Thursday, 8 June 2017

Test of the Day for Dena Bank PO 2017

Dear Readers,

test-of-the-day

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBFNICL AO,  etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. To augment income of farmers budget has proposed setting-up of a Dairy Processing and Infrastructure Development Fund with a corpus of ___________ over three years.
Rs 19,000 crores
Rs 20,000 crores
Rs 5,000 crores
Rs 10,000 crores
Rs 8,000 crores
Solution:
To augment income of farmers budget has proposed setting-up of a Dairy Processing and Infrastructure Development Fund with a corpus of Rs 8,000 crores over three years. Dairy is an important source of additional income for the farmers. A Dairy Processing and Infrastructure Development Fund would be set-up in NABARD with a corpus of Rs 8,000 crores over 3 years stated Finance Minister Arun Jaitley during his budget speech, 2017.

Q2. Regional Rural Banks (RRBs) were established in 1975 under the provisions of the Ordinance promulgated on the 26th September 1975 and followed by which act?
Companies Act, 1956
RRBs Act, 1976
RBI Act, 1935
Banking Regulation Act, 1949
None of the given options is true
Solution:
Regional Rural Banks (RRBs) were established in 1975 under the provisions of the Ordinance promulgated on the 26th September 1975 and followed by Regional Rural Banks Act, 1976 with a view to develop the rural economy and to create a supplementary channel to the 'Cooperative Credit Structure' with a view to enlarge institutional credit for the rural and agriculture sector.

Q3. FICCI is the largest and oldest apex business organisation in India. (FICCI) was established in-
1913
1919
1927
1935
1949
Solution:
Established in 1927, FICCI is the largest and oldest apex business organisation in India. Its history is closely interwoven with India's struggle for independence, its industrialization, and its emergence as one of the most rapidly growing global economies.

Q4. As a core element of its transformation journey 'FutuReady', Tata Motors presented its new Passenger Vehicle strategy and introduced its new sub-brand TAMO. TAMO will premiere at the upcoming _______ Geneva International Motor Show on March 07, 2017.
71st
87th
62nd
53rd
105th
Solution:
As a core element of its transformation journey 'FutuReady', Tata Motors presented on 02nd February 2017 its new Passenger Vehicle strategy and introduced its new sub-brand - TAMO. TAMO will act as an incubating centre of innovation towards new technologies, business models and partnerships in order to define future mobility solutions. The first product developed by TAMO will premiere at the upcoming 87th Geneva International Motor Show on March 07, 2017.

Q5. Q5. India is expected to clock GDP growth of how much percent in 2017—18 as the country gets sufficiently demonetized and the schemes in the Budget play a supportive role, says an HSBC report.
7.1 percent
7.0 percent
6.9 percent
6.7 percent
7.3 percent
Solution:
India is expected to clock GDP growth of 7.1 percent in 2017—18 as the country gets sufficiently remonetized and the schemes in the Budget play a supportive role, says an HSBC report. The uptick in the growth numbers would be largely driven by the remonetisation process, which is expected by April-end, as this, in turn, would boost the consumption levels in the country. HSBC expect GDP to grow at 7.1 per cent year-on-year in 2017-18, up from 6.3 per cent in 2016-17, as the country gets sufficiently remonetised (by April-end), and consumption moves back to pre-demonetisation levels.

Directions (6-10): In the questions below are given two conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions either definitely or possibly. Assume the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.
Q6. Conclusions: Some Time is queen. Some rose is not time. Statements:
Some pot is queen. No queen is rose. All rose is sun. No sun is time. All universe is time.
All pot is queen. Some queen is rose. No rose is sun. Some sun is time. All time is universe.
Some pot is universe. All universe is rose. No rose is queen. All queen is sun. No queen is time.
All pot is rose. Some rose is sun. No sun is time. Some time is universe. All universe is queen.
None of these.
Solution:

Q7. Conclusions: Some king is carrot. Some banana is not carrot. Statements:
No apple is banana. All lion is banana. No lion is carrot. Some carrot is jack. All jack is king.
All apple is banana. No apple is jack. Some jack is king. No king is carrot. Some carrot is lion.
Some apple is jack. All jack is lion. No lion is carrot. All carrot is banana. No banana is king.
All king is apple. Some king is carrot. No carrot is jack. All banana is jack. Some jack is lion.
None of these.
Solution:

Q8. Conclusions: Some kashi is gomti. Some sarva is gomti. Statements:
Some aryavarat is sarva, All sarva is prathma, Some prathma is baroda, All baroda is kashi, All kashi is gomti
All aryavarat is gomti, Some gomti is baroda, All baroda is kashi, Some kashi is prathma, All prathma is sarva
All aryavarat is kashi, Some kashi is baroda, All baroda is gomti, Some gomti is prathma, All prathma is sarva
All aryavarat is sarva, Some aryavarat is kashi, Some kashi is baroda, All baroda is gomti, Some gomti is prathma
None of these
Solution:

Q9. Conclusions: Some goods is not income. Some service is direct. Statements:
All goods is service, No service is tax, Some tax is income, All income is direct, No direct is excise
Some goods is excise, No excise is income, All service is income, Some income is tax, All tax is direct
All goods is tax, No tax is income, All direct is income, Some direct is excise, All excise is service
All goods is income, Some income is service, All service is tax, No tax is direct, All excise is direct
None of these.
Solution:

Q10. Conclusions: Some mail is gmail. No yahoo is Hotmail. Statements:
Only I and II
Only II and III
All I, II and HI
I, II and III together are not sufficient
None of these
Solution:

Directions (Q.11-15): Seven companies A, B, C, D, E, F and G are engaged in production of two items I and II. Comparative data about production of these items by the companies is given in the following graph and table. Study them carefully and answer the questions given below.

Percentage of the total production produced by the seven companies


Cost of the total production (both items together) by seven companies = Rs 25 crores
Ratio of production between items I and II and the per cent profit earned for the two items


Q11. What is the total cost of the production of item I by companies A and C together in Rs crore?
9.25
5.9
4.1625
4.9
None of these
Solution:

Q12. What is the amount of profit earned by company D on item II?
Rs 3.125cr
Rs 31.25 cr
Rs 3.125 lakhs
Rs 31.25 lakhs
None of these
Solution:

Q13.Cost of production of item I by company F is what per cent of the cost of production of item II by company D?
16%
33.33%
66.67%
20%
None of these
Solution:

Q14.What is the ratio of the cost of production of item I by company A to the cost of production of item I by company D?
3 : 5
1 : 2
2 : 1
2 : 3
None of these
Solution:

Q15. What is the total of the profit earned by company B on production of item I and the profit earned by company A on production of item II?
Rs 9.78 cr
Rs 97.8 lakhs
Rs 52.8 lakhs
Rs 5.28 cr
None of these
Solution:

Directions (16-20): The following sentences contain an error part in bold. Each sentence is followed by five different ways of wording the part that contains the error. Answer choice (A) always repeats the original; the other four choices are different. If you think that the original sentence displays the best way of wording the bold part, choose answer (A); otherwise, select the best alternative.
Q16.Although few outside academe have heard of him, today William Dean Howells is among America’s most successful literary critics and novelists.
Although few outside academe have heard of him today, William Dean Howells
However difficult it may be to find someone outside of academe who has heard of him, today, William Dean Howells
As difficult as it is to find someone outside of academe who has heard of him today, William Dean Howells
William Dean Howells is not heard of by very many outside of academe today, but he
Although today William Dean Howells is not heard of by very many people outside of academe,
Solution:
Although few outside academe have heard of him today, William Dean Howells

Q17. Although the stock market seems to offer the possibility of great personal gain, you must understand that to invest in stocks is accepting the risk of financial ruin as well.
is accepting the risk of financial ruin as well
is to accept the risk of financial ruin as well
is to accept the risk as well as financial ruin
are accepting the risk of financial ruin as well
are to accept the risk of financial ruin as well
Solution:
is to accept the risk of financial ruin as well. We need to maintain the parallelism in the both parts of the sentence.

Q18.Since the past twenty years, thousands of magnificent United States elms have been killed by infestations of the tiny European bark beetle.
Since the past twenty years
Since twenty years have passed
During the past twenty years
Twenty years ago
After twenty years
Solution:
During the past twenty years. Since shows exact point of time, here a time period is shown, hence During in the correct word.

Q19. The new biography of Thomas Jefferson contains some startling insights about the man who was the primary author of the Declaration of Independence.
about the man who was the primary author
into the man who was the primary author
into the character of the man who was the primary author
into the character of a man who was the primary author
into the character of the man who was primarily the author
Solution:
into the character of the man who was the primary author.

Q20.Although completely withered, the botanists were able to conclude from what remained of the flower that the species was very rare.
Although completely withered
Although totally withered
Although withering completely
Although it was completely withered
While it withered completely
Solution:
Although it was completely withered. We need a subject(it) to express the idea correctly.

                                       


You may also like to read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment