Tuesday, 22 August 2017

Test of the Day for IBPS RRB Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. Which among the following bank is the first bank to launch the Mudra Card based on the RuPay platform?
SBI
Corporation Bank
Vijaya Bank
PNB
HDFC Bank
Solution:
Corporation Bank is the first bank to launch the Mudra Card based on the RuPay platform under the Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY).

Q2. ______________ in partnership with Visa launched India’s first co-branded e-commerce credit card
Flipkart and ICICI Bank
Snapdeal and ICICI Bank
Flipkart and HDFC Bank
Snapdeal and HDFC Bank
Flipkart and Axis Bank
Solution:
Snapdeal and HDFC Bank in partnership with Visa launched the India’s first co-branded e-commerce credit card.

Q3. The Data centre of which bank has achieved the distinction of becoming the country's first Platinum rated project under IGBC (Indian Green Building Council) Green Data Centre Rating System?
Karnataka
Axis Bank
Bank of Baroda
ICICI Bank
State Bank of India
Solution:
The ICICI Bank Data Centre in Hyderabad has achieved the distinction of becoming the country's first Platinum rated project under IGBC (Indian Green Building Council) Green Data Centre Rating System. Prem C Jain, Chairman, IGBC presented IGBC plaque to Chanda Kochhar, MD & CEO, ICICI Bank at a programme organized on recently in Hyderabad. IGBC Green Data Centre Rating System would facilitate in providing tremendous tangible and intangible benefits.

Q4. In which among the following state government and Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) has signed an agreement for the Rs 43,129 crore Barmer refinery in the presence of Union Minister of state for petroleum and natural gas Dharmendra Pradhan?
Rajasthan
Haryana
Bihar
West Bengal
Gujarat
Solution:
In Rajasthan, the state government and Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) has signed an agreement for the Rs 43,129 crore Barmer refinery in the presence of Union Minister of state for petroleum and natural gas Dharmendra Pradhan and Chief Minister Vasundhara Raje in a ceremony held in Jaipur. The Barmer refinery will be the first in the country to produce BS-6 standard fuel. The state government will have 26% stake in the project while rest will be held by HPCL. The government has made 4800-acre land available at Pachpadra for the project.

Q5. Uttar Pradesh government has changed the name of Gorakhpur and Agra Airports as well as the name of the department of welfare of the differently abled. The Gorakhpur Airforce Station has been renamed as _______________ after the founder of the Nath monastic movement.
Madan Mohan Airport
Lal Bahadur Shastri Airport
Mahayogi Goraknath Airport
Adityanath Airport
None of the given options is true
Solution:
In the third meeting of the Uttar Pradesh cabinet, the UP government changed the name of Gorakhpur and Agra Airports as well as the name of the department of welfare of the differently abled. The Gorakhpur Airforce Station has been renamed as Mahayogi Goraknath Airport after the founder of the Nath monastic movement. Likewise, the Agra Airport will be renamed after Pandit Deen Dayal Upadhyay airport. The Department of Disabled Welfare will now be known as 'Divyang Jan Vikas Empowerment'.

Directions (6-10): Study the information carefully and answer the questions given below. 
Eight students A, B, C, D, E, F, G, and H are sitting in a row facing north but not necessary in the same order. No two successive students are sitting together according to alphabetical order. For Example: A does not sit with B; similarly, B does not sit with C and so on.
They also like different sports like Hockey, Badminton, Swimming, Chess, Football, Volleyball, Tennis, and Cricket but not necessary in the same order. Either D or B sits at the extreme end of the row. A likes cricket and sits second from the left end of the row. D sits third to left of one who likes Tennis. B sits third to left of G, who likes Volleyball. G does not sit the extreme end of the line. The one who likes football sits second to left of F. E does not sit any of the extreme end of the line. One of the immediate neighbors of B likes Chess. F does not like Chess. The one who likes Swimming sits second to right of one who likes Hockey.

 Q6. Which of the following student is sitting third to the right of one who likes Chess?
E
G
C
B
F
Solution:
(6-10)

Q7. How many students sit between D and E?
One
Two
Three
More than three
None of these

Q8. D likes which of the following sports?
Football
Swimming
Hockey
Chess
None of these

Q9. Who among following sits immediate left of B?
A
The one who likes Swimming
H
The one who likes Volleyball.
F

Q10. Who among following likes Chess?
D
A
F
B
H

Directions (11-15): Study the information carefully and answer the following questions. 
 A total of 1650 employees are working in a mechanical company in florida, US. The ratio of male employees to female employees is 86 : 79. There are total 5 departments in the company i.e. Designing, Quality, Production, Maintenance and HR. Total 198 males work in “Designing department”. 18% employees works in quality department, in which male to female ratio is 5 : 4. In Maintenance department, 77 males are working and the number of females in this department is 5/7 of the number of males. The number of males in quality department is equal to number of females in designing department. The number of males of Maintenance department is half of the number of males in HR department. Male to female ratio in production department is 14 : 19.

 Q11. No. of males in production department is how much more than females in designing department?
99
91
109
105
None of these
Solution:
(11-15)

Required difference = 266 – 165 = 101

Q12. Females in production department is what percent of total number of females in the company (approximate)?
44.7%
45.7%
48.9%
49.2%
38.9%
Solution:

Q13. No. of Females in Maintenance department is what percent less than the no. of females in designing department?
 
 
 
70
None of these
Solution:

Q14. What is the difference between no. of male employees of Designing, Quality and HR department together and no. of females of Designing, Maintenance and production department together.
54
64
35
96
None of these
Solution:
No. of males in designing, quality and HR departments = 198+ 165 + 154 = 517
No. of females in Designing, maintenance and production department = 361 + 55 + 165 = 581
Difference = 64

Q15. If the 5/12 of the females of the quality department are shifted to HR department. Then males in HR department is what times of no. of females in the same department. (round off to 2 decimal places).
1.07
1.17
1.27
1.37
None of these
Solution:

Directions (16-20): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole. 

 Q16. Drawing attention to the pitfalls of __________ solely on Uranium as a fuel for nuclear reactors, Indian scientists warned that Uranium will not last for long and thus research on Thorium as its __________ must be revived.
using, substitute
believing, replacement
depending, reserve
reckoning, option
relying, alternative
Solution:
Option E is the correct choice. Relying means depend on with full trust or confidence.
As Uranium has some drawbacks so thorium is viewed as its alternative.

Q17. In an effort to provide __________ for high education to all, most of the universities have been providing education without adequate infrastructure, thus churning our __________ graduates every year.
chances, fresh
platform, capable
opportunities, unemployable
prospects, eligible
policy, incompetent
Solution:
Option a,b,d can be eliminated easily as it is clear that second blank needs  a negative word.
Option C thus is the correct choice.

Q18. The move to allow dumping of mercury __________ an outcry from residents of the area who __________ that high levels of mercury will affect their health and destroy will affect their health and destroy ecologically sensitive forest area.
resulted, insist
provoked, fear
incited, determined
activated, accept
angered, belief
Solution:
Option B .
Residents of the area in afraid of ill effects of mercury on health.

Q19. __________ has been taken against some wholesale drug dealers for dealing in surgical items without a valid license and maintaining a stock of __________ drugs.
Note, overwhelming
Step, impressive
Execution, outdated
Action, expired
Lawsuit, invalid
Solution:
 Option D is the correct choice. Only 'outdated', expired' and 'invalid' are applicable in the second blank. Among the three options, only 'action' is suitable in the first blank because of the use of the words 'has been taken' after the blank. So, Option D is the best answer.

Q20. Even as the __________ elsewhere in the world are struggling to come out of recession, Indian consumers are splurging on consumer goods and to __________ this growth, companies are investing heavily in various sectors.
economies, meet
countries, inhibit
governments, measure
nations, inflict
companies, counter
Solution:
Except Option E, all the other words are suitable in the first blank. But for second blank, Only A is suitable because companies don't try to reduce the growth.


               

You may also like to Read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment