Wednesday, 12 July 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.

00:00:00

Q1. In which year the Reserve Bank of India (RBI) Act, 1934 was amended to provide a statutory basis for the implementation of the flexible inflation targeting framework?
May 2013
May 2014
May 2015
May 2016
May 2012
Solution:
The primary objective of monetary policy is to maintain price stability while keeping in mind the objective of growth. Price stability is a necessary precondition to sustainable growth. In May 2016, the Reserve Bank of India (RBI) Act, 1934 was amended to provide a statutory basis for the implementation of the flexible inflation targeting framework.

Q2. Which scheme/act has enables an expeditious and inexpensive forum to bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks?
Reserve Bank of India Act, 1934
Banking Regulation Act, 1949
Securitization Act 2002
FEMA
Banking Ombudsman Scheme
Solution:
The Banking Ombudsman Scheme enables an expeditious and inexpensive forum to bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks. The Banking Ombudsman Scheme is introduced under Section 35 A of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995.

Q3. Which of the following Indian state has decided to provide a one-time grant of Rs 21,000 to all those families whose third girl child was born after August 24, 2015, under the 'Aapki Beti, Hamari Beti' scheme?
Punjab
Jharkhand
Haryana
Bihar
Uttar Pradesh
Solution:
Haryana government has decided to provide a one-time grant of Rs 21,000 to all those families whose third girl child was born after August 24, 2015, under the 'Aapki Beti, Hamari Beti' scheme.

Q4. India has recently decided to set up a 240 million pound fund to finance clean energy projects with which of the following country?
Japan
UK
Malaysia
Bangladesh
Russia
Solution:
India and the UK decided to set up a 240 million pound fund to finance clean energy projects, as per the statement of Finance Minister Arun Jaitley.

Q5. IDBI Bank has reduced interest rates, ranging from 50 to 75 basis points, on retail term deposits (RTD). MD and CEO of IDBI Bank is __________.
Chanda Kocchar
Shikha Singh
Suman Roy
Mahesh Kumar Jain
Devendra Rawat
Solution:
IDBI Bank has reduced interest rates, ranging from 50 to 75 basis points, on retail term deposits (RTD) with effect from April 5, 2017. MD and CEO of IDBI Bank is Mahesh Kumar Jain.

Directions (6-10): These questions are based on the following information. 
 ‘science makes us evil’ is written as- 7V 13N 2F 4V
 ‘nature is best healer’ is written as- 6V 2R 2Y 8S
 ‘comfort lead to weakness’ is written as- 3X 12O 2L 23D
 ‘dumber than your phone’ is written as – 4W 20G 25B 5V


Q6. What can be the code for ‘Comfort zone ’?

12O 5V
12O 4V
3X 5A
3X 4V
Can’t be determined
Solution:
(6-10)
Words are coded as per following rules:
i. If the first or last letter of the word is a vowel, then number in the code represents the total number of alphabets in that word. On the other hand that particular vowel, which is either the first or last letter of the word is coded as:
A-Z, B-Y, C-X, D-W, E-V, F-U, G-T, H-S, I-R, J-Q, L-O, M-N
 For Example: US- 2F
ii. If the first and the last letter of the word are both consonants, then number in the code represents the ranking of the first alphabet of the word in the alphabetical series, while the alphabet of the code also represent the first alphabet of the word coded as:
 A-Z, B-Y, C-X, D-W, E-V, F-U, G-T, H-S, I-R, J-Q, L-O, M-N
 For Example: makes :13N

Q7. ‘7V’ can be the code of which of the following word?
Justice
Goov
Ghost
Gordona
None of these

Q8. What is the code for ‘U Rock’?
2F I18
2G R9
2F R18
2M I18
None of these

Q9. According to the given pattern, what is the code for ‘Phony’?
5V
5B
5Y
16V
16K

Q10. According to the following pattern, what is the correct letter for code ‘Phone is evil’?
5V 2R 4V
4W 2G 2F
4W H8 2F
5V 2F 6V
None of these

Directions (11-13): What should come in place of question mark (?) in the following number series? 


 Q11. 5555, 5506, 5425, 5304, 5135, ?

4925
4910
4945
4995
None of these
Solution:

Q12. 840, 1112, 1322, 1478, 1588, ?
1660
1688
1692
1675
None of these
Solution:

Q13. 1338, 2328, 3048, 3552, 3888 , 4098, ?
4288
4208
4218
4298
None of these
Solution:

Directions (14-15): In each of these questions a number series is given. In each series only one number is wrong. Find out the wrong number. 


 Q14. 8.1, 9.2, 17.3, 26.5, 43.8, 71.5, 114.1

17.3
26.5
43.8
9.2
None of these
Solution:

Q15. 4, 10, 22, 46, 96, 190, 382
8
10
96
382
None of these
Solution:

Directions (16-20): Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below should replace the phrase given in bold in the following sentences to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct as it is and there is no correction required mark (E) i.e. ‘No correction required’ as the answer. 


 Q16. The US economy is present in the face off a serious recession.

having to face of at present
presently facing up to
presented on the face of
presently facing
No correction required
Solution:
“presently facing”. The context is about the present situation of US economy. Hence, present
continuous tense is appropriate.

Q17. Economists have predicted that the country’s economic growth falls low to eight percent this year.
falling as low as
fell to as low as
will fall to as low as
fallen lower than
No correction required
Solution:
“will fall to as low as” the rule of parallelism has to be maintained. We also need to use future tense verb to show the future event. Hence, option C is correct answer choice.

Q18. In all likeness the company will fail to achieve its production targets this year.
With every likeliness
In all likelihood
It is likely for
In every likeness
No correction required
Solution:
"in all likelihood" is a phrase which means "very probably." Other options are incorrect.

Q19. We have failed assessment of the advantages of outsourcing our IT operations.
in assessment
in not assessing up
to assess
the assessment of
No correction required
Solution:
“to assess” is verb form, hence correct. ‘Assessment’ is noun form and inappropriate in the context of the sentence.

Q20. One of the key competencies for managers are ethics and the ability to motivate others.
Among the key competencies
Beside the key competency
Including the key competencies
Within the key competence
No correction required
Solution:
“Among the key competencies”. Plural verb ‘are’ indicates that we need plural form of words in the first part of the sentence. Among is used for more than two things or persons. Hence, option A is correct answer choice.

                                       

You may also like to Read:


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment