Friday, 10 November 2017

Test of the Day for IBPS RRB Clerk Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-clerk-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. With which of the following cyber security company, Bharti Airtel has recently entered into a partnership to serve the growing cyber security requirements of businesses in India?
Akamai Group
Symantec Corp
Secure India
Cyberoam
Mirox Cyber Security
Solution:
The country's largest telecom services provider, Bharti Airtel, entered into a partnership with Symantec Corp, the world’s leading cyber security company, to serve the growing cyber security requirements of businesses in India.

Q2. The National Sports day is celebrated across the country on ______________.
30 August
15 August
25 August
29 August
31 August
Solution:
The National Sports day is celebrated on 29th August every year to mark the birthday of legendary hockey player Major Dhyan Chand. To celebrate the day various programs are being conducted through the country.

Q3. Name India's two-time Olympic footballer and East Bengal legend who passed away recently.
Ahmed Khan
Tarif Ahmed
Gouranga Biswas
Debjit Majumder
Prabir Das
Solution:
India's two-time Olympic footballer and East Bengal legend Ahmed Khan passed away at the age of 90. Khan, who played in the 1948 and 1952 Olympics, was one of the most famous of the legendary quintet of forwards called the "Five Pandavas" who played for East Bengal in an India that had just become an independent nation.

Q4. Who has recently launched the National Sports Talent Search Portal that is a government initiative to unearth sporting talent from every nook and corner of the country?
Ramnath Kovind
Ajay Garg
Venkaiah Naidu
Vijay Goe
Narendra Modi
Solution:
The vice president of India Venkaiah Naidu has launched the National Sports Talent Search Portal, a government initiative to unearth sporting talent from every nook and corner of the country.

Q5. PFRDA is responsible for the appointment of which of the following agency?
Pension Fund Managers
Custodian
NPS Trustee Bank
Central Record Keeping Agency (CRA)
All of the above
Solution:
PFRDA is responsible for the appointment of various intermediate agencies such as Central Record Keeping Agency (CRA), Pension Fund Managers, Custodian, NPS Trustee Bank, etc.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below: 
Eight persons P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table facing the centre. They belong to the different States of India, viz Maharashtra, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, West Bengal, Rajasthan, Haryana, Punjab and Uttar Pradesh, but not necessarily in the same order. They also read three different magazines — Competition power, Banking Chronicle and Banking & you. At least two persons read one magazine and not more than three persons read one magazine.
Only S and T read Competition power and S sits third to the right of T. P is from Rajasthan and reads Banking Chronicle and sits on the immediate right of T. U is from West Bengal and reads Banking & you. W reads the same magazine as V. V is third to the left of U. Q sits opposite the person who is from Uttar Pradesh. R sits exactly opposite to the person who belongs to Maharashtra. The persons who belong to Haryana and Madhya Pradesh read Banking Chronicle. V is from Uttar Pradesh. Q is from Madhya Pradesh. The persons who read Banking Chronicle do not sits adjacent to each other. The one who is from Punjab does not read Banking Chronicle or Competition power. W is not from Haryana.

 Q6. Who among the following is from Chhattisgarh?
The one who reads Banking & you
S
The one who reads Banking Chronicle
T
None of these
Solution:
(6-10)

Q7. Which of the following groups read Banking & you magazine?
U, V,W
R, V, W
Q, R,W
V, U, R
None of these

Q8. T belongs to which of the following States?
Haryana
Chhattisgarh
Maharashtra
Punjab
None of these

Q9. Which of the following combinations is true?
V – Banking Chronicle – Uttar Pradesh
R –Banking & you – Chhattisgarh
S – Competition power – Maharashtra
All is true
None of these

Q10. Which of the following statements is/are true?
V is from Uttar Pradesh and reads Banking Chronicle.
R is from Haryana and reads Banking Chronicle.
U does not read Banking & you.
W belongs to Chhattisgarh and reads Competition power.
None of these

Q11. In what ratio milk & water should be mixed so that after selling this mixture at its cost price there is a profit of   
8 : 3
8 : 1
9 : 1
4 : 9
None of these
Solution:

Q12. In a pot, the ratio of milk and water is 4 : 1. In another pot, the ratio of milk and water is 7 : 4. In what ratio mixture should be taken from both mixtures to make final mixture so that in final mixture the ratio of milk and water be 41 : 14?
3 : 2
2 : 1
4 : 3
5 : 2
None of these
Solution:

Q13. In a 40 litre mixture of alcohol & water, the ratio of alcohol and water is 5 : 3. If 20% of this mixture is taken out and the same amount of water is added then what will be the ratio of alcohol and water in final mixture?
5 : 2
3 : 1
4 : 1
3 : 2
1 : 1
Solution:

Q14. How much quantity of rice of the price 18 rupees per kg should be mixed with 45 kg of rice having price 26 rupees per kg so that after selling mixture at 25.2 rupees per kg there is a profit of 5%?
30 kg
25 kg
20 kg
15 kg
None of these
Solution:

Q15. In what ratio three types of rice whose cost prices are Rs. 5.20, Rs. 5.70 &Rs. 6.40 per kg respectively should be mixed so that of selling this mixture at the rate of Rs. 6.72 per kg there is a profit of 20%?
2 : 8 : 1
3 : 6 : 4
5 : 8 : 3
7 : 5 : 2
None of these
Solution:

Directions (16-20): नीचे दिए गए अनुच्छेद पर आधारित पांच प्रश्न दिए गए है. अनुच्छेदों को सावधानीपूर्वक अध्ययन कीजिये तथा प्रश्न के उत्तर दीजिये. 
मादक द्रव्य-सेवन को केवल एक सामाजिक विकृति या रोग मानना उचित नहीं है, क्योंकि जिस तरह की सामाजिक व्यवस्था में हम रह रहे हैं वह बुरी तरह विषमता से ग्रस्त है. समाज में सबको समान रूप से सुख-सुविधा, स्वतंत्रता, शिक्षा, स्वास्थ्य आदि का अधिकार प्राप्त नहीं है. परिणामतः सर्वत्र असंतोष ही असंतोष है. सामान्य लोगों के लिए जैविक स्तर पर जीवन बनाए रखना भी अत्यंत कठिन हो गया है. निम्न एवं मध्य वर्ग अपने अस्तित्व की रक्षा के लिए जितना तनावग्रस्त आज है उतना कदाचित् ही पहले कभी हुआ हो. पूँजीपति वर्ग के लोग भी अन्यायपूर्वक अधिकाधिक पूँजी के संचय में लगे होने के कारण कई गलत कामों में फँसते हैं और तनाव का शिकार होते हैं. एक तरह से, यह समाजव्यापी असुरक्षा, असंतोष और तनाव ही व्यक्ति को मादक द्रव्य की ओर ले जाता है. जब तक सामाजिक व्यवस्था और मूल्य-दृष्टि में अनुकूल परिवर्तन नहीं होता. इस रोग का ऊपरी उपचार कारगर सिद्ध नहीं होगा. स्पष्ट है कि मादक-द्रव्य-सेवन की प्रवृत्ति भयंकर सामाजिक रोग का एक लक्षण है, अपने आप में रोग नहीं.

Q16. मूल्य-दृष्टि का सम्बन्ध मुख्यतः-
वैयक्तिक विचारधारा से
नापने-तोलने वाली बुद्धि से है
सामाजिक नीतियों से है
भावनाओं से है
इनमें से कोई नहीं

Q17. ‘ऊपरी उपचार’ से अभिप्राय है-
रोग के लक्षणों का उपचार
शरीर का उपचार
नकली उपचार
रोग का उपचार
इनमें से कोई नहीं

Q18. मादक-द्रव्य-सेवन के लिए प्रेरक है-
भोग की लालसा
न्यायपूर्वक अर्जित पूँजी
असुरक्षा, असंतोष और तनाव
संक्रामक रोग
इनमें से कोई नहीं

Q19. सामाजिक विषमता का कारण है-
समाज का रोगग्रस्त होना
सुविधा, स्वतंत्रता, शिक्षा आदि में असमानता
समाज का कठिन स्थिति में होना
लोगों का आपस में लड़ना
इनमें से कोई नहीं

Q20. ‘जैविक स्तर’ का अर्थ है-
आत्मा का स्तर
भौतिक स्तर
चेतना का स्तर
शारीरिक अस्तित्व का स्तर
इनमें से कोई नहीं

Q21. The most widely used type of database management system is the:
Flat database
Network database
Relational database
Hierarchical database
None of the above
Solution:
A relational database management system (RDBMS) is a database management system (DBMS) that is based on the relational model as invented by E. F. Codd. Relational databases have often replaced legacy hierarchical databases and network databases because they are easier to understand and use.

Q22. Which among the following is the reboot where the power to the system is physically turned off and back on again, causing an initial boot of the machine?
Toggle
Cold booting
Warm booting
Logging off
None of these
Solution:
Reboots can be either cold (alternatively known as hard) where the power to the system is physically turned off and back on again, causing an initial boot of the machine, or warm (alternatively known as soft) where the system restarts without the need to interrupt the power.

Q23. What type of Internet company provides pay-per-use software?
Software leasing
Software developers
Ethernet
Application service provider (ASP)
None of the above
Solution:
An Application Service Provider (ASP) is a business providing computer-based services to customers over a network; such as access to a particular software application (such as customer relationship management) using a standard protocol (such as HTTP).

Q24. ________ is a protocol-based communication system between a server and its clients.
Selector
Web socket
Web worker
Modernizr
None of these
Solution:
Web socket is a protocol-based communication system between a server and its clients. It allows bidirectional communication between a Web browser and a Web server with the help of Transmission Control Protocol (TCP) connection.

Q25. Which of the following HTML elements is the starting element in all HTML document?
Root
Metadata
Section
Heading
Phrasing
Solution:
The Root element is the starting element in an HTML document, and it is present in all HTML documents.

               



You May Also Like to Read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment