 02nd January 2017 in which state?
West Bengal
Odisha
Assam
Maharashtra
Other than the given options
Solution:
Odisha's World famous 11-day gala festival Bargarh Dhanua Jatra has been begun on 02nd January 2017. All rituals were performed before Goddess Samaleswari, the presiding deity of the event.

Q5. Name the bank whose tagline is 'Good people to grow with' and its headquater is situated at Chennai?
Indian Bank
Indian Overseas Bank
Corporation Bank
Canara Bank
Andhra Bank
Solution:
Extra Info- Managing Director (MD) & Chief Executive Officer (CEO) of Indian Overseas Bank- R Koteeswaran.

Q6.
7.5 days, 22.5 days
7 days, 9 days
5 days, 15 days
23.5 days, 8.5 days
None of these
Solution:

Q7. Some amount out of Rs 9000 was lent at 8% per annum and the remaining at 6% per annum. If the total simple interest from both the fractions in 7 years was Rs 3900, find the sum lent at 8% per annum.
 
Rs 1600
Rs 1700
Solution:

Q8. 
 
None of these
Solution:

Q9. 8 years ago, the ratio of the ages of Rachana and Archana was 4 : 3. If the ratio of their present ages is 6 : 5 respectively, what is the ratio of the sum and difference of their present ages?
11 : 2
11 : 4
11 : 1
11 : 3
None of these
Solution:

Q10. In how many different ways the letters of word ‘COMBINATION’ can be arranged in order to keep the consonants always together ?
58500
48000
64800
64400
None of these
Solution:

Directions (11-15): In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the suggested courses of action logically follow (s) for pursuing. 
Q11. Statement: The local college principal has ordered that all the students must strictly adhere to the dress code stipulated by the college authority in the admission brochure. Courses of action: 
I. Those students who are found to violate the dress code should be terminated from the college. II. Those students who are found to violate the dress code from the first time should be reprimanded and be warned against further violation.
 only I follows
 only II follows
 either I or II follows
 neither I nor II follows
 both I and II follow
Solution:
Course of action I is not advisable because it is an extreme action/step. Course of action II is advisable because it will be helpful in non-violation of dress code.

Q12. Statement: Cases of road accidents are increasing constantly, particularly in the urban areas. Courses of action: 
I. Transport authorities in the urban areas should impose stringent norms for maintenance of vehicles. 
II. Traffic police should severely punish those found to be violating traffic rules.
only I follows
only II follows
either I or II follows
neither I nor II follows
both I and II follow
Solution:
Course of action I is not advisable because poor maintenance of vehicles may lead to pollution but is not often a cause of accident. Course of action II is also not advisable, because of the world severely used in the statement, this will be a harsh course of action. So correct answer will be (D) neither I nor II follows.

Q13. Statement: Misuse of subsidies offered to the farmers was observed and brought to the notice of the concerned authorities. Courses of action: 
I. Government should issue orders to the concerned officials to be stricter and more careful while verifying the required documents while granting subsidy. 
II. Government should take stringent action against those making false claim of subsidy.
only I follows
only II follows
either I or II follows
neither I nor II follows
both I and II follow
Solution:
Course of action I is advisable because it will helps subsidies be put to proper use. Course of action II is also advisable because it is a necessary action/step.

Q14. Statement: A larger number of people visiting India from country ‘X’ has been tested positive for carrying viruses of a killer disease. Courses of action: 
I. The Government of India should immediately put a complete ban on people coming to India from country ‘X’ including those Indians who are settled in country ‘X’. 
II. The Government of India should immediately setup detection centres at all its airports and seaports to identify and quarantine those who are tested positive.
only I follows
only II follows
either I or II follows
neither I nor II follows
both I and II follow
Solution:
Course of action I is not advisable because it will be an extreme action/step. Course of action II is advisable because it will be helpful to tackle the situation. Therefore, only course of action II follows.

Q15. Statement: The parents of majority of the students of the local public school have decided to withdraw their wards for the schools to protest against the sharp fee hike. Courses of action: I. The school authority should start a dialogue with the parents and explain to them the circumstances under which the fees had to be hiked. 
II. The school authority should immediately scout for new students to fill the vacancy of large number of students are withdrawn from the school.
only I follows
only II follows
either I or II follows
neither I nor II follows
both I and II follow
Solution:
Course of action I is advisable because it is the right way to tackle the situation. But course of action II is not advisable because it is an extreme action/step and may aggravate the situation.

Directions (16-18): In each of the following questions there are sentences that form a paragraph. Identify the sentence(s) or part(s) of sentence(s) that is/are correct in terms of grammar and usage (including spelling, punctuation and logical consistency). Then, choose the most appropriate option. 
Q16. 
A. In 1849, a poor Bavarian imigrant named Levi Strauss 
B. landed in San Francisco, California, 
C. at the invitation of his brother-in-law David Stern 
D. owner of dry goods business. 
E. This dry goods business would later became known as Levi Strauss and Company.
B only
B and C
A and B
A only
A, B and D
Solution:
A is wrong as ‘immigrant’ should have been there instead of imigrant, C is wrong because it should have said “on the invitation”. D is wrong because “owner of a dry goods business” would have been correct and E is wrong because there should have been “become” instead of “became”. So only statement B is correct. Hence, option (a) is the correct answer.

Q17. 
A. In response to the allegations and condemnation pouring in, 
B. Nike implemented comprehensive changes in their labour policy. 
C. Perhaps sensing the rising tide of global labour concerns, 
D. from the public would become a prominent media issue, 
E. Nike sought to be a industry leader in employee relations.
D and E
D only
A and E
A and D
B, C and E
Solution:
Statement A is correct, statement B should have read “in it’s labour policy”, Statement C should have read “Perhaps sensing that the rising….” and statement E should have read “sought to be an industry leader…”. There is no error in A and D. Hence, option (d) is the correct answer.

Q18. 
A. Charges and countercharges mean nothing 
B. to the few million who have lost their home. 
C. The nightmare is far from over, for the government 
D. is still unable to reach hundreds who are marooned. 
E. The death count have just begun.
A only
C only
A and C
A, C and D
D only
Solution:
Statement A, C and D have no error. Statement B should have read “lost their homes” while Statement E should have read “count has just begun”. Hence, option (d) is the correct answer.

Directions (19-20): In each of the questions, a word has been used in sentences in five different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is incorrect or inappropriate. 
Q19. Run
I must run fast to catch up with him.
Our team scored a goal against the run of play.
You can’t run over him like that.
The newly released book is enjoying a popular run.
This film is a run-of-the-mill production.
Solution:
‘Run over him’ is the wrong usage. Hence, option (c) is the correct answer.

Q20. Round
The police fired a round of tear gas shells.
The shop is located round the corner.
We took a round on merry-go-round.
The doctor is on a hospital round.
I shall proceed further only after you come round to admitting it.
Solution:
“You come around to admit something” – ‘come round’ is incorrect usage. Hence, option (e) is the correct answer.

                                       


To Attempt In Hindi Click Here

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment