Thursday, 12 October 2017

Test of the Day for IBPS RRB Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. Ruth Pfau, known locally as Pakistan's Mother Teresa, passed away recently. She was basically from which country?
Russia
Italy
Germany
Spain
USA
Solution:
Ruth Pfau, a German nun who devoted her life to combatting leprosy in Pakistan, has died at the age of 87. Pfau, who was known locally as Pakistan's Mother Teresa, came to the southern port city of Karachi in 1960 and spent half a century taking care of some of the country's sickest and poorest people.

Q2. Where are the headquarters of the Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC) situated?
Geneva
Vienna
Brussels
The Hague
London
Solution:
Organization of the Petroleum Exporting Countries is an intergovernmental organization of 14 nations, founded in 1960 in Baghdad by the first five members. Headquarter of OPEC is in Vienna, Austria.

Q3. The Khajuraho Group of Monuments is a group of Hindu and Jain temples in-
Madhya Pradesh
West Bengal
Maharashtra
Kerala
Odisha
Solution:
The Khajuraho Temples in Madhya Pradesh are amongst the most beautiful medieval monuments in India. Originally a group of 85, they are the largest group of Hindu and Jain temples in the world, although only about 25 of them remain today. The Khajuraho Temples were built by the Chandella rulers between AD 900 and 1130, during the golden period of the Chandela dynasty. It is presumed that every Chandella ruler built at least one temple in his lifetime.

Q4. Which city houses the headquarters of International Cricket Council (ICC)?
Dubai
Monaco
Brussels
London
Sharjah
Solution:
ICC is registered in British Virgin Islands. In August 2005 the ICC moved its offices to Dubai, and subsequently closed its offices at Lord's and Monaco. The move to Dubai was made after an 11–1 vote by the ICC's Executive Board in favour.

Q5. The International Youth Day was observed across the world on _____________.
10 August
8 August
15 August
12 August
13 August
Solution:
The International Youth Day was observed across the world on 12 August.

Directions (6-10): Study the information and answer the following questions: 
In a certain code language 
 “earlier in the last” is coded as “12#U 20@F 9*O 5^S”
“money should not be” is coded as “13$Z 2*F 14@U 19%E”
“top decision making body” is coded as “2#Z 13%H 4&O 20@Q”

 Q6.What is the code for ‘trigger’ in the given code language?
20^S
20%S
20@S
20*S
None of these
Solution:
These are the latest pattern of coding-decoding questions. In these questions we are applying following concept:-
(6-10)
 
Symbol are used as per the number of letter contains each word. Word which have two letter-*, for three letter word-@, for four letter word-#, for five letter word-$, for six letter word- %, for seven letter word-^, for eight letter word-&.

Q7.What is the code for ‘brief’ in the given code language?
2$G
2*G
3$G
2$H
None of these

Q8.What is the code for ‘making’ in the given code language?
14%H
13@H
13*H
13%H
None of these

Q9.What is the code for ‘suffered’ in the given code language?
20&E
19%E
19*E
19&E
None of these

Q10.What is the code for ‘body’ in the given code language?
2^Z
2#X
4#Z
2#Z
None of these

Directions (11-15): Two equations I and II are given below in each question. You have to solve these equations and give answer 

 Q11.   
if x < y
if x > y
if x ≤ y
if x ≥ y
if x = y or no relation can be established
Solution:

Q12.   
if x < y
if x > y
if x ≤ y
if x ≥ y
if x = y or no relation can be established
Solution:

Q13.   
if x < y
if x > y
if x ≤ y
if x ≥ y
if x = y or no relation can be established
Solution:

Q14.  
if x < y
if x > y
if x ≤ y
if x ≥ y
if x = y or no relation can be established
Solution:

Q15.   
if x < y
if x > y
if x ≤ y
if x ≥ y
if x = y or no relation can be established
Solution:

Directions (16-20): Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete. 

 Q16. He has a __________ knowledge about ancient Indian scriptures.
delectable
profound
enriching
vociferous
lamentable
Solution:
Profound (Adjective) means having or showing great knowledge or insight (into a subject).
This shows that we can used profound in the blank.

Q17. Your allegation should be based on facts and not on __________.
surmise
proofs
projections
antipathy
records
Solution:
The sense which the sentence intends to convey requires that an antonym of word facts is used in the gap. As the word projections is most nearly opposite in meaning to facts, so it is the right choice.

Q18. He spent whole of his life in __________ the miseries of the downtrodden people.
destroying
absorbing
advocating
avoiding
mitigating
Solution:
Mitigate (Verb) means make (something) less severe, violent or painful; moderate: mitigate somebody’s suffering, anger, anxiety etc.
It is appropriate to say – He spent whole of his life in mitigating the miseries of the downtrodden people.

Q19. The __________ climate of our town will help recover his health.
enchanting
prestigious
salubrious
enriching
proverbial
Solution:
Salubrious (Adjective) means (specially of the climate) health given: the salubrious mountain air. So, the answer is (c).

Q20. He has the __________ distinction of losing the election for the sixth consecutive term.
reliable
manifest
lamentable
dubious
refreshing
Solution:
Only (d) makes the given sentence correct. No other word makes sence when used in the sentence.

Q21. A pathway inside a computer that carries data between hardware components is called ________.
carrier signal
data bus
digital signal
analog signal
switching
Solution:
A data bus connects internal components to the motherboard and acts a carrier for the data.

Q22. Which of the following is related to simplex communication?
Single wire and two-sided communication
Television
Two-wire communication
Walkie-talkie
None of these
Solution:
Television is an example of simplex communication.

Q23. What is the technical term for the devices connected in a network?
Hubs
Nodes
Sections
Attachment units
Access points
Solution:
In a computer network, the devices are called nodes.

Q24. Which of the following cable technologies covert electrical signals into optical signals?
Coaxial
STP
UTP
Fiber optic
All of these
Solution:
Fiber optic cables transmit signals in the form of optical signals over a narrow glass fiber stand.

Q25. Which of the following network devices is also called a concentrator?
Switch
Router
Brouter
Repeater
Hub
Solution:
A hub contains several ports for connecting multiple computers to form a small network. A simple hub is also called a concentrator.

               



You May Also Like to Read:

           


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment